Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. június 24.
Ismét megfilmesítik Alice Walker Pulitzer-díjas regényét, a Bíborszínt

Ismét megfilmesítik Alice Walker Pulitzer-díjas regényét, a Bíborszínt

Megfilmesítés

Alice Walker afroamerikai író és költő 1982-ben megjelent, Bíborszín című regényének fekete nők küzdelmét bemutató története ismét a mozivásznakra kerül, de ezúttal a film modern, újragondolt változatát láthatjuk majd. A közelgő 2023-as film mögött zseniális szereplőgárda és stáb áll, így Celie története ismét varázslatos filmes találkozást nyújthat a rajongók számára. A könyv korábbi filmadaptációját Steven Spielberg készítette 1985-ben, valamint az eredeti történet alapozta meg a 2005-ös – Marsha Norman által írt – Broadway-musicalt is, amely alapján az idei filmadaptáció készül.

Alice Walker Bíborszín című regénye az 1900-as évek eleji Egyesült Államok déli részén játszódik, és egy fiatal afroamerikai nő, Celie életét és tapasztalatait meséli el. Celie-t mostohaapja szexuálisan bántalmazza, később pedig arra kényszeríti, elválasztva nővérétől, hogy hozzámenjen egy bántalmazó férfihoz: Celie évtizedeken át házi fogságban éli életét. A lány leveleket kezd írni Istennek, hogy így küzdjön meg fájdalmával és elszigeteltségével. Levelein keresztül megosztja a szerelemmel, a családdal és az önfelfedezéssel kapcsolatos küzdelmeit. Mikor Celie végre elszakad bántalmazó férjétől, számos olyan nővel találkozik, akik erőt adnak számára saját inspiráló történetükkel, így karaktere idővel szárnyalni kezd, a nézők pedig egy kifejezetten boldog befejezésben részesülhetnek.
A Bíborszín sok fekete nő kedvence szerte Amerikában, hiszen legtöbbjük számára intim és katartikus élményt nyújt; ráadásul a történet megrendítő cselekménye ma is kiemelten fontos és aktuális. Az új mozgóképes feldolgozás idén karácsonyi ajándékként érkezik a rajongóknak: a hivatalos megjelenési dátum 2023. december 25. Addig is, végre elérhető az első kis ízelítő, az előzetes lenyűgöző látványvilága bepillantást enged a film kulisszái mögé:

Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden releváns információt a közelgő Bíborszín című filmmel kapcsolatban.
Bár a hivatalos megjelenési dátum Észak-Amerikában 2023. december 25., a film nemzetközi bemutatója 2024. január 18-tól kezdődik. Az eddig közzétett információk alapján az új film nem fog hasonlítani az eredetire, sőt Oprah Winfrey szerint ezúttal teljesen másképp bontakozik majd ki a történet. A producere (és egyúttal az 1985-ös film főszereplője) azt is elmondta, hogy a Bíborszín története napjainkban ugyanolyan aktuális, mint a regény megjelenésekor, hiszen amíg szükségünk van önfelfedezésre, önérvényesítésre, illetve arra az érzésre, hogy szeretve legyünk, és ezáltal kiteljesedhessünk, addig a Bíborszín történetére is szükségünk lesz: az új filmadaptáció megbocsátást és gyógyulást hozhat bárki számára.

A szereposztással várhatóan nagyon elégedettek lesznek a rajongók, hiszen egyrészt viszontláthatjuk a Broadway-musical néhány tagját, többek között Fantasia Barrino-Taylort Celie főszerepében, valamint feltűnik a Narancs az új fekete sztárja is, Danielle Brooks, akit szintén főszerepben láthatunk, ugyanis az erős akaratú Sofia szerepébe bújik majd. Az Empire-ből ismert Taraji P. Henson veszi át Mister régi szeretőjének, a híres Shug Avery szerepét; az Eufória sztárja, Colman Domingo pedig magát Mistert, a bántalmazó férfit alakítja. A kis hableány színésznője, Halle Bailey a fiatal Nettie szerepébe bújik, Ciara pedig Nettie felnőtt énjét alakítja.
További szereplők még: Corey Hawkins, Louis Gossett Jr., David Alan Grier, Phylicia Mpasi, Aunjanue Ellis, Tamela J. Mann, Dean Cole, Stephen Hill, Elizabeth Marvel és Jon Batiste.
A film mögött a Warner Bros. Pictures és az Amblin Entertainment áll, a fő producerek pedig Steven Spielberg és Oprah Winfrey. Quincy Jones, aki az 1985-ös film zenéjét komponálta, szintén producerként működik közre, Scott Sanderssel együtt, aki pedig a 2005-ös Broadway-musical producere volt. Alice Walker, az 1982-es regény szerzője és lánya, Rebecca Walker, valamint Adam Fell, Carla Gardini, Mara Jacobs és Kristie Macosko Krieger szintén további producerekként vesznek részt a film készítésében. A forgatókönyvíró Marcus Gradley, a rendező Blitz Bazawule, a film operatőre pedig Dan Laustsen.


Az eredeti, 1985-ös filmfeldolgozása napjainkban igazi filmtörténeti mérföldkőnek számít, hiszen Steven Spielberg egykor a szívfájdalom, a düh és a győzelem könnyeibe taszította vele a rajongókat: a film 11 Oscar-jelölést kapott, valamint megismertette a közönséggel többek között Whoopi Goldberget és Oprah Winfrey-t. Utóbbi egy nyilatkozata során elmondta, hogy Tina Turner – aki nemrég hunyt el 83 éves korában – majdnem főszerepet játszott az eredeti filmben, azonban visszautasította a lehetőséget. Bár a film minden tekintetben lenyűgöző, csak elképzelni lehet, milyen varázslatos lett volna Oprah Winfrey és Tina Turner közös munkája a filmvásznon.

Bíborszín
Akciós filmes kedvencek

Bíborszín

Alice Walker
Európa Könyvkiadó, 2021.06.15.
Európa Kapszula Könyvtár
Alice Walker (Georgia, 1944. február 9. – ) amerikai író, költő. A feminista mozgalom egyik fő képviselője. A Nemzeti Könyvdíj (National Book Award) első női afroamerikai nyertese. Művei eddig több mint 15 millió példányban keltek el.
Bíborszín című, 1982-ben megjelent, Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregényének üzenete időn és téren átívelő.

Magas kihívások elé állította magát tehát a Bíborszín új filmadaptációjának csapata, az eddigi információk alapján azonban biztosan állíthatjuk, hogy a 2023-as feldolgozás hihetetlen moziélmény lesz!

Oprah Winfrey Alice Walker regényét többször említette a nők szerepvállalásának nemzeti himnuszaként: az írónő, a feminista mozgalom egyik fő képviselőjeként erőteljesen ábrázolja a női szerepvállalást és a fekete nők küzdelmét az Egyesült Államokban. Bíborszín című könyvében néhány mondat erejéig feltűnik Tashi, a női beavatási szertartáson átesett olinka lány, akit férje magával vitt az Egyesült Államokba.
Alice Walker megírta Tashi önálló történetét, Az öröm titkának őrzői című regényt. Az írónő elmondta, ezt a könyvét kiáltványnak szánta, és bár senki sem fogja szeretni, remélhetőleg elfelejteni sem tudja majd senki: Tashi történetével Alice Walker arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők elnyomásának egyszer s mindenkorra véget kell vetni.

Az öröm titkának őrzői

Az öröm titkának őrzői

Alice Walker
Európa Könyvkiadó, 2019.06.15.
A Bíborszín-ben néhány mondat erejéig feltűnik Tashi, a női beavatási szertartáson átesett olinka lány, akit férje magával vitt az Egyesült Államokba.