Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. december 10.
Sorozatfeldolgozás készül Daniel Keyes nagy sikerű regényéből!

Sorozatfeldolgozás készül Daniel Keyes nagy sikerű regényéből!

Megfilmesítés

Antológiasorozat készül Daniel Keyes Szép álmokat, Billy! című nagy sikerű könyvéből az Apple TV+-on The Crowded Room címmel, amelyet Mundruczó Kornél rendez. A sorozat olyan emberek inspiráló történetét mutatja be, akik mentális betegséggel küzdenek, azonban mégsem ez határozza meg őket a hétköznapokban. A szereplőket olyan neves színészek alakítják majd, mint a Pókembert megformáló Tom Holland; Emma Laird vagy Sasha Lane, aki a Baráti beszélgetésekből lehet ismerős a nézőknek. Tom Holland színészi játéka mellett Akiva Goldsmannal a sorozat produceri feladatait is ellátja. Bár az alkotás első évada főképp Goldsman saját életén alapul, de maga a rendező, Mudróczó Kornél is alátámasztotta egy interjúban, hogy a sorozat kiindulópontja és ihletője Daniel Keyes Szép álmokat, Billy! című tényregénye.

A könyv megpróbálja egy igaz történeten keresztül szemléltetni és megértetni az olvasóval a megérthetetlent: hogy milyen lehet egy személyiségzavarral küzdő ember élete, és hogy mi játszódhat le bizonyos szituációkban az agyában.

„Egy sokkoló könyv, amely még az alkalmi olvasót is lebilincseli.” – Flora Rheta Schreiber, a Sibyl szerzője

Daniel Keyes eredetileg 1981-ben adta ki a Billy Milliganről szóló életrajzi könyvét, amin éveken keresztül dolgozott. Munkája végül díjnyertes lett, és már 14 nyelvre fordították le. A mű középpontjában az első olyan bűnöző áll, akit a való életben felmentettek büntetése alól a disszociatív személyiségzavarra hivatkozva. Billy Milligan elméjében 24 különböző személyiséggel találkozhatunk, többek között a lezser Allennel, Adalával a leszbikus nővel, a vad Ragennel és a szenvtelen Arthurral. Könyvünk főszereplőjét többszörös fegyveres rablással és nemi erőszakkal vádolták, azonban a kérdés az: valóban Milligan tette, vagy valamelyik személyisége? Valóban személyiségzavarral küzdött, vagy csupán az orránál fogva vezette Amerikát és a bíróságot a színészi játékával? Erre keresi a választ Keyes, aki két éven keresztül faggatta Billyt és az ismerőseit, próbálva rájönni arra, tulajdonképpen mi is történhetett? A kérdés tehát, hogy Billy Milligan valóban áldozat, vagy csupán egy csaló, aki kijátszotta az igazságszolgáltatás rendszerét?

„Az emberi elme lebilincselő, gyakran szívszorító felfedezése.” – Cosmopolitan

Mindez egy olyan szerző munkásságához kötődik, aki elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat is, számos művét lefordították, megfilmesítették, emellett színházi adaptáció is elkészült belőlük. Daniel Keyes az Ohio és a Wayne State Universityn irodalmat és írástechnikát tanított, ezenkívül szerkesztőként is dolgozott, íróként pedig a Virágot Algernonnak című művével vált ismertté. 2014-ben hunyt el Floridában.

Daniel Keyes életrajzi műve krimiszerűen izgalmas, ugyanakkor a személyes életrajzi szál egy megtört elme működését, szenvedését láttatja. Az olvasó egyszerre empatizál vele és viszolyog tőle; s épp az ambivalens érzések következtében a mű lebilincselően hat rá. Reméljük, a The Crowded Room is hasonló nemzetközi sikereket ér majd el, mint az alapjául szolgáló könyv.

Szép álmokat, Billy!

Szép álmokat, Billy!

Daniel Keyes
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Billy Milligan az lehet, aki csak szeretne - csupán önmaga nem. Elméjében huszonnégy különböző személyiség verseng a teste feletti uralomért.