Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. október 21.
Mary Berryt kitüntette az angol királynő

Mary Berryt kitüntette az angol királynő

A könyves világ hírei

Bár II. Erzsébet brit királynő születésnapja ténylegesen április 21-én van, az évszázados hagyományoknak megfelelően az Egyesült Királyság népe júliusban ünnepli hivatalosan. Ilyenkor színpompás katonai tiszteletadás keretein belül bemutatják a királynő születésnapi kitüntetési listájának jelöltjeit is: azokat az egyesült királyságbéli állampolgárokat, akik kiemelkedő teljesítményükért, a közösségért végzett állhatatos munkájukért az uralkodó elismerésében részesülnek. Idén azonban a világjárvány az évszázados hagyományokat is felülírta, és a születésnapi kitüntetési lista kihirdetésére csak majd’ három hónappal később, október 10-én került sor.

Szinte magától értetődően az idei lista összesen 1495 jelöltjének közel egyharmada egészségügyi dolgozó, akik a koronavírus terjedésének megállításában, a betegek ellátásában nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. Ugyanakkor az uralkodó nem feledkezett meg azokról sem, akik vidámságot csempésznek az emberek mindennapjaiba ezekben a nehéz időkben. Így részesült az elismerésben a sztárséf, gasztronómiai műsorvezető és számos bestseller szakácskönyv szerzője, Mary Berry is, aki ezután a neve előtt viselheti a lovagság hölgy tagjainak járó „Dame” jelzőt. A szakácsművészet angol nagyasszonyaként is emlegetett, 85 éves sztárséf úgy vélekedik, több mint 60 éves gasztronómiai munkássága után a kitüntetés „igazi hab a tortán”.

„Amikor először értesültem, hogy a királynő a kitüntetésre érdemesnek választott, nem is hittem el, aztán igazán izgalmasnak találtam, és nagyon büszkévé tett! Ez hatalmas megtiszteltetés. Ugyanakkor az, hogy mostantól az is szerepel majd a nevem előtt, hogy „Dame”, nem változtat semmin. Gondolom, rajta lesz a borítékokon, amiket az emberek nekem címeznek, de én továbbra is ugyanaz az ember maradok” – nyilatkozta a BBC munkatársainak.

Ez az elbűvölő gondolkodásmód, amiért annyian szeretik Mary Berryt a hazájában és Magyarországon is. Ha te is szeretnél betekintést nyerni ebbe a lenyűgöző életpályába és a sztárséf konyhájába, Életem receptjei című könyvét ajánljuk neked, amiben az elmúlt 60 év kedvenc fogásait gyűjtötte össze. A gyönyörűen illusztrált kötet azonban nem „csak” 650 felejthetetlen receptet tartalmaz, hanem nagyszerű praktikákra is tanít, hiszen a mai napig rendkívül fiatalos szerzőnő mindig is azt vallotta: ne legyünk önmagunk ellenségei, és dolgozzunk könnyen beszerezhető alapanyagokkal és lerövidített munkafolyamatokkal! Könyvéből a tapasztalatlanabbak is csodálatos ünnepi menüt, vagy akár gyors hétköznapi fogásokat készíthetnek. A jutalom pedig nem marad el: üres tányérok, dicsérő szavak, jóllakott vendégek.

Életem receptjei

Életem receptjei

Mary Berry
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Főzzünk úgy, mint Mary… Mary Berry, a szakácsművészet nagyasszonya élete legjobb receptjeit gyűjtötte össze új könyvében, amely senki konyhájából sem hiányozhat, aki komolyan veszi a főzést, legyen akár abszolút kezdő vagy a sütés-főzés hétpróbás mestere. A nyolcvanas éveit taposó, ám roppant fiatalos sztárszakács receptjei tökéletesen beépíthetők a mindennapjainkba.