Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2021. május 1.
Kiadóvezetőnk anyák napi gondolatai

Kiadóvezetőnk anyák napi gondolatai

A könyves világ hírei

A május számomra a növekedés és a lendület hónapja, az idei május pedig több szempontból is különlegesnek ígérkezik. Lassan másfél éve beszűkült világunk napról napra tágabbra nyílik, és ezt új könyvekkel és izgalmas eseményekkel ünnepeljük. Már a gondolatba is belefáradok, hogy mennyi esemény és friss könyvmegjelenés vár ránk májusban, de ez az elvégzett munka jóleső fáradtsága. Persze eddig el is kell jutni, így vágjunk bele!

Rendkívül boldogok és meghatottak voltunk tavaly, amiért ennyien vettetek részt az első Moobius Online Könyvfesztiválon, és idén arra törekedtünk, hogy még izgalmasabb programmal és még izgalmasabb írókkal háláljuk meg figyelmeteket. Már csak néhány nap van hátra a 2021-es Moobius Online Könyvfesztiválig, ahol reményeink szerint minden könyvbarát megtalálja a neki való programot. Jövő héten izgalmas, mulatságos és megható beszélgetéseket hallhattok többek között Háy János, Barna Imre, Cserhalmi Dániel, Szántó Dániel, Mucsi Zoltán és Muszula Timi részvételével, de egy egész estét szánunk napjaink egyik méltán legnépszerűbb szerzőjének, Stephen Kingnek is. Remélem, ti is velünk tartotok május harmadika és hetedike között.

Nagy örömömre szolgál, hogy egyre jobban növekszik a Moobius közössége. Sokan voltatok velünk a Moobius Könyvklub első eseményén április 22-én, és az oldalt is egyre többen látogatják. Fontos célunk, hogy egymást inspiráló és segítő olvasói közösség jöjjön létre, akik megosztják egymással olvasmányélményeiket és továbbadják az olvasás szeretetét, és a Moobius idővonala egyre több ilyen funkcióval bővül. Mindenkit arra buzdítok, hogy csatlakozzon hozzánk, és legyen aktív tagja a könyvbarátok közösségének!

Korábban írtam már a véradás fontosságáról, és az Országos Vérellátó Szolgálattal való együttműködésünkről. Ennek következő állomása lesz a május 20-ai Alexandra napi véradási akció, amiről hamarosan még több részletet közlünk.

A fő feladatunk és szenvedélyünk azonban továbbra is a könyvek kiadása, és munkatársaim az elmúlt hetekben sem voltak tétlenek.

Az elmúlt hetekben az egyik legfelkavaróbb filmélményem a tengeri élővilág szisztematikus kirablásáról és elpusztításáról szóló Seapiracy című dokumentumfilm volt, és a hatását még jobban fokozta egyik olvasmányom, amelyet nemsokára ti is a kezetekbe foghattok. Charlotte McConaghy Az utolsó vándorlás című regénye egy olyan jövőben játszódik, ahol a Seapiracyban ábrázolt folyamat már visszavonhatatlan:

„Nincsenek immár majmok a természetben, egyetlen csimpánz, orangután vagy gorilla sem él az esőerdőkben, ahogy egyetlen más állat sem. A szavannákat egykor benépesítő nagymacskákból évek óta egyetlen példányt sem láttak, ahogy azokból az egzotikus lényekből sem, akik miatt valamikor a szafarikat szervezték. Nincsenek már medvék az egykor fagyos északon, sem hüllők a túl forró délen, a világ utolsó farkasa pedig tavaly télen halt meg fogságban.”

Az Amazon szerkesztői által 2020 legjobb regényének választott Az utolsó vándorlás letaglózó, ám egyben felemelő olvasmány, és alig várom, hogy ti is részesei lehessetek.

Az utolsó vándorlás
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az utolsó vándorlás

Charlotte McConaghy
Alexandra Kiadó (A), 2021.06.25.
Valamikor a közeli jövőben, amikor a globális klímaváltozás miatt egymás után halnak ki a fajok, Franny Lynch eltökéli, hogy követi a sarki csérek utolsó ismert kolóniáját az egész földgolyót átszelő utazásukon.

Szántó Dani új könyvére, a szintén nehéz témákat boncolgató A hatszögre már alig kell várnotok, hiszen május első hetében a boltokban lesz. Dani harmadikán jön hozzánk dedikálni, majd még aznap este írótársával, Cserhalmi Dániellel beszélget a Moobius könyvfesztiválon; igazán mozgalmas napja lesz.

A hatszög
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A hatszög

Szántó Dániel
Alexandra Kiadó (A), 2021.05.12.
"- Tőlem akarod hallani, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőkre vadászik az országban? Ez baromság! Ha sorozatgyilkos lenne az elkövető, aki azt akarta volna, hogy megtaláljuk a holttestet, akkor hátra-hagyott volna egy üzenetet vagy egy jelet az áldozatok körül, hogy kérkedjen vele. Érted? Kellene lennie valaminek, ami összeköti a helyszíneket.

Nem sokkal ezután érkezik majd a társas kapcsolatok gyógyító erejét feltáró A közösség hatalma. Bár az életünket bő egy éve meghatározó karantén talán tényleg véget ér, az Egyesült Államok tiszti főorvosa által írt könyv a modern életünket egyre jobban átszövő magányt elemzi, ami még a koronavírusnál is alattomosabb járványként fészkeli be magát mindennapjainkba. Fontos könyv, ami talán a gyógyírhoz is közelebb visz minket.

A közösség hatalma
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A közösség hatalma

Vivek H. Murthy MD
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Az ember társas lény: ebben az egyszerű és nyilvánvaló tényben rejlik az egyre többünket sújtó magányosság problémája. Arra rendeltettünk, hogy közösségben éljünk, hogy hosszú távú kötelékek fűzzenek másokhoz, segítsük egymást, és megosszuk másokkal is élettapasztalatunkat. Egyszerűen jobbak vagyunk együtt.

Első megjelenése idején azonnal belopta magát a szívembe Bérczes László Törőcsik Marival készített beszélgetőkönyve. Türelmetlenül vártam az erre az évre tervezett, frissített kiadást, azt viszont sosem gondoltam volna, hogy a könyv megjelenését ennyire szomorú aktualitás övezi majd. Persze ebben rejlik talán az igazán jó könyvek ereje: azok helyett beszélnek, akik már nem tehetik meg…

Törőcsik Mari
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Törőcsik Mari

Bérczes László beszélgetőkönyve

Bérczes László, Törőcsik Mari
Európa Könyvkiadó
Bérczes László könyve életinterjú.

Beszélgetés - Kovács nagyapa mozijáról és a Nagykert rózsafáiról, a pélyi templom oltáráról és a velemi diófáról, a cannes-i életműdíjról és a szomszéd Margitkáról, az angolkisasszonyokról és a főiskolai felvételiről, mesterekről és pályatársakról.

A híreket olvasók és figyelők jól tudják, hogy milyen politikai és emberi dráma bontakozott ki az orosz ellenzék nem hivatalos vezetője, Alekszej Navalnij körül. Szurkolok, hogy a történet ne tragédiával érjen véget, ahhoz viszont, hogy valóban megérthessük, miről szól ez az ügy, és milyen hatást gyakorolhat ránk, elengedhetetlen lesz Ben Noble neves Oroszország szakértő műve – az őszre tervezett könyvet még írja az élet.

Navalnij
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Navalnij

Putyin végzete, Oroszország jövője?

Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble
Alexandra Kiadó (A), 2021.10.12.
Mérgezés, kirakatper, az emberi jogokra fittyet hányó börtönbüntetés: Alekszej Navalnij láthatóan feldühítette az Oroszországot több mint két évtizede vaskézzel uraló Vlagyimir Putyint, nemhiába emlegetik az orosz autokrata első valódi kihívójaként.

Ennyi újdonság és esemény között sem feledkezhetünk meg a legfontosabbról: vasárnap ünnepeljük az anyák napját. Az egyik legintimebb esemény ez, amit mindenki máshogy ünnepel; a magam részéről egy, a poklot is megjáró, ám kitartását és szeretetét minden szörnyűség ellenére is megőrző anya történetét, Sinéad Moriarty A jó anya című könyvét ajánlom édesanyámnak.

A jó anya
Utolsó darab!

A jó anya

Sinéad Moriarty
Európa Könyvkiadó, 2019.
Kate, a jó anya élete romokban hever. A férje otthagyta egy csábító, fiatal nőért, aki szült neki egy kisfiút. A házukat el kell adni, mert nincs miből fizesse a részleteket, de közben erősnek kell maradnia három gyereke kedvéért.

Boldog anyák napját és jó olvasást kívánok!
Matyi Alexandra