Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. november 25.
Karácsonyi ajándékötletek környezettudatos embereknek

Karácsonyi ajándékötletek környezettudatos embereknek

Könyvajánló

Ugye ti is szívesen sétáltok egy tóparton, hallgatva az erdőből kiszűrődő madárcsiripelést, nagyokat szippantva a friss, levegőből?

A következő pár percben, kérlek, míg ezt az ajánlót olvassátok, gondolkodjatok el azon, mekkora veszélybe is sodortuk az elmúlt évtizedek önző, kizsákmányoló rohanásával Földünk jövőjét. Szeretnénk megkérni rá titeket, gondoljátok át, mi az, amit már megtettetek, és mi az, amit még tehetnétek azért, hogy azt a sok csodát, ami körülvesz minket a természetben, megőrizhessük eredeti pompájában a felnövekvő generációk számára.

A következő karácsonyi ajánlóval szeretnénk ötleteket adni, hogy kiválaszthassátok a tökéletes meglepetést. Különböző életkorúaknak szánt, eltérő műfajokból válogatott összeállításunk a garancia, hogy mindenki megtalálja szerettei számára a legideálisabb könyvet.

Életciklusok: Az állandó változás csodája

„Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is.” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Elsőként bemutatunk egy könyvet, amely szerintünk az egyik legfontosabb szerepet tölti be a fenntarthatóságban. Segít környezettudatosságra nevelni a fiatal generációt.

„Gyakran hallottam azt a mondást, miszerint »ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön.« Sajnos ez már nem igaz. Nem kölcsönkaptuk a gyermekeinktől a Földet, hanem elraboltuk tőlük.” (Jane Goodall)

Sajnálatos módon a túlnépesedés és az emberi mohóság mára hatalmas veszélybe sodorta bolygónk jövőjét. Minden erőnkkel törekednünk kell arra, hogy amennyiben még nem késő, ezt a folyamatot visszafordítsuk. Ehhez első és legfontosabb lépésként mindenkivel kötelesek vagyunk megismertetni és megszerettetni a természet rejtette páratlan csodákat. Ezt a könyvet nyugodt szívvel ajánljuk bárki számára, aki szeretné, hogy gyermeke környezettudatos szellemben nevelkedjen.

„Aki fákat ültet, alig látja azoknak erdejét. De hisz nem vagyunk mi jövevény és vándor nép itten. Gondoljunk csak gyermekeink, unokáink jövőjére, akkor örömmel ültetünk s várjuk az évenként szaporodó rügyeket, még ha nem is érhetjük meg az erdőt.” (Fodor József)

Életciklusok

Életciklusok

Az állandó változás csodája

Alexandra Kiadó (A), 2022.06.08.
A verdeső pillangóktól a totyogó pingvineken át a színpompás korallokig minden élő és élettelen dolog változik - növekszik, fejlődik, átalakul és véget ér, ahogy életciklusa diktálja. Tarts velünk erre a különleges utazásra, ismerd meg a növények és állatok, csillagok és bolygók, folyók és vulkánok történetét… és a saját történetedet is!

Charlotte McConaghy: Egykor farkasok éltek ezen a tájon

„Valódi veszélyt és fenyegetést sosem az állatok jelentik, hanem az ember, önmagára, és a világ összes többi fajára egyaránt.”

Charlotte McConaghy legutóbbi műve képzeletünket a Skót-felföldre repíti, amely már hosszú évszázadok óta nem látott farkasokat. Főhősünk, Inti Flynn mindezek ellenére egy nemzetközi biológuscsapat élén tizennégy farkast telepít vissza a vadonba, remélve, hogy talán helyrehozhatja az ember környezetpusztító tevékenységeinek hatását. E sokak által várt könyvet kinyitva azonnal egy izgalmas krimibe csöppenünk: testközelből ismerkedhetünk meg az erdők ökoszisztémájával, a táplálkozási lánc fontosságával, és tudhatunk meg rengeteg érdekességet egy fenséges csúcsragadozóról, amelyet a teljes kihalás veszélyeztet.

Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről.

Egykor farkasok éltek ezen a tájon
moobius-krimi-thriller

Egykor farkasok éltek ezen a tájon

Charlotte McConaghy
Alexandra Kiadó (A)
Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről.
Az utolsó vándorlás

Az utolsó vándorlás

Charlotte McConaghy
Alexandra Kiadó (A), 2021.06.25.
Valamikor a közeli jövőben, amikor a globális klímaváltozás miatt egymás után halnak ki a fajok, Franny Lynch eltökéli, hogy követi a sarki csérek utolsó ismert kolóniáját az egész földgolyót átszelő utazásukon.

Nagyon vegán – 5 hozzávaló, 5 perc

Egy vegán könyv, ami mindenkinek szól!

„Minden egyes nap háromszor is lehetőséged nyílik kiállni a bolygó mellett – azáltal, hogy tudatosan döntöd el, mit eszel reggelire, ebédre és vacsorára.” (Natalie Fee)

Ugye te is szívesen próbálnál ki recepteket, ami segít könnyen és olcsón hozzájárulni nemcsak családod, de a bolygónk egészségének megóvásához is? Az első lépés a globális fenntarthatósághoz mindenkinek az otthonában kezdődik!

Ez a könyv a húsmentes konyhaművészet modern útmutatója, tele egyszerű és ellenálhatatlanul ízletes, csupán öt hozzávalóból készülő, kizárólag növényi alapú receptekkel. Színpompás, ízletes, könnyen emészthető ételeket varázsolhatunk a családi asztalra a levesektől a desszertekig. A végén egy táblázat is helyet kapott, aminek segítségével nyomon követhetjük és megtervezhetjük a megfelelő tápanyagbevitelt szervezetünk számára.

Nagyon vegán - 5 hozzávaló, 5 perc

Nagyon vegán - 5 hozzávaló, 5 perc

Ben Pook, Roxy Pope
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Ki mondta, hogy vegánnak lenni bonyolult és drága mulatság? Számolj le az idejétmúlt mítosszal! Nyisd ki a hűtőt vagy a kamrát, kapj elő 5 hozzávalót, és jó eséllyel isteni vegán ételt varázsolhatsz belőle! Roxy és Ben ráadásul egyszerű alapanyagokat használ, amelyek könnyen beszerezhetők bárki számára.

Anthony Doerr: Felhőkakukkvár

Soron következő könyvünk több szálon futó cselekménye különböző évszázadokba repít el. A Felhőkakukkvár 700 oldalán egymással kergetőzve, párhuzamosan bontakozik ki egy antik regény, egy történelmi regény, egy 20. századi történet és egy sci-fi. A látszólag különböző történetek a regény végére eggyé olvadva világítanak rá globális mulasztásokra. A Pulitzer-díjas író legújabb művében valóságos, az egész világunkat érintő problémára hívja fel többek között a figyelmet. A klímaváltozásra.

„– A filmek miatt azt gondoljuk, hogy a civilizációnak gyors vége lesz, idegenek és robbanások, de valójában a vég lassú. A mienk máris a végét járja, csak annyira lassan, hogy az emberek észre sem veszik. Máris megöltük a legtöbb állatot, felmelegítettük az óceánokat, és az elmúlt nyolcszázezer év legmagasabb szintjére tornáztuk a légkör szén-dioxid-tartalmát. Még ha ebben a pillanatban abba is hagynánk mindent, mintha mindannyian meghalnánk ma ebéd közben – nincs több autó, nincs több hadsereg, se burgerek –, akkor is évszázadokon keresztül egyre melegebb lenne. És mire mi huszonöt évesek leszünk? A légkör szén-dioxid-tartalma megkétszereződik, ami perzselőbb tüzeket, nagyobb viharokat, durvább áradásokat jelent.” (Idézet a könyvből)

Felhőkakukkvár

Felhőkakukkvár

Anthony Doerr
Alexandra Kiadó (A), 2022.06.07.
Athony Doerr, A láthatatlan fény Pulitzer-díjas szerzőjének új regénye a képzelőerő és a történetmesélés diadala. Az amerikai szerző magával ragadó prózája az emberi pusztítással dacoló teremtés erejéről és az irodalom szívósságáról mesél.

Gerald Durrell – Korfu-trilógia

Érdekel, milyen külső hatások révén lesz a fiatal kamaszból állatgyűjtő, biológus? Milyen tanítók kisérték útján, hogy a hagyatékai: alapítványa és vadasparkja, közel 30 évvel a halála után is virágzik?

Most itt a lehetőség egy világszinten elismert természettudós-szerző bőrébe bújni, és megismerni életének és fiatalságának legmeghatározóbb éveit. A Korfu-trilógia több mint fél évszázada megjelent klasszikus, kötelező olvasmány mindenki számára, akinek fontos a természet és az élővilág megőrzése.

Vidám hangvételű, szórakoztató olvasmány, így nemcsak felnőtteknek, hanem az ifjúsági korosztály számára is kimondottan ajánljuk.

„A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk.” (Gerald Durrell)

Korfu-trilógia

Korfu-trilógia

Gerald Durrell
Európa Könyvkiadó
A Korfu-trilógiában Gerald Durrell nemcsak a paradicsomi sziget, hanem családja és saját varázslatos gyermekkora természetrajzát is ellenállhatatlan humorral tárja elénk.

Az év természetfotói – Magyarország 2022

Végül, de nem utolsósorban hoztunk egy gyönyörködtető 2022-es fotóalbumot nektek a természet páratlan kincseiről. Az ország legjobb természetfotósainak munkássága egybegyűjtve minden évben az Alexandra Kiadó gondozásában. Ezzel az albummal a kezünkben az otthon kényelmét élvezve barangolhatunk nemzeti parkoktól elhagyatott tanyákig ország- és világszerte. Fotósaink víz alá merülve, vagy éppen erdőkben hosszú napokig várakozva készítették el, minden tudásukat bevetve, a legcsodálatosabb képeket az élővilágról.

„A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk. Nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek” – mondta Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

Az év természetfotói - Magyarország 2022

Az év természetfotói - Magyarország 2022

Alexandra Kiadó (A), 2022.11.09.
A naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége pontosan 30. alkalommal rendezte meg idén hazánk legnagyobb hagyományokkal bíró, legnagyobb presztizsű természetfotós pályázatát: "Az Év Természetfotósa" pályázatot. Ez az a pályázat, amit minden magyar természetfotós meg akar nyerni. Idén különösen jó képek gyűltek össze, ezeket mutatjuk meg ebben a csodálatos albumban.