Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2019. július 25.
Megjelent Miriam Toews regénye, a Minden kis nyamvadt bánatom

Megjelent Miriam Toews regénye, a Minden kis nyamvadt bánatom

Miriam Toews önéletrajzi ihletésű kötete, a Margaret Atwood ajánlása szerint „egyszerre humoros és fájdalmasan szomorú” Minden kis nyamvadt bánatom idén nyár elején jelent meg magyar fordításban.

A regény két, mennonita családban nevelkedett nőtestvér történetén keresztül mutatja be a depresszió természetét, a környezet mentális betegségekre adott reakcióját, a kórházi ellátás gyakran kilátástalan útvesztőjét. Egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, finom és felkavaró mű a szeretet határairól és az elképzelhetetlen kihívásokról, amikor a gyermekkor a felelősségek új, felnőtt országává válik.

A Minden kis nyamvadt bánatom nem titkoltan önéletrajzi vonatkozású: Miriam Toews egy mennonita közösségben nőtt fel, nővére pedig súlyos depressziót követően 2010-ben öngyilkosságot követett el – ahogyan 12 évvel korábban édesapjuk is. Mint arról az írónő a vele készült interjúkban beszámol, a könyv megírásának egy másik motivációja a kanadai mentális egészségügyi ellátás kíméletlensége miatt érzett haragja volt:

„Mindig úgy éreztem, hogy vannak bizonyos hasonlóságok egy kórház és egy templom között – ahogy szinte bűntudatot keltenek a betegben, amiért beteg és segítségre szorul. És ez az, ami a mennonita egyház gerincét is alkotja: a bűn, a bűntudat, az engedelmesség.”

miriamtoews_kredit_adamrankin.jpg
Fotó kredit: Adam Rankin

Miriam Toews 1961-ben született Kanadában, jelenleg is Torontóban él. Írói és újságírói munkássága mellett színészként szerepelt a cannes-i filmfesztivál Zsűri-díjával elismert, Stellet Licht című mexikói filmben. Eddig megjelent hat könyvével számos rangos irodalmi elismerésben részesült, többek közt neki ítélték a tekintélyes kanadai Governor General’s Awardot is, amit korábban Alice Munro és Margaret Atwood kapott. A Minden kis nyamvadt bánatom 2015-ben elnyerte a Kanadai Írószövetség irodalmi díját, és a rangos Folio-díj rövid listájára szintén beválogatták.

A kanadai írónő regényeiben gyakorta foglalkozik a mennonita közösségek nőiszerepeivel és az elhallgatott történetekkel. Women Talking című nagy sikerű regénye magyarul várhatóan idén ősszel jelenik meg Nők beszélgetnek címmel.

Minden kis nyamvadt bánatom
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Minden kis nyamvadt bánatom

Miriam Toews
Európa Könyvkiadó, 2019.06.24.
Elf és Yoli nővérek. Elf világhírű zongorista, elbűvölő, gazdag, boldog házasságban él - és meg akar halni. Yoli elvált, összetört, vicces, mindig más ágyában köt ki, miközben az igazi szerelmet keresi - és kétségbeesetten meg akarja menteni a nővérét.