Nincs engedélyezve a javascript.
Cartaphilus Könyvkiadó
augusztus 3.
Jojo Moyes: „Az, hogy örökbe fogadtam egy kutyust, sokat segített a depresszió elleni harcban.”

Jojo Moyes: „Az, hogy örökbe fogadtam egy kutyust, sokat segített a depresszió elleni harcban.”

A könyves világ hírei

Jojo Moyes romantikus bestsellerszerző könyvei szerelemről és életörömről mesélnek – elég csak legnépszerűbb könyvsorozatára, a Mielőtt megismertelek-trilógiára gondolni, ami bár rendhagyó, szomorúsággal teli témákat is érint, mégis melegséget, az élet szépségének gondolatát hagyja az olvasóban. A legpozitívabb embereknél is jelentkezhetnek azonban mentális betegségek, és 2019-ben sajnos Jojo Moyes is átélte a depresszió tüneteit.

„A magánéletem kész katasztrófa volt, egy közeli családtagomat komoly betegség döntötte le a lábáról, és én életemben először depresszióval küzdöttem” – mesélte a szerző a The Times cikkében.

Ebben az élethelyzetben pillantotta meg egy örökbe fogadható kutya képét, amit egy közeli ismerőse osztott meg az egyik közösségimédia-felületen, és amire úgy emlékszik vissza, mint a legszomorúbb kutyaképre, amit valaha látott.

„Általában kétségeim vannak afelől, hogy az állatok emberi tulajdonságokkal felruházhatók, de ez a kutyus kétségbeesettnek tűnt, mintha minden reményét elveszítette volna már. Vagy talán csak kivetítettem rá a saját érzéseimet” – elmélkedett Jojo Moyes. – Mindenesetre azt gondoltam, ha ez az év már amúgy is nehézségekkel teli, egy jó cselekedet igazán belefér. Bejelentkeztem, hogy örökbe fogadnám.”

Sisu, a hatéves collie 48 óra múlva, halálra rémülve és a végletekig kifáradva érkezett meg a Moyes-családhoz arról a boszniai gyepmestertelepről, ahol eddig élt. Nem ő volt az első négylábú a háztartásban: harmadikként érkezett Alfie, a keverékkutyus és BigDog, az 58 kilós pireneusi pásztorkutya mellé, akinek szintén az írónő családja változtatta meg az életét.

„Azt gondoltam, ismerjük a kutyákat, meg tudjuk ezt csinálni. Ám amikor néztem a remegő, bűzölgő szőrgombócot a lábtörlőmön, elgondolkodtam, tényleg kellett ez nekem?”

De persze Jojo Moyes a regényeiben megjelenő hősnőkhöz hasonlóan nem adta fel. Igaz, Sisu 24 órán belül elszökött a család telkéről, majd a megtalálása után 10 nappal ezt megismételte, az írónő mindennap hosszú órákat töltött a kutyussal, míg végül elnyerte a bizalmát.

„Miután egy kutyákra szakosodott viselkedésspecialista elmondta, Sisu mitől is fél – (1) a férfiaktól és (2) tulajdonképpen minden mástól, és hogyan kellene ezt kezelnünk, elvittük egy közös sétára Alfie-val és BigDoggal, és innentől kezdve változott meg a közös életünk. Úgy döntött, hogy ez az új otthona, és én vagyok az ember, aki biztonságot ad neki.”

És miközben ilyen kiemelt figyelmet fordított a sérült lelkű kutyusra, Jojo Moyes saját mentális egészségén is sokat javított.

„A mindennapos 6.30-kor kelés és a reggeli séták Sisuval átlendítenek a napom legnehezebb pontján. A járványidőszak alatt órákon keresztül sétáltunk, és az apró mérföldkövek, amiket a viselkedésében tapasztaltam, például az első farokcsóválás vagy az első apportírozás hatalmas boldogsággal és elégedettséggel töltöttek el. Nem vagyok benne biztos, ha valaha is »normális kutya« lesz, jelentsen ez akármit is. A saját árnyékától is fél szegény, de folyamatosan fejlődik, egyre boldogabb. És minden nap, amikor vidáman ugrál a mezőn, vagy pocaksimogatásért könyörög, segít nekem is rendben tartani a mentális egészségemet. Nehéz nyomottnak érezni magadat reggelente, amikor egy kutya a szó szoros értelmében cigánykerekeket vet örömében csak azért, mert lesétáltál hozzá a lépcsőn.

Minden kisállattól tanulhatunk valamit, és ez különösen igaz a mentett állatokra. Sisu mindennap emlékeztet arra, hogy bár nem tudod megváltoztatni a világot körülötted, szinte mindig találsz valamit, amit megváltoztathatsz. És néha ezek az apróságok azok, amikre valójában szükséged van.”

Jojo Moyes könyvei

Miután elvesztettelek

Miután elvesztettelek

Jojo Moyes
Mióta megszerettelek

Mióta megszerettelek

Jojo Moyes
Álmok nyomában

Álmok nyomában

Jojo Moyes
Tengernyi szerelem

Tengernyi szerelem

Jojo Moyes
Páros, páratlan

Páros, páratlan

Jojo Moyes