Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. január 27.
Kreatív módját választották a gyöngyösi könyvtárosok az orosz irodalom népszerűsítésének

Kreatív módját választották a gyöngyösi könyvtárosok az orosz irodalom népszerűsítésének

A könyves világ hírei

Nagy sikert aratott a gyöngyösi könyvtárosok videója, amelyben különlegesen kreatív módon próbálják fokozni az emberek olvasás iránti szeretetét. A videóklipet január 15-én töltötték fel, és elég népszerűnek bizonyult, ugyanis azóta több mint 30 ezer megtekintést és számtalan pozitív kommentet tudhat magáénak.

A készítők egy Facebook-posztban ezt írták: „Ahogy ígértük egy tavalyi Könyvtári Hírmondóban, klip formájában folytatjuk az orosz irodalom felsorolását. Célunk, hogy a Minősített Könyvtár cím elnyerése után a Grammy-díjat is bezsebeljük!”

A dal valóban felsorolja az orosz irodalom örökzöld remekműveit, többek között megemlíti Bulgakov máig nagy népszerűségnek örvendő A Mester és Margaritáját, Glukhovsky Metró-trilógiáját, Puskin Anyeginjét, Tolsztoj Anna Karenyináját vagy Gogol Köpönyegét, amelyek a Moobius kínálatában is mind fellelhetőek.

A Mester és Margarita

A Mester és Margarita

Mihail Afanaszjevics Bulgakov
Európa Könyvkiadó, 2018.
A modern szatíra, a fantasztikus, a groteszk és az intellektuális próza elemeit egyesítő regény a mai kor emberének nagy problémáira keresi a választ. Bulgakov nem formulákban fogalmaz, gondolkodásra, a mélyebb morális-társadalmi összefüggések önálló felismerésére készteti olvasóját.
Metró - A trilógia

Metró - A trilógia

Dmitry Glukhovsky
Európa Könyvkiadó, 2019.
Az egész világ romokban hever.
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg - a föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén.
Jevgenyij Anyegin

Jevgenyij Anyegin

Alekszandr Szergejevics Puskin
Európa Könyvkiadó
Európa Diákkönyvtár
A szentimentális regényeket olvasgató, önmagát regényhősnők helyébe képzelő Tatyjána beleszeret a távoli fővárosból érkező Anyeginbe. A világirodalom egyik leghíresebb levelében szerelmet vall neki, a férfi azonban visszautasítja. Aztán a regény végén a két főhős újra találkozik: ekkor a nagyvilági férjes asszony, Tatyjána kap szerelmes levelet Anyegintől, és ő utasítja vissza a férfit.
Anna Karenyina 1.-2.
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Anna Karenyina 1.-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2021.11.15.
Anna Karenyina bizonyára a legelevenebb a világirodalom valamennyi nőalakja közül: mind újabb filmekben, balettelőadásokban és musicalekben láthatjuk, jöhet bármilyen új hullám az irodalomban, új erkölcsiség a társadalomban, szexuális forradalom és feminizmus, az ő története valamiért nem avul el.
Ivan Iljics halála

Ivan Iljics halála

Elbeszélések

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2016.08.30.
Európa Diákkönyvtár
A kötet az alábbi elbeszéléseket tartalmazza:
- Szevasztopol december havában. (Tábor Béla fordítása)
- Szevasztopol májusban. (Tábor Béla fordítása)
- Szevasztopol 1855 augusztusában. (Tábor Béla fordítása)
- Ivan Iljics halála. (Szőllősy Klára fordítása)
- Kreutzer-szonáta.
A köpönyeg-Az orr-A revizor

A köpönyeg-Az orr-A revizor

Nyikolaj Vasziljevics Gogol
Európa Könyvkiadó
Európa Diákkönyvtár
Gogol az orosz széppróza megteremtője, amelyből kisarjadt a következő évtizedek világhatású orosz realizmusa. A köpönyeg és az Orr című novellák már a XX. század szürrealizmusát előlegezik meg groteszkségükkel, a Revizor a drámatörténet egyik legjobb szatírája.

A klipet a Credo Media készítette, szereplői pedig – vagy ahogy ők fogalmaztak, a „ruszki szkvad”: Berzsényi Gergely, Jakab Zsolt, Pesti Csaba, Szabó Dénes és Tomory Gergely.

A Könyvtári Hírmondó névre keresztelt Youtube-csatornán egyébként több kreatív, humoros hangvételű videó is megtalálható, például a Könyvajánló orosz módra, érdemes vetni rájuk egy pillantást.