Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2023. május 8.
Kiadóvezetőnk májusi programajánlója

Kiadóvezetőnk májusi programajánlója

Könyvajánló

Kedves Olvasóink!

Hihetetlen gyorsasággal telik ez az év is… Nemrég még csak előkészületben lévő könyveinkről tudtam mesélni nektek, most pedig már néha én magam is meglepődök, mennyi újdonságunk érkezett meg a nyomdából – és még milyen sok jön!

Ez a hónap azonban a gyönyörű könyvek mellett rengeteg más izgalmat, programlehetőséget is tartogat, így engedjétek meg, hogy még mielőtt az e havi kedvenceimet ajánlanám, ezekről is meséljek nektek!

Május 11. és május 13. között a Margó Tavasz megnyitja az irodalmi fesztiválok sorát – és ahogy minden évben, a kiadócsoportunk most is jelen lesz programokkal! Itt mutatjuk be például május 12-én, pénteken 19 órakor Háy János legújabb, Szerelmes, istenes, okosos – Háy-kódex című könyvét. A különleges gyűjteménybe Háy János régi költők régi versei alapján írt saját verseket, így tisztelegve azok előtt, akiknek az életműve s a neve is jószerével ismeretlen a szélesebb olvasóközönség előtt, ám valaha ők voltak, akik tettek azért, hogy eleven maradjon a magyar nyelvű költészet. Ahogy a fülszöveg is sejteti: „Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen.” A könyvbemutatón a szerzővel Valuska László beszélget, a versek pedig a szerző és Mészáros Blanka hangján szólalnak majd meg.

Szerelmes, istenes, okosos

Szerelmes, istenes, okosos

Háy-kódex

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2023.05.01.
Végre egy olyan kötet, amiben rendes versek vannak. Végre! Végre olyan versek, amiket meg lehet érteni. Végre! Végre olyan könyv, amiben benne van a mindenség, én és te. Végre! Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen. Végre olyan végre, ami tényleg végre. Végre!

A Margó Fesztiválra Magyarországra érkezik az Európa Könyvkiadó iráni–kurd szerzője, Behrouz Boochani is, aki 2013-ban menedékkérőként közelítette meg az ausztrál partokat, amikor egy újonnan meghozott bevándorlási törvény következtében évekig egy – mint később kiderült – illegálisan működtetett befogadóállomáson ragadt. Nincs barátunk, csak a hegyek című könyvében – melyet egy mobiltelefonba pötyögve írt a raboskodása alatt – egészen új szemszögből mutatja meg a menekültek narratíváját. Ritkán adódik az életben, hogy ilyen különleges sorsról hallhat az ember, így, ha tudjátok, mindenképpen hallgassátok meg őt május 11-én, csütörtökön 19:30-kor!

Nincs barátunk, csak a hegyek

Nincs barátunk, csak a hegyek

Írások a börtönből

Behrouz Boochani
Európa Könyvkiadó
A Nincs barátunk, csak a hegyek nem egyszerű börtönnapló: tanúságtétel, a túlélés eszköze, lírai beszámoló, az ellenállás megnyilvánulása. Rendkívüli erejű írás, mely kíméletlenül szembesíti az olvasót a világ hontalanjai, a fogságban sínylődő menekültek keserű sorsával.

Végül, de nem utolsósorban a fesztivál utolsó napján kerül bemutatásra Cserhalmi Dániel harmadik ÁVH-regénye, A Szabadság hadművelet. Az izgalmakban és fordulatokban bővelkedő politikai krimi hitelesen ragadja meg a Rákosi-korszak abszurd, rettegéssel teli mindennapjait. A szerzővel Lenthár Balázs történész, a hvg.hu újságírója és Szekér Nóra történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója beszélgetnek május 13-án, szombaton 20:30-kor, a margitszigeti Kristály színtér Könyves Színpadán.

A Szabadság hadművelet

A Szabadság hadművelet

Cserhalmi Dániel
Alexandra Kiadó (A), 2023.04.27.
Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni - mondogatják egymásnak a rettegett Államvédelmi Hatóság nyomozói, akiknek futószalagon kell szállítaniuk az újabbnál újabb államellenes bűncselekményeket. Majoros őrnagy is eredménytelenül próbál hátrébb húzódni a tűzvonalból: mindig jön egy újabb feladat, amit meg kell oldani, így az áhított nyugdíjazás is egyre távolabbinak tűnik.

Közeleg a gyereknap, így természetesen a legkisebbekre is gondoltunk! Ha rendeltetek már tőlünk májusban, találkozhattatok a Kreatívjátékkal közös ajándékunkkal, amelyet minden Moobius-csomagban elrejtünk. Szeretnénk, ha nemcsak egy napon csalhatnánk mosolyt a gyermekek arcára, hanem egész hónapban, így a könyveink mellé most Kreatívjáték-kuponfüzetet adunk vásárlóinknak 7 különböző kedvezménykuponnal – amelyek között van, amit most, és van, amit egészen az iskolakezdésig felhasználhattok!

Ha pedig az ajándékok mellett szórakozásra is vágynátok, várunk benneteket szeretettel a második Alex-napon a Pécsi Állatkertben! Mint tudjátok, Alex, az Alex Suli kíváncsi szurikátája a szülővárosunkban él, a Pécs Zoo szurikátakifutójában, és tavaly január óta az állatkerttel szoros együttműködésben ösztönözzük a gyerekeket a játékos tanulásra. A tavalyi Alex-nap során rengeteg jó élménnyel gazdagodtunk, így már alig várjuk, hogy a gyerekek ismét találkozhassanak Alexszel! Lesz állatkerti túra, látványetetés, ingyenes arcfestés és Alex Suli-kvíz is, de a tavalyi évhez képest új programokkal is készülünk. Reméljük, minél többen el tudtok jönni, hiszen garantált a szórakozás kicsiknek és nagyoknak is! Ráadásul hamarosan az Alex Suli újabb munkafüzetekkel bővül, így már egyre több témában tudunk segíteni a kisiskolásoknak – és mostantól már az óvodásoknak is!

A hónap végén kihirdetjük majd az immár harmadik éve megrendezett Moobius Kortárs Irodalmi Verseny döntős alkotásait is – május 14-ig azonban még lehetőségetek van leadni a szavazataitokat, ezzel is segítve a munkánkat! Olvassátok el a feltöltött regényrészleteket, és az adott részlet alatt található „Tetszik” gombra kattintva segítsétek kedvenc pályázóitokat! A legtöbb szavazatot elnyerő 10 pályázó személyre szóló értékelést kap majd az Alexandra Kiadócsoport szerkesztőitől, a szerkesztőség által legjobbnak ítélt alkotás pedig kiadásra kerül könyv és/vagy e-könyv formájában!

Most pedig hadd meséljek nektek néhány friss újdonságunkról és hamarosan beérkező címeinkről!

Vége a várakozásnak: májusban végre a kezünkbe vehetjük Valérie Perrin újabb könyvét, A vasárnap koldusait! A tavaly megjelent Másodvirágzást sokan az év könyveként emlegették, és azt gondolom, A vasárnap koldusai is hasonló babérokra tör. Gyönyörű történet arról, hogy a boldogság egy folyamatosan változó állapot, és az élet nem mindig rózsás – de van, amikor igen, és ezekért a pillanatokért megéri élni. Aki olvasta a Másodvirágzást, hasonló édes-bús hangulatú olvasmányra számíthat, egy csipetnyivel kevesebb szívfájdalommal és egy leheletnyivel több szerelemmel. Semmiképp se hagyjátok ki!

A vasárnap koldusai

A vasárnap koldusai

Valérie Perrin
Európa Könyvkiadó, 2023.05.11.
A kivételes elbeszélői képességgel rendelkező Valérie Perrin első regényében finoman fonja össze a két fő történetszálat, így az önmagukban is poétikus történetek egymást erősítve teszik sokáig emlékezetessé a könyvet.

Szintén a tavalyi év egyik nagy kedvence volt Jenny Hale, aki Karácsony a Kandalló Vendégházban című könyvével felmelegítette a szíveket karácsonykor. Most azonban a tökéletes nyári olvasmányt hozzuk el tőle: A tengerparti ház titka elragadó, románccal teli utazás a balzsamos szellők földjére. Melanie Simpson az utóbbi éveket beteg nagymamája ápolásával töltötte. Az asszony utolsó kívánsága az volt unokája felé, hogy az örökségéből vásárolja meg azt a házat Rosemary Bayben, ahol rengeteg időt töltöttek kettesben. Ám hamar kiderül, hogy Melanie-nek sokkal több munkája lesz vele, mint azt elsőre gondolta. Ebben segítségére lesz egy helyi építőmester, Josh, akivel természetesen románcba is bonyolódik. A ház azonban sok titkot és rejtélyt tartogat számunkra… Vajon az igazság összeköti Melanie-t és Josht, vagy végleg szétszakítja őket?

A tengerparti ház titka
Kék könyveink akcióban!

A tengerparti ház titka

Jenny Hale
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.06.27.
Imádott nagymamája halála után Melanie Simpson teljesen elveszettnek érzi magát. Éveken keresztül ápolta a rákkal küzdő idős asszonyt, és most fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Ám nagyanyja végrendelete új célt ad neki. Gyerekkora kedvenc helyszínén, Rosemary Bayben, ahol annyi boldog órát töltött a Mamával, áll egy titokzatos ház.

Ha pedig már gyönyörű vidékekről olvasunk, nem mehetünk el a Ház a narancsligetek között mellett sem! Sheila O’Flanagan világszerte nagy sikert aratott romantikus regénye a lélek gyógyulásáról és az újrakezdésről mesél – és nem mellesleg tökéletes olvasmány, ha magunk is kiszakadnánk egy kis időre a szürke hétköznapokból, és legalább lélekben a napsütéses Spanyolországba menekülnénk.

Ház a narancsligetek között

Ház a narancsligetek között

Kék ég, gyümölccsel teli narancsfák és a tenger - mi más gyógyír kellene a szívnek?

Sheila O'Flanagan
Alexandra Kiadó (A), 2023.06.08.
Juno Ryan úgy érzi, végre révbe ért az élete. Elismert radiográfus, és a dolgok nem is alakulhatnának jobban szerelmével, Braddel. Ám amikor a férfi egy szörnyű katasztrófa áldozata lesz, Juno világa összeomlik. Szerelme elvesztése már önmagában óriási tragédia, ráadásul a fiatal nőnek a hírekből kell megtudnia, hogy Brad egész végig hazudott neki.

Az Európa Könyvkiadó újdonságai között is gyönyörű könyvekre lelhetünk. Az Eleanor Dare elveszett könyve az anyák és lányok elszakíthatatlan kötelékéről, valamint az elmondott és el nem mondott történetek erejéről sző bűbájos történetet. Mert mind tudjuk, hogy a világ sorsát gyakran egy lány kíváncsisága mozdítja előre… :)

Eleanor Dare elveszett könyve

Eleanor Dare elveszett könyve

Kimberly Brock
Európa Könyvkiadó, 2023.05.08.
A világ sorsát gyakran egy lány kíváncsisága mozdítja előre. Amikor Penn kíváncsisága a család női felmenői, az elhallgatott titkok és a ház története felé fordul, megtalálják Eleanor könyvét, Alice pedig kénytelen elszámolni a döntései következményeivel, a szerelemért hozott áldozatokkal és Eleanor Dare lányainak felelősségével.

Christian Dior mindig is különleges figyelmet fordított arra, hogy a nők, akiket öltöztet, nemcsak szépek, de boldogok is legyenek. De hogyan sikerült egyetlen kollekcióval megrengetnie a divatvilágot? Hogyan jött létre a divat, amely visszahozta Párizs régi fényét? És milyen volt az a tekintet, amely „levetkőztette a nőket, de csak azért, hogy másképp öltöztesse fel őket”? Marie-France Pochna könyvében – amelyet a Dior ház a tervező hivatalos életrajzaként fogad el – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, de legfőképpen végigkövethetjük, hogyan lett a kertért és a virágokért rajongó, a helyét sokáig nem találó normandiai fiúból a divat egyeduralkodója.

Christian Dior

Christian Dior

Egy élet, egy sors

Marie-France Pochna
Európa Könyvkiadó, 2023.05.04.
1947. február 12-t írtuk, és Párizsban, a Montaigne sugárút 30.-ban bemutatták Christian Dior első kollekcióját, amely New Look néven vonult be a divattörténelembe.

A Christian Dior – Egy élet, egy sors mellett egy másik különleges, hiánypótló életrajz is olvasható már gondozásunkban – mégpedig különleges aktualitással. Camilla Shand, azaz Kamilla, Anglia királynéja állt a középpontjában a brit monarchia egyik legnagyobb válságának: Károly herceg – ma már hivatalosan is III. Károly – és Diana hercegné katasztrofális házasságának és botrányos válásának. Azonban minden történetnek két oldala van, és miután sokan sokféleképp támadták az újdonsült királynét, Angela Levin brit királyi tudósító Kamilla bizalmasaival, gyerekkori barátaival és munkatársaival készített interjúk alapján bemutatja, hogyan vált a könnyelmű fiatal lányból a királyi család egyik legkötelességtudóbb, legkeményebben dolgozó tagja, hogyan rehabilitálta a saját és férje hírnevét – és mentette meg ezáltal a brit monarchiát. Mindazoknak, akik szívesen olvasnak a királyi családról, kihagyhatatlan olvasmány!

Kamilla, Anglia királynéja

Kamilla, Anglia királynéja

Számkivetettből királyi társ

Angela Levin
Alexandra Kiadó (A), 2023.05.02.
Angela Levin, az egyik legismertebb brit királyi tudósító Kamilla rendkívüli életútját írta meg hiánypótló könyvében. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akik szeretnének betekintést nyerni a brit monarchia történetének legújabb fejezetébe.

Végül, de nem utolsósorban két non-fiction megjelenésünket ajánlanám. Jön a jó idő, és egyre többször fordul meg a fejünkben a gondolat, hogy a szabadban töltsük az időt. És ha kerti partit tartunk, nem maradhat el a barbecue sem! A BBQ a javából című könyvünk pedig mind az új szmókerüket frissen felavatóknak, mind a tapasztaltabb füstölőknek megadja a szükséges recepteket és tippeket ahhoz, hogy a lehető legjobb ételeket készítsék el!

BBQ a javából

BBQ a javából

Bevezetés a szmókerhasználat rejtelmeibe, lépésről lépésre

Alexandra Kiadó (A), 2023.05.18.
ELŐKÉSZÍT, FÜSTÖL, BEFAL Útmutató a hús füstöléséhez - lépésről lépésre
Ínycsiklandó barbecue ételt nem csak egyetlen bevált módon lehet készíteni, és épp ez adja a BBQ élvezetét és nehézségét.

Szomorú esemény történt, amit nem vagy képes feldolgozni? Segítségre lenne szükséged a mindennapi nehézségek leküzdéséhez? Békére vágysz, és a boldogságot keresed? Kövesd a Gyógyító kristályok útmutatásait a teljesebb életért! Karen Frazier nagy sikerű könyve most új kiadásban, a LUX Kiadó gondozásában érkezik, hogy megkönnyítse az utunkat a lelki gyógyulásban.

Gyógyító kristályok

Gyógyító kristályok

Karen Frazier
Lux Kiadó, 2023.05.04.
Teremts pozitív változást az életedben a kristályok erejével! Szomorú esemény történt, amit nem vagy képes feldolgozni? Segítségre lenne szükséged a mindennapi nehézségek leküzdéséhez? Békére vágysz, és a boldogságot keresed? Kövesd a Gyógyító kristályok útmutatásait a teljesebb életért!

Hatalmas öröm számomra, hogy elindult a Matias borászat weboldala, és már elő is rendelhetők az első palackok! A családi borászatunk arra törekszik, hogy könnyed, felszabadult életérzést adjon mindazoknak, akik belekortyolnak ezekbe a borokba. Hisszük, hogy teljes az átfedés az olvasni szerető és a bort fogyasztó emberek között – épp ezért borainkkal úgy szeretnénk kiszolgálni a különböző korosztályú és érdeklődési körű emberek igényeit, ahogy az olvasók esetén a különböző könyvműfajok teszik. A Matias sokáig a környék meghatározó borászata volt – most újult lendülettel még ennél is magasabb, nemzetközi szintre kívánunk fellépni ízlésvilágunkkal, amely a világ bármely pontján megállja a helyét.

Köszönöm, hogy ebben a hónapban is velünk tartotok, és hogy mindig ilyen szeretettel olvassátok a hónapköszöntőimet! Ha pedig még több olvasnivalóra vágynátok, ajánlom nektek a Moobius Magazinját – most ráadásul egy különleges, Leiner Laurával készített interjút is olvashattok!

Szeretettel: Matyi Alexandra