Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. március 25.
Ma van a Tolkien-olvasás napja!

Ma van a Tolkien-olvasás napja!

Kultúra és életmód

Március 25., Sauron bukásának évfordulója immár huszadik éve a Tolkien-olvasás napja is egyben. A 2022. év kiemelt témája: „szerelem és barátság”.

A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

A Tolkien-olvasás napját (Tolkien Reading Day) először 2003-ban hirdette meg a brit (és nemzetközi) Tolkien Society. Még 2002 januárjában született meg az ötlet, hogy szükség lenne ilyesmire, és végül március 25-ére, Sauron bukásának és Barad-dûr leomlásának napjára esett a választás. Így hát azóta március 25-én (illetve a megelőző és követő hétvégéken) világszerte szerveznek ebből az alkalomból különböző tematikus programokat.

Hazánkban a Magyar Tolkien Társaság rendszerint közös felolvasást, beszélgetést szervez a rajongóknak, amelyhez az elmúlt két év kihagyása után idén végre ismét lehet személyesen is csatlakozni!

Budapesten, a Massolit Kávézóban gyűlnek össze a rajongók 2022. március 25-én, pénteken 17 órától. Bár az elmúlt két online év után idén a hagyományos közös olvasás újra alapvetően élőben fog megvalósulni, online bekapcsolódási lehetőséget is biztosítanak az érdeklődőknek a rendezvény teljes ideje alatt.

A Magyar Tolkien Társaság elmondása szerint: „Az esemény célja, hogy felolvassunk Tolkien műveiből, belehelyezkedjünk a történetekbe, figyeljünk a szavakra, hallgassuk egymást.”

A Tolkien-olvasás napja – akárcsak J. R. R. Tolkien hatalmas jelentőségű életműve – azonban mindenkinek szól; azoknak is, akiknek nincs lehetőségük csatlakozni a rendezvényhez. A Tolkien Society felhívásának része az is, hogy a közösségi médiában használd a #TolkienReadingDay2022 hashtaget: oszd meg, mit jelent számodra Tolkien, illetve a szerelem és barátság Tolkien műveiben – vagy bármit, ami ehhez kapcsolódik, idézetet, képet, videót, személyes történetet! Tedd hozzá magyarul is: #TolkienOlvasasNapja

Ha pedig kezdőlöketre lenne szükséged, látogass el az Európa Könyvkiadó Facebook-oldalára, ahol a teljes napot A Gyűrűk Ura-trilógiának szenteljük:

J. R. R. Tolkien készleten lévő művei:

Beren és Lúthien
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Beren és Lúthien

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó, 2018.04.15.
A Beren és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően.
Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán.
Kullervo története
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Kullervo története

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó, 2016.
J. R. R. Tolkien első prózai műve a Kalevala egyik hőséről szól. Kullervo, Kalervo fia természetfeletti erővel bír és tragikus sors vár rá. Bosszút esküszik a varázsló ellen, aki megölte apját és elrabolta az anyját. De amikor eladják rabszolgának, ráébred, hogy a sors elől nincs menekvés.

A rajongóknak ajánljuk:

Az ifjú Tolkien
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az ifjú Tolkien

Alexandre Sargos
Cartaphilus Könyvkiadó, 2021.04.01.
Hogyan lett egy hányattatott sorsú kisfiúból, szeretetéhes kamaszból, később eminens oxfordi bölcsészhallgatóból a világ legnagyobb fantasyírója? Erre a kérdésre keresi a választ Az ifjú Tolkien.