Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
február 19.
Nézd meg a Nők beszélgetnek filmfeldolgozásának előzetesét!

Nézd meg a Nők beszélgetnek filmfeldolgozásának előzetesét!

Megfilmesítés

Miriam Toews írónő gyakorta foglalkozik regényeiben a mennonita közösségek női tagjaival. Nők beszélgetnek című könyvét a 2005 és 2009 között történt bolíviai eset ihlette. Asszonyok, lányok százai ébredtek reggelenként kábán, sajgó és zúzódásokkal borított testtel. A közösség tagjai közül sokan a szellemeknek tulajdonították a támadást, vagy magának a sátánnak, aki jogosan bünteti meg a nőket. Egyesek hazugságnak vagy delíriumnak hitték a nők történeteit. Kiderült azonban, hogy nyolc, igencsak valós férfi áll az abúzusok mögött, akik állatokon használt érzéstelenítővel kábították el a nőket, majd megerőszakolták őket. A bolíviai bíróság ugyan 25 év börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, ám az erőszak ezután is folytatódott a közösségben.

Toews regénye a valós eseményeket továbbgondolva alternatívákat nyújt az erőszak áldozatává váló nőknek, akiknek dönteniük kell, hogy elmennek, maradnak, semmit sem téve, avagy harcolnak az igazukért. A regényt Margaret Atwood A szolgálólány meséjéhez hasonlította: a nők ellen elkövetett szexuális visszaélések és megaláztatások mindkét műben felkavaróak, Toews könyvét viszont a – nagyon is közeli – valóság ihlette.

Sarah Polley rendezése szép és megrázó adaptációt ígér, amelyről nemcsak az előzetes árulkodik, hanem Polley korábbi filmjei: az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro novellája nyomán készült Volt egy tánc, vagy a 2012-es Apáim története című dokumentumfilm is mély toleranciával és érzékenységgel megalkotott művek. A Nők beszélgetnek filmadaptációjában figyelemre méltó színész(nő)gárda vonul fel: Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy és Jessie Buckley az elmúlt évek kiemelkedő és feltörekvő színésznői, akiket korábban is láthattunk megrendítő szerepekben.

Nők beszélgetnek
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Nők beszélgetnek

Miriam Toews
Európa Könyvkiadó, 2019.09.02.
Bolíviában, egy távoli, eldugott mennonita településen 2005 és 2009 között lányok és asszonyok százaival esett meg, hogy reggel kábán, fájó testrészekkel, zúzódásokkal borítva, vérezve ébredtek, miután éjszaka megtámadták őket.

A filmes változat sikerét bizonyítja, hogy a 95. Oscar-díj jelöltjei között két kategóriában is szerepel. A legjobb film kategóriában jelölték olyan esélyesek mellett, mint a 13 év múltán visszatérő Avatar: A víz útja, az univerzumok és érzelmek közt lavírozó Minden, mindenhol, mindenkor, vagy a Cate Blanchett főszereplésével készült, máris nagy sikernek örvendő Tár. Sarah Polley-t emellett jelölték a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is, ahol a vetélytársai a Top Gun: Maverick és a Nyugaton a helyzet változatlan című német film közreműködői. A filmelőzetes még csak angol nyelven érhető el, de reményeink szerint hamarosan elkészül a magyar nyelvű változat is.