Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. június 28.
Jacinda Ardern lovagi címet kapott III. Károlytól

Jacinda Ardern lovagi címet kapott III. Károlytól

A könyves világ hírei

Jacinda Ardern 2017 óta a baloldali Új-zélandi Munkáspárt elnöke. Ugyanebben az évben, 37 éves korában Új-Zéland valaha volt legfiatalabb miniszterelnökévé választották: haladó politikájával, karizmájával, illetve erős, mégis empatikus és igazságos politikájával hamar kiemelt figyelmet váltott ki nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ardern a koronavírus-járvány, a christchuchi mecsetek elleni szélsőjobboldali terrortámadás, illetve a Wight-szigeti vulkánkitörés idején tanúsított helytállásával óriási kihívásokkal küzdött meg: III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek.

A Dame Grand Companion titulus a New Zealand Order of Merit legmagasabb fokozata, Új-Zéland tehát az ország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazta a volt miniszterelnököt a válságok idején tett kimagasló szolgálataiért. Ardern bár elfogadta a kitüntetést, ellentmondásos érzésekkel, kételyek közt tette azt, hiszen nyilatkozata szerint az elmúlt öt évben nemzetként átélt események nem csupán egyetlen személyről, hanem egytől egyig mindegyikükről szóltak. A jelenlegi miniszterelnök, Chris Hipkins hozzátette, hogy az elismerés igenis az ő intenzív, kihívásokkal teli időszakokban tanúsított, kiváló vezetéséért jár.
Ardern miniszterelnöki ideje alatt, miután egy fehér fajgyűlölő fegyveres megölt 50, a christchurchi mecsetben imádkozó muszlimot, megszigorította a fegyvertartási törvényt, valamint elérte, hogy az emberek beszolgáltassanak 50 000 lőfegyvert. Továbbá a világjárvány idején oltáspolitikájával, illetve Új-Zéland határainak külföldiek előtt történő lezárásával elérte, hogy országában a világon az egyik legalacsonyabb maradjon a Covid okozta halálozási arány. Mindezeken kívül jelentős mértékben hozzájárult a gyermekszegénység csökkentéséhez is.

jacinda_ardern.webp

Ardern bár januári, meglepetésszerű lemondása óta visszafogottan viselkedik a nyilvánosság előtt, jelenleg is betölti a miniszterelnök különmegbízottjának szerepét, valamint csatlakozott a Vilmos herceg által alapított Earthshot-díj igazgatótanácsához, amely a környezeti válságokra adott válaszlépések díjazásával foglalkozik; emellett ösztöndíjlehetőséget fogadott el a Harvard Egyetemen. A volt miniszterelnök köszönetet mondott családjának, kollégáinak, illetve mindazon személyeknek, akik támogatták őt élete legnagyobb kihívását jelentő, egyúttal leghálásabb szerepében.
Jacinda Ardern számára a család és a karrier gond nélkül megfér egymás mellett, ráadásul politikusként világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban: Madeleine Chapman Az új korszak vezetője című életrajzi könyvével Ardern miniszterelnökségét megelőző, illetve miniszterelnöki életének legérdekesebb részleteit megragadva mutatja be a címlapok mögött rejlő, nemzeteket inspiráló, haladó szellemiségű politikusnőt.

Jacinda Ardern - Az új korszak vezetője
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Jacinda Ardern - Az új korszak vezetője

Madeleine Chapman
Alexandra Kiadó (A), 2021.04.23.
A világ legfiatalabb női politikai vezetője, akinél valóban megfér egymás mellett a család és a karrier. Egy politikus, aki világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban.

Hogyan tudott Ardern sikert aratni ott, ahol más munkáspárti képviselők elbuktak? Miért csupán hat hetet töltött otthon szülését követően? Hogyan volt képes elérni nemcsak Új-Zéland, hanem egy egész világ bizalmát? Madeleine Chapman könyvében mindenre fény derül.