Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. március 20.
„Láttam, mit vált ki az olvasókból, ha fociról szubjektíven írok.”

„Láttam, mit vált ki az olvasókból, ha fociról szubjektíven írok.”

Interjú

Csepelyi Adrienn életébe tizenkét éves korában robbant be a foci, 1996 óta Liverpool-szurkoló. Azóta minden jó és rossz döntése mögött a rajongás áll. Kötényblog néven évekig írta díjnyertes nőifutball-blogját, 2018-ban pedig megjelent Belemenés című futballkönyve.

Interjúsorozatunk aktuális részében a Junior Prima- és Népszabadság-díjas újságírót, írót kérdeztük.

Mikor és hogyan fogalmazódott meg először benned a regényírás gondolata?

Mindig is szerettem volna regényt írni, gimiben vagy ezer oldalt írtam tele kézzel a naplóregényemmel. Később több regénykezdeményem is volt, de minddel elhasaltam. A 2016-os foci-Eb alatt megírtam a Népszabadság-ba a marseille-i túránkat, és döbbenetesen sok és intenzív reakciót kaptam rá az olvasóktól. Ekkor esett le, hogy talán azért nem tudok kitermelni egy regényt a sok próbálkozás ellenére, mert elsőként ezt a könyvet kell megírnom.

Egyértelmű volt, hogy a Liverpool és általában a rajongás köré építed a regényt?

Onnantól, hogy láttam, mit vált ki az olvasókból, ha fociról szubjektíven írok, nyilvánvaló volt. Mondhatnám: a regény építette önmagát.

Azt tudjuk, hogy nagyon közvetlen kapcsolatot ápolsz az olvasóiddal. Van olyan olvasói visszajelzés, amely különösen fontos, emlékezetes a számodra?

Mindegyik – és tényleg mindegyik – jólesik és fontos. Na jó, a trollok és a zaklatók nem – volt néhány bizarr eset a lábfetisiszta imádótól a már-már zaklatásba forduló udvarlásig.

De az egyik kedvencem feltétlenül az volt, amikor egy vadidegen, állítása szerint a futballban dolgozó férfi kioktatott (anélkül hogy olvasta volna a könyvemet), hogy a fociban nincs is belemenés. Elküldtem neki néhány húszas évekbeli újságcikket meg lexikonszócikket, hátha akkor a férfi szakújságíróknak elhiszi, hogy van (ha már ő sosem járt ezek szerint alsóbb osztályú meccseken, ahol ma is a szleng része a kifejezés). Elhitte, elnézést is kért, ráadásul nyilvánosan, és még a Belemenést is megvette.

Dolgozol éppen valamin, van már újabb regényötleted?

Rengeteg novellát írtam az utóbbi években, most ezek között vágok épp rendet bozótvágó késsel, nem könnyű munka. Sok köztük a zenei vonatkozású, és a Facebookon poénnak indult, de elképesztően népszerűvé váló Nagymamám magyaráz sorozatban is összegyűlt már jó pár írás. Emellett dolgozom egy regényen, de többet erről – babonából – nem mondhatok.

Mik azok a témák, amik manapság a legjobban foglalkoztatnak?

Részben ugyanaz, mint eddig: újságíróként a WMN-en sokat írok közéleti és kulturális témákban. Íróként most főként a zene mozgat, és nagyon érdekel, ahogyan az emberek a városban, a társasházakban, a közös terekben léteznek együtt és egymás mellett – illetve mennek egymás agyára.

Mi az aktuális kedvenc zenéd?

Hónapok óta nem tudok leakadni Slowthairól – amikor végre abbahagytam a northamptoni rapper saját lemezének nyúzását, megjelent egy újabb kollaborációja Mura Masával a producer albumán, aztán meg kidobott egy egészen csodás új dalt a Gorillazzal, amelyen Isaac Holman énekel a Slavesből. Így aztán most már a Slavesről se tudok leakadni, pedig azzal egyszer már megbirkóztam pár éve.

Mit olvasol éppen?

Az évnek ebben a szakaszában mindig krimilázban égek, azt mondják a tudósok, használ a szürke, ködös napokon, depresszió ellen is kiváló. Most fejeztem be a Sötétben című kötetet Cara Hunter Adam Fawley-sorozatából, épp Jo Nesbø Kés című regényét olvasom – készülök a könyvfesztiválra, ahol én fogok beszélgetni vele a pódiumon. (Az interjú készülte óta bejelentették, hogy az áprilisi könyvfesztivál elmarad - a szerk.)

Mit gondolsz a Liverpool idei teljesítményéről? :)

A csapat utolérhetetlen, nekem kizárólag a bajnoki cím lebeg a szemem előtt. (Többet nem mondhatok! YNWA!)

Belemenés

Belemenés

Csepelyi Adrienn
Európa Könyvkiadó, 2018.
A Belemenés egyszerre futballkönyv és látlelet a szenvedélyről. Húsz év története. Benne van a megyei másodosztály nyersesége és a topfutball fényűzése - benne a katarzis és a totális megsemmisülés. A szerző kellő öniróniával szemléli önnön reménytelenségét: az irracionális döntések sorozatát.