Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. február 2.
Megérkezett az Amazon A Gyűrűk Ura-sorozatának kedvcsináló előzetese!

Megérkezett az Amazon A Gyűrűk Ura-sorozatának kedvcsináló előzetese!

Megfilmesítés

Az már egy ideje nyilvános, hogy a várva várt A Gyűrűk Ura-sorozat 2022. szeptember 2-án – J. R. R. Tolkien halálának évfordulóján – debütál majd az Amazon Prime platformján, azonban a hivatalos címet csak múlt héten jelentették be egy rövid kedvcsináló előzetessel, amelynek köszönhetően egyúttal a sorozat hangulatvilágába is bepillantást nyerhetünk.

Az egyperces videóban olvadt fém látható, amint egy fadarabon barázdákat tölt ki, miközben egy női hang a már jól ismert Gyűrű versét szavalja, amely Göncz Árpád fordításában magyarul így hangzik:

„Három Gyűrű ragyogjon a tünde-királyok kezén,
Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő,
Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény,
Egyet hordjon a Sötét Úr, szolganyájat terelő,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.”

Ezután végre kiderül a sorozat teljes címe is: The Rings of Power, vagyis A hatalom gyűrűi, amely rögtön arra enged következtetni, hogy a gyűrűk fontos szerepet kapnak a sorozatban – ezt a feltételezést a showrunnerek, J. D. Payne & Patrick McKay is megerősítették:

„Ez egy olyan cím, amely elképzeléseink szerint egy könyv gerincén is megállná a helyét J. R. R. Tolkien más klasszikusai mellett. A The Rings of Power egyesíti Középfölde Másodkorának összes fontos történetét: a gyűrűk kovácsolását, a Sötét Nagyúr, Szauron felemelkedését, Númenor epikus történetét, valamint a tündék és emberek utolsó szövetségét. Eddig a közönség csak az Egy Gyűrű történetét láthatta a képernyőn – de mielőtt egy volt, sok volt… és izgatottan várjuk, hogy megoszthassuk mindannyiuk epikus történetét.”

A sorozat nem az eredeti trilógia idejében fog játszódni, hanem egy évezredekkel korábbi időszakot, a Másodkort mutatja majd be Tolkien posztumusz kiadott könyve, A szilmarilok alapján. Ez az az időszak, amelyben Szauron megkovácsoltatta a Hatalom Gyűrűit a tündékkel, és ekkor készítette el titokban az Egy Gyűrűt is, valamint erre a korszakra esett Númenor szigetének virágzása és bukása is.

A 2021 januárjában Amazon által kiadott hivatalos szinopszis így szólt:

„Ez az epikus dráma több ezer évvel J. R. R. Tolkien A hobbit és A Gyűrűk Ura eseményei előtt játszódik, és egy olyan korba repíti vissza a nézőket, amelyben nagyhatalmak kovácsolódtak, királyságok virágoztak fel és dőltek romba, hihetetlen hősök álltak ki próbákat, a remény a legvékonyabb szálakon függött, és a Tolkien tollából valaha született legnagyobb gonosztevő azzal fenyegetőzött, hogy sötétségbe borítja az egész világot. A sorozat a béke idején kezdődik, ismerős és új karakterek együttesét követi nyomon, akik szembeszállnak a régóta várt, újabb alakot öltött gonosszal Középföldén. A Ködhegység legsötétebb mélységeitől a tündék fővárosának, Lindonnak fenséges erdein át Númenor lélegzetelállító szigetkirályságáig, a térkép legtávolabbi pontjain ezek a királyságok és szereplők olyan örökséget faragnak majd, amely még sokáig él, miután ők már nem lesznek.”

A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

A várva várt epikus fantasysorozat első évadának forgatása tavaly augusztus elején zárult le Új-Zélandon, és 2022. szeptember 2-án debütál az Amazon Prime Videón – ezt követően pedig hetente érkeznek majd az új epizódok. Az Amazon már megrendelte a második évadot, amelyet teljes egészében az Egyesült Királyságban forgatnak majd.

amazon_lord_of_the_rings_cast.jpg
A The Rings of Power eddig bejelentett szereplői

A szereposztásban Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Owain Arthur, Maxim Baldry, Nazanin Boniadi, Morfydd Clark, Ismael Cruz Córdova, Charles Edwards, Trystan Gravelle, Sir Lenny Henry, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Joseph Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Lloyd Owen, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Leon Wadham, Benjamin Walker, Daniel Weyman és Sara Zwangobani lesznek láthatóak.

A sorozatot J. D. Payne & Patrick McKay showrunnerek és executive producerek vezetik. Hozzájuk csatlakoznak Lindsey Weber, Callum Greene, J. A. Bayona (aki egyben a sorozat rendezője is), Belén Atienza, Justin Doble, Jason Cahill, Gennifer Hutchison, Bruce Richmond és Sharon Tal Yguado executive producerek, Wayne Che Yip társproducer és rendező, Charlotte Brändström rendező és Christopher Newman producer.