Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. július 18.
Mely lélektani elemek mozgatják King művészetét és a horror műfaját?

Mely lélektani elemek mozgatják King művészetét és a horror műfaját?

Kultúra és életmód

Az ectopolis.hu ismét megrendezi Stephen King és a horror lélektana című előadását 2020. szeptember 24-én, Budapesten, a Lurdy Moziban.


Amikor arról beszélünk, horror, sokaknak elfuserált, puha kötésű ponyvák ugranak be, holott a horror már rég túlhaladt saját árnyékán, műfaji betetőzését épp a Mesterként emlegetett Stephen King művészete hozta el, aki szépirodalmat meghazudtoló aprólékos történetvezetéssel, karakterábrázolással és világépítéssel rajzolta fel műveit.


Vajon mely lélektani elemek mozgatják King művészetét és a horror műfaját? Miért szeretünk megijedni, miért vonzódunk a félelmet kiváltó művészeti termékekhez? Mit tett hozzá King az irodalomhoz, és milyen pszichológiai motívumok mentén elemezhetők saját művei? Alkoholizmus, drogfüggőség, önbecsülési zavarok, gyermekkori traumák feldolgozása, a gyász megjelenése, vagy épp a hit lélektani kérdései?


Lázár Gergely az a szakember, aki szentül hiszi, hogy a pszichológia tanai és megoldásai sokkal olajozottabban juttathatók el az átlagemberhez, ha zenei, filmművészeti vagy irodalmi elemzések köntösébe csomagoljuk. Ahogy tette azt korábban is a Star Wars univerzum pszichológiája, és az Ernest Hemingway – Egy Nobel-díjas író lélektana című előadáson is, Gergely ezúttal is a lélektan oldaláról közelíti majd meg King és a horror művészetét, beszélgetőpartnere ezúttal Kovács Krisztián, az ectopolis.hu főszerkesztője lesz, aki 12 éves kora óta King egyik legnagyobb rajongója.


Az előadás nem klasszikus folytatása a 2019 szeptemberében megrendezésre került estnek, a beszélgetés során ezúttal egy kicsit más megközelítésből foglalkoznak majd a szerző életművével.

További információ az eseményről, és jegyek itt!