Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. május 5.
Június 9-én debütál a Szép álmokat, Billy! alapján készített sorozat az Apple TV+-on

Június 9-én debütál a Szép álmokat, Billy! alapján készített sorozat az Apple TV+-on

Megfilmesítés

Már 2022 februárjában napvilágot látott a hír, miszerint az Apple TV új sorozatot forgat The Crowded Room címmel, amelynek szereposztásában számos kimagasló színészt találunk. A produkció alapját Daniel Keyes Szép álmokat, Billy! című regénye adta. Az Apple Studio a napokban jelentette be, hogy a tízrészes sorozat első három része 2023. június 9-én debütál, a további hét rész pedig hetente fog megjelenni minden pénteken, egészen július 28-ig.

mv5byzg0zwy5m2ytymq5zi00zti5ltg5odqtode2yzbky2izmzq1xkeyxkfqcgdeqxvyndmzotgzmdc_v1.jpg
A fiatal Danny Sullivant alakító Zachary Golinger és az édesanyja szerepét játszó Emmy Rossum
Forrás: Apple TV

A hivatalos plotleírás alapján a sorozat Danny Sullivan életét követi végig, miután 1979-ben egy New York-i lövöldözés miatt letartóztatják. A pszichológusával, Rya Goodwinnel folytatott interjúsorozat közben tárul fel Danny élete és titokzatos múltja, ami arra is lehetőséget ad számára, hogy számot vessen a múlt eseményeivel. A főszerepben Dannyként a Pókemberből is jól ismert Tom Hollandot láthatjuk majd, míg az őt interjúztató pszichológus karakterét Amanda Seyfried formálja meg. A sorozatban a főszereplőket alakító nagynevű színészek mellett számos kiemelkedő művész működik közre, például Emmy Rossum, Sasha Lane, Will Chase és Lior Raz, valamint vendégszínészként rövidebb időre feltűnik a képernyőn Jason Isaacs, Zachary Golinger, valamint Christopher Abbott, akit a nagyközönség az It Comes At Night című horrorfilmben is látthatott már; illetve Thomas Sadoski, aki a John Wick-filmek visszatérő szereplője.

mv5bnjnlnjfiytctnjqxzc00ota5ltk4mdetndvimjeyztjlywfhxkeyxkfqcgdeqxvyndmzotgzmdc_v1.jpg
Amanda Seyfried és Tom Holland
Forrás: Apple TV

Külön öröm, hogy a sorozat gyártóinak egyike Mundruczó Kornél, aki több epizódot rendezett, köztük a pilot epizódot, emellett ő a produkció vezető producere is. A sorozat forgatókönyvét Akiva Goldsman Oscar-díjas forgatókönyvíró (Egy csodálatos elme) készítette, Daniel Keyes Szép álmokat, Billy! című regényét is felhasználva a történet kidolgozása során. Daniel Keyes Billy Milligan, amerikai bűnöző élettörténetének járt utána, lenyűgöző pszichológiai esettanulmányt, ugyanakkor érzékeny krónikát alkotva egy szerencsétlen emberi sorsról. Billy elméjében huszonnégy különböző személyiség működik szinte egyszerre, ott van benne a pitiáner bűnöző, a szabadulóművész, a kábítószer-kereskedő, a visszahúzódó, magányos leszbikus nő, és még sokan mások. Egy nap azonban börtönben találja magát, és azzal kell szembesülnie, hogy három nő megerőszakolásával vádolják, miközben ő maga semmire sem emlékszik, egyedül az idő elvesztését érzékeli. Amerikában hatalmas port kavart ez az eset, és évekig folyt a vita, hogy a bűnökért, amelyekkel Billyt vádolták, valóban a fiú megtébolyodott elméje okolható-e, vagy mindenkit megtévesztő zseniális színész, aki viccet űz az amerikai bíróságból, és nem is léteznek a különböző személyiségei. A regény alapjául szolgáló történet szereplőjét, Billy Milligant a való életben végül felmentették büntetései alól disszociatív személyiségzavara miatt.

A készülőben lévő sorozat és Daniel Keyes könyve egyaránt arra törekszik, hogy emberi sorsokon keresztül mutassa be, milyen nehéz a személyiségzavarral küzdő emberek mindennapi élete; milyen folyamatok játszódhatnak le az agyukban. A sorozat alkotói és színészi gárdáját tekintve bízhatunk abban, hogy a
The Crowded Room legalább olyan izgalmas és lebilincselő módon tárja majd elénk Danny életét és elméjének működését, ahogyan Daniel Keyes tette nemzetközi sikerű regényében.

Szép álmokat, Billy!

Szép álmokat, Billy!

Daniel Keyes
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Billy Milligan az lehet, aki csak szeretne - csupán önmaga nem. Elméjében huszonnégy különböző személyiség verseng a teste feletti uralomért.

Daniel Keyes korábban már elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, könyveit eddig 14 nyelvre fordították le, megfilmesítették, valamint színházi adaptáció is készült belőlük, többek között az ismertségét meghozó Virágot Algernonnak című alkotásából is.

Virágot Algernonnak

Virágot Algernonnak

Újszerű antikvár könyv
Daniel Keyes
Alexandra Kiadó, 2014.
A világhírű kötetnek számos filmes és színpadi feldolgozása készült. Megjelenése óta huszonhét nyelvre fordították le, és világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Mindez azt mutatja, hogy Keyes műve az eltelt évtizedek alatt cseppet sem kopott meg, a szellemileg visszamaradott Charlie története ma is ugyanolyan erőteljes, mint ötven éve.