Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
október 13.
Legújabb regényében az atwerpeni "gyémántnegyed" világába kalauzolja olvasóit a belga írónő

Legújabb regényében az atwerpeni "gyémántnegyed" világába kalauzolja olvasóit a belga írónő

Friss megjelenés

„Kötelező olvasmány. (…) J. S. Margot véghez viszi azt, ami minden írót naggyá tesz: megmutatja, milyen nehéz embernek lenni az emberek között.” De Standaard

Minján

Minján

Találkozásaim ortodox zsidókkal

J. S. Margot
Európa Könyvkiadó, 2023.09.10.
"Rögtön láttam, hogy sájtlit hord. Sötét, vállig érő, bubis parókát, lila kalapkával. Frufruja két egyenlő részre esik szét. Barna blúza nyakig begombolva, fölötte az olasz Missoni márka jellegzetes cikcakkmintás blézere az ősz valamennyi barna árnyalatában pompázik. Hatvan körüli, haszid nőnek saccolom.

A belga írónő legújabb riportregénye a Mazel tov megjelenésének köszönhető barátságai történetét meséli el. A hagyományait sokszínűen gyakorló antwerpeni „gyémántnegyed” nyilvánosság elől elzárt területeire nyújt betekintést: Mose Hoffmann nemzetközi hírű kóser éttermet vezet fivéreivel; Dan Zollmann autista világi zsidó a haszidok életét fotózza külön engedélyükkel; Esther ultraortodox nagymamaként komfortzónájából kilépve tabutémákról kezdeményez őszinte vitákat; progresszív hívő anyák sábeszi vacsorára hívják, sőt, házasságközvetítésben kérik a segítségét. Margot empatikus szeretettel, hol izgatottan, hol feszült hangulatban, ellenvéleményeit sem titkolva mutatja be a kapcsolatfelvételt a több évszázados vallási mozgalmak követőivel. Elkalauzol minket a tiltólisták és felebaráti kötelességek szabályrengetegébe, megismerjük a zsidó konyha előírásait és jellegzetes fogásait, az ünnepek és imarendek menetét, a fontosabb jiddis kifejezések jelentését. Járunk a mecheleni holokausztmúzeumban a belga királyné tárlatlátogatásán és a puttei zsidó temetőben, végül a Covid-lezárások nehézségeivel is szembesülünk.

 

„A zsidó iskolákban nem szerdán, hanem pénteken adnak félnapos tanítási szünetet. Sötét, lábszárközépig érő egyenruhát viselő lánycsapatok húznak el a szélrózsa minden irányába a járókelők mellett két- vagy háromkerekű járgányaikkal. Olyan mohón, olyan lendülettel és öntörvényűen gurulnak az úttesten és a járdákon keresztül-kasul, hogy az ember csak azon csodálkozik, miként lehetséges, hogy ugyanezek a lányok, vagy legalábbis sokan közülük, elfogadják, hogy amikor házasulandó korba lépnek, le kell mondaniuk a biciklizésről és a rollerezésről.”

Mazel tov
Akciós filmes kedvencek

Mazel tov

Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal

J. S. Margot
Európa Könyvkiadó, 2021.05.11.
Amikor Margot, a húszesztendős egyetemi hallgató 1987-ben korrepetitori munkát vállal egy négygyermekes család mellett Antwerpen zsidó negyedében, még nem tudja, hogy teljesen új világ nyílik meg előtte, és egy több évtizedes, különös barátság veszi kezdetét.

S. Margot (1967–) Antwerpenben élő, szabadúszó író-újságíró. Eddig hat regényt és két interjúkötetet jelentetett meg. A magyarul is sikeres Mazel tovszámos elismerésben részesült, angol, német, francia és lengyel nyelvre is lefordították.