Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2023. május 6.
Kiadócsoportunk programjai a tavaszi Margó Fesztiválon

Kiadócsoportunk programjai a tavaszi Margó Fesztiválon

Kultúra és életmód

A 2011-ben útjára indított Margó Fesztivál filozófiája, hogy „Olvasni kell!”. Olvasni azért, hogy aktív és értő résztvevői lehessünk a társadalmunknak. A könyv személyiségformáló ereje nem elhanyagolható, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen olvasmány kerül a kezünkbe.

Fesztiválhangulat, könyvbemutatók, beszélgetések, friss megjelenések, új nézőpontok, nagy találkozások – ez a Margó Irodalmi Fesztivál. Jövő héten pedig, a május 11. és május 13. között megrendezésre kerülő Margó Tavaszon kiadócsoportunk három programmal is vár benneteket!

Az Európa Könyvkiadó két szerzőjével hallgathattok beszélgetést:

2023. május 11., csütörtök, 19:30

Kristály Színpad
Behrouz Boochani: Nincs barátunk, csak a hegyek – Írások a börtönből

Behrouz Boochani iráni kurd költő és újságíró menedékkérőként közelítette meg az ausztrál partokat 2013-ban, amikor egy újonnan meghozott bevándorlási törvény következtében négy évre az ausztrál kormány Manus-szigeten – mint később kiderült, illegálisan – működtetett befogadóállomásán ragadt, és a szigetet az állomás felszámolása után sem hagyhatta el évekig.

Boochani egy mobiltelefonba pötyögve, sms-ek és WhatsApp-üzenetek formájában juttatta ki onnan a fárszi nyelvű részleteket barátainak, ismerőseinek és angol fordítójának.

A Nincs barátunk, csak a hegyek nem egyszerű börtönnapló: tanúságtétel, a túlélés eszköze, lírai beszámoló, az ellenállás megnyilvánulása. Rendkívüli erejű mű, mely kíméletlenül szembesíti az olvasót a világ hontalanjai, a fogságban sínylődő menekültek keserű sorsával.

A szerzővel Ott Anna beszélget – tolmács közreműködésével.

Nincs barátunk, csak a hegyek

Nincs barátunk, csak a hegyek

Írások a börtönből

Behrouz Boochani
Európa Könyvkiadó
A Nincs barátunk, csak a hegyek nem egyszerű börtönnapló: tanúságtétel, a túlélés eszköze, lírai beszámoló, az ellenállás megnyilvánulása. Rendkívüli erejű írás, mely kíméletlenül szembesíti az olvasót a világ hontalanjai, a fogságban sínylődő menekültek keserű sorsával.

2023. május 12., péntek, 19:00

Nagyszínpad
Háy János: Szerelmes, istenes, okosos – Háy-kódex

Ha Margó Fesztivál, akkor Háy-könyvbemutató! Akárcsak a Szavalóversenyt tavaly, idén is a fesztivál keretein belül mutatják be először Háy János legújabb könyvét, a Szerelmes, istenes, okosos című Háy-kódexet.

Végre egy olyan kötet, amiben rendes versek vannak. Végre! Végre olyan versek, amiket meg lehet érteni. Végre! Végre olyan könyv, amiben benne van a mindenség, én és te. Végre! Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen. Végre olyan végre, ami tényleg végre. Végre!

A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik: Mészáros Blanka.

Szerelmes, istenes, okosos

Szerelmes, istenes, okosos

Háy-kódex

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2023.05.01.
Végre egy olyan kötet, amiben rendes versek vannak. Végre! Végre olyan versek, amiket meg lehet érteni. Végre! Végre olyan könyv, amiben benne van a mindenség, én és te. Végre! Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen. Végre olyan végre, ami tényleg végre. Végre!

Az Alexandra Kiadó szerzője, Cserhalmi Dániel is részt vesz a fesztiválon, ahol bemutatja legújabb ÁVH-regényét, A Szabadság hadműveletet!

2023. május 13., szombat, 20:30

Könyves Színpad
Cserhalmi Dániel: A Szabadság hadművelet

Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni – mondogatják egymásnak a rettegett Államvédelmi Hatóság nyomozói, akiknek futószalagon kell szállítaniuk az újabbnál újabb államellenes bűncselekményeket. Majoros őrnagy is eredménytelenül próbál hátrébb húzódni a tűzvonalból: mindig jön egy újabb feladat, amit meg kell oldani, így az áhított nyugdíjazás is egyre távolabbinak tűnik.

Ám amikor Szabadság hadművelet névre keresztelve újra felbukkan egy korábban felszámoltnak gondolt katonai szervezkedés – a Földalatti Fővezérség –, még a legtapasztaltabb államvédelmi nyomozók sem hisznek a szemüknek. Laktanyák sorozatára kiterjedő, számos vezetőt a tagjai között tudó, fegyveres felkelésre készülő katonai összeesküvés az ÁVH által uralt Magyarországon? Ez még a koncepciós perek koholt vádjain is túltesz. Márpedig az ügynökök jelentései egyértelműek. Lehet, hogy az államvédelmi tiszteknek ezúttal valódi fenyegetéssel kell szembenézniük?

Cserhalmi Dániel izgalmakban és fordulatokban bővelkedő politikai krimije hitelesen ragadja meg a Rákosi-korszak abszurd, rettegéssel teli mindennapjait.

A szerzővel Lenthár Balázs történész, a hvg.hu újságírója és Szekér Nóra történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója beszélgetnek.


A Szabadság hadművelet

A Szabadság hadművelet

Cserhalmi Dániel
Alexandra Kiadó (A), 2023.04.27.
Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni - mondogatják egymásnak a rettegett Államvédelmi Hatóság nyomozói, akiknek futószalagon kell szállítaniuk az újabbnál újabb államellenes bűncselekményeket. Majoros őrnagy is eredménytelenül próbál hátrébb húzódni a tűzvonalból: mindig jön egy újabb feladat, amit meg kell oldani, így az áhított nyugdíjazás is egyre távolabbinak tűnik.

A margózás azonban két fesztiválozás között sem áll meg; ha nem tudsz eljönni, akkor se keseredj el! A Margófeszt Spotify csatornáján vissza tudod hallgatni a leginspirálóbb beszélgetéseket! Irodalomról, társművészetekről nagy mennyiségben.