Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. január 2.
Lenyűgöző könyv egy egyedülálló dán családról, egy páratlan cégről és annak kultúrtörténetéről

Lenyűgöző könyv egy egyedülálló dán családról, egy páratlan cégről és annak kultúrtörténetéről

Könyvajánló

A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Ez a mese 1915-ben Dániában kezdődik, amikor egy fiatal nyugat-jyllandi mesterember, Ole Kirk Christiansen fülébe jut, hogy a parányi Billundban eladó egy asztalosműhely. És végül olykor egészen drámai utakon átkelve egészen napjainkig vezet, amikor is a LEGO márka már az egyik legkedveltebb és legismertebb a földkerekségen. Mindeközben megtudhatjuk, hogy egy mélyen hívő, ám szenvedélyes, folyton álmodozó asztalos miért kezd el fajátékokat gyártani, és miért tértek át végül a műanyagra, honnan ered a különös név, hogy született meg a legendás legókocka és legófigura, mikor nyitották az első játékparkokat, hogyan fonódik össze a család és a játék az egykori kisváros fejlődésének történetével, vagy hogyan használták fel mindig a modern kor vívmányait és technológiáit a játék fejlesztésére. És közelebbről megismerhetjük a családi cégvezetők több generációját is, akik a játékok iránti szeretetüket soha nem hagyták elszenderedni és fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy gyerekek milliói a kreativitásukat fejlesztve játszhassanak.

Jens Andersen könyve egyúttal rendhagyó kultúrtörténet is a nemzedékek folyton változó játék- és gyermekszemléletéről, valamint a különböző korszakoknak a játékhoz és a gyermekekhez való viszonyáról.

A teljesen illusztrált mű a LEGO Csoport billundi történelmi gyűjteményében és archívumában végzett másfél éves kutatások, valamint Kjeld Kirk Kristiansennel, az alapító unokájával és a cég korábbi vezetőjével folytatott havi találkozók és beszélgetések alapján készült, aki a könyv során mindvégig saját és családja életét dolgozza fel és kommentálja.

LEGO egy életen át
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

LEGO egy életen át

Egy család és egy cég története

Jens Andersen
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
A LEGO egy életen át a világ legnagyobb játékgyártó cégének és a Kirk Kristiansen családnak a lenyűgöző, mesebeli története. Ez a mese 1915-ben Dániában kezdődik, amikor egy fiatal nyugat-jyllandi mesterember, Ole Kirk Christiansen fülébe jut, hogy a parányi Billundban eladó egy asztalosműhely.

Jens Andersen (1955) dán újságíró, író és kritikus. Glosturpban született. Északi irodalmakból doktorált, többszörös díjnyertes szerző. Többek közt Kim Larsen, Frigyes dán királyi herceg, Hans Christian Andersen és Astrid Lindgren életéről írt könyveiről ismert. A Kirk Kristiansen család- és cégtörténetét feldolgozó LEGO egy életen át elnyerte a rangos Blixen-díjat az év életrajzi könyveként.

„1955-ben születtem, ugyanabban az évben, amikor Kjeld apja elindította zseniális ötletét egy olyan játékrendszerről, amely határtalan volt, játékanyagként és üzleti ötletként egyaránt. Számomra a LEGO egy igazi kaland két olyan alapvetően különböző dimenzióról, mint az »üzleti élet« és a »játékkultúra«. A könyv egy dán tulajdonos családról szól négy generáción keresztül, akik tele vannak szenvedéllyel és ambíciókkal, hogy egy játékon keresztül valami igazán különlegeset tegyenek a gyerekekért szerte a világon. Ezt a kalandot a család saját hangján szerettem volna elmesélni.” (Jens Andersen)

„Néhány évvel ezelőtt meglátogatott Jens Andersen, akinek az volt az ötlete, hogy a LEGO történetének fényében és az én közreműködésemmel könyvet írjon egy legendás emberről. Szívesen vettem részt ebben, és végül megszületett ez a családtörténet: LEGO egy életen át. Jens alaposan átkutatta a régi archívumokat, számos történetet és idézetet talált a három generációtól, és én pedig igazán élveztem azt a sok kellemes órát, amit együtt töltöttünk. Jens különösen lenyűgözően és szemléletesen elevenen ír, és remélem, sokaknak nyújt majd igazi olvasmányélményt.” (Kjeld Kirk Kristiansen)