Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. április 28.
Melyik könyvekről hazudják a legtöbben, hogy olvasták? Egy angol kutatás kiderítette.

Melyik könyvekről hazudják a legtöbben, hogy olvasták? Egy angol kutatás kiderítette.

A könyves világ hírei

Egészen elterjedt jelenség azt füllenteni, hogy olvastunk már valamit, pedig valójában nem is… De mi lehet ennek az oka, és milyen könyvekről félünk bevallani, hogy még nem olvastuk őket?

A Sky Arts, az Egyesült Királyság népszerű kulturális tévécsatornája egy kutatás során több mint 2000 főt kért meg, hogy vallja be, milyen könyvekről hazudik a leggyakrabban, és milyen indokkal.

A The Independent által közzétett felmérés szerint a kutatásban résztvevők mintegy 31 százaléka azért füllent az olvasási szokásairól, hogy intelligensebbnek tűnjön, ennek elérése érdekében pedig még fotót is posztol a közösségi oldalaira a könyveiről; 37 százalékuk pedig mindössze csak csatlakozni szeretne egy, a szóban forgó műről való beszélgetéshez.

Ezek azért elég ártatlan indokok, nem? De mi van akkor, ha nem tudják elég jól leplezni az igazságot?

A The Times és The Sunday Times brit napi- és hetilapok számára a Cheltenham Literature Festival résztvevői bevallották, hogy ilyenkor kínosan hümmögve azt mondják, nagyon régen olvasták az adott könyvet vagy könyveket. Vagy egyszerűen a tévés adaptációkból megszerzett tudásukra támaszkodnak, amikről köztudott, hogy legtöbbször csak a jéghegy csúcsai.

Nem meglepő módon a britek által leggyakrabban füllentésre okot adó 20 könyv listáját többnyire olyan klasszikusok uralják, mint a Háború és béke (Lev Tolsztoj), a Rómeó és Júlia (William Shakespeare), vagy a Büszkeség és balítélet – a női irodalom úttörője, Jane Austen tollából. Az első helyen a könyvek könyve áll, maga a Biblia, de előkelő helyen szerepel Stephen Hawking modern fizikáról szóló ismeretterjesztő könyve, Az idő rövid története, valamint Vladimir Nabokov orosz író Lolita című regénye is. Utóbbi bár eredeti nyelven 1955-ben jelent meg, Magyarországon csak 1987-ben adták ki, és annak ellenére vagy épp azért olyan népszerű olvasmány, mert rendkívül érzékeny témát dolgoz fel.

A 20-as lista pontos sorrendje a következő:

20. Ayn Rand – Az ősforrás

Az ősforrás

Az ősforrás

Ayn Rand
Alexandra Kiadó (A)
A huszadik század egyik meghatározó irodalmi alkotása, Az ősforrás 1943-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. A romantikus és filozofikus mű az 1930-as évek pezsgő időszakában, New York világvárossá válásának idején játszódik. Főhőse, Howard Roark, az alkotó szellemű, megalkuvást nem tűrő építész fáradhatatlanul harcol mindazok ellen, akik alávetik saját énjüket mások akaratának.

19. Sylvia Plath – Az üvegbúra

Az üvegbura - Mary Ventura és a Kilencedik királyság

Az üvegbura - Mary Ventura és a Kilencedik királyság

Sylvia Plath
Európa Könyvkiadó, 2019.09.30.
„Furcsa, fülledt nyár volt, azon a nyáron ültették villamosszékbe Rosenbergéket, és én nem tudtam, mit keresek New Yorkban.”

18. Yuval Noah Harari – Sapiens

17. Malcolm Gladwell – Fordulópont

16. James Joyce – Ulysses

15. Vladimir Nabokov – Lolita

14. Ernest Hemingway – Az öreg halász és a tenger

13. Homérosz – Odüsszeia

Odüsszeia

Odüsszeia

Homérosz
Európa Könyvkiadó
Európa Diákkönyvtár
Odüsszeusz bolyongását beszéli el, tíz évig tartó útját haza, Ithakába, ahol hűségesen várja őt hitvese, Pénelopé, kapzsi kérők hadától körülvéve. Bolyongásai közben csodás kalandokat él át, szerelmekkel, varázslókkal, szörnyekkel találkozik, sőt még az alvilágba is leereszkedik, s ott viszontlátja halott bajtársait.

12. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Bűn és bűnhődés

11. Stephen Hawking – Az idő rövid története

10. Mark Twain – Tom Sawyer kalandjai

9. Robert Louis Stevenson – A kincses sziget

8. Lev Tolsztoj – Háború és béke

Háború és béke 1-2.

Háború és béke 1-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
Nagy tér, nagy idő, földrésznyi események, császárok, hercegek, parasztok, katonák, rengeteg ember, köztük az olvasót holtig elkísérő emlékalakok – egészebb világ teremtésére elbeszélő még nem vállalkozott, hacsak egy nem: az Iliász szerzője.

7. Herman Melville – Moby Dick

6. Charles Dickens – Szép remények

5. Jane Austen – Büszkeség és balítélet

4. George Orwell – 1984

1984

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.

3. William Shakespeare – Rómeó és Júlia

2. Harper Lee – Ne bántsátok a feketerigót!

1. Biblia

Képes Biblia

Képes Biblia

Svetlana Kurcubic Ruzic
Alexandra Kiadó (A)
A Képes Biblia a Szentírás legfontosabb történeteinek válogatását tartalmazza, egy-egy történetet az év minden napjára. A leghíresebb és legfontosabb bibliai történeteket a gyermekek és fiatalok számára írt módon ismerhetjük meg.

Mivel ezeknek a műveknek a legtöbbje kötelező olvasmány a brit iskolákban, egy, Magyarországon végzett hasonló kutatás valószínűleg merőben más eredményeket hozna. Az azonban még így is biztos, hogy a britek a világtörténelem legkiemelkedőbb alkotásairól szokták azt füllenteni, hogy már olvasták. Ebben talán nem célszerű követni a példájukat, hanem füllentés helyett inkább valóban elolvasni ezeket a könyveket; kivétel nélkül mindegyik kapható magyar nyelven nálunk is, a legtöbbjük a Moobius kínálatában is!