Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2021. június 4.
„Mindenki megértette, hogy itt nagy a baj, ezért mindenkinek változnia kell, mert egy hajóban evezünk.”

„Mindenki megértette, hogy itt nagy a baj, ezért mindenkinek változnia kell, mert egy hajóban evezünk.”

Kultúra és életmód

Manapság mindenki számára ismertek a környezetvédelem sarkalatos pontjai: túl sokan élünk a Földön, túl sok mindent fogyasztunk, túl sok szemetet és káros anyagot termelünk. Az állatok élőhelyének veszélyeztetése mellett a klímaváltozás egész tengerpart menti városok és országok sorsát fenyegeti.

Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) klímakutatója és kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke éppen azért dolgozik, hogy ez ne történhessen meg.

Ürge-Vorsatz Diána 1968-ban született Berlinben. Német édesapja közgazdászprofesszor, magyar édesanyja nyelvész. Gyermekkorától kezdve érdekelte a természet, édesanyjával és nagymamájával szívesen töltötték idejüket a szabadban kirándulással. Fiatal nőként azonban kezdetben nem ezen a pályán indult el: miután a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban leérettségizett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem asztrofizika szakán folytatta tanulmányait. A fizikusdiploma megszerzése után 1996-ban a Kaliforniai Egyetemen környezettudományból doktorált. A 24.hu-nak adott interjúja alapján „isteni sugallat” hatására fordult a klímaváltozás témaköre felé: egy unalmasnak ítélt fizikuskonferencián hasított belé a gondolat, hogy ezzel a tudományággal akar foglalkozni. Bár akkori témavezetője múló hóbortnak vélte az akkor még cseppet sem népszerű témakör iránti fellángolását, Ürge-Vorsatz Diána az energetika felől közelítve komoly kutatómunkába kezdett.

Ekkor ismerkedett meg az 1988-ban alapított Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkásságával, amely az emberi tevékenységnek a bolygó éghajlatára való hatását, valamint a várható globális változások társadalmi-gazdasági és környezeti következményeit vizsgálja a pozitív változás érdekében. 2002-ben az érdeklődés tényleges munkakapcsolattá alakult: az IPCC magyarországi munkásságát koordináló dr. Faragó Tibor segítségével Ürge-Vorsatz Diána koordinátori, vezető szerzői megbízást kapott abban a munkacsoportban, amely a szervezet negyedik értékelő jelentését készítette el. Ebben a pozícióban a világ legkiválóbb, az energiahatékonyság területén dolgozó tudósainak munkáját irányíthatta.

A negyedik értékelő jelentés 2007-es megjelenése után az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület és Al Gore, környezetvédelmi aktivista tevékenységéről is ismert amerikai politikus megosztott Nobel-békedíjat kapott, Ürge-Vorsatz Diána pedig egy évvel később a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült munkásságáért.

Elmondása szerint azonban nem a kitüntetések mutatják munkája hasznosságát, hanem hogy az IPCC jelentéseire hivatkozva egyre sürgetik egymást a világ vezető politikusai a klímaváltozás ügyében történő lépések megtételére.

Ürge-Vorsatz Diána 2015 óta az IPCC szakmai irányító testületében foglal helyet, a kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoport alelnöke. Folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek egyszerre segítik a klímaváltozás hatásainak mérséklését és a társadalmi igazságtalanságok felszámolását. Mindemellett nagy hangsúlyt fektet a laikus emberek oktatására is – a korábbi években rendszeresen tartott előadásokat, kurzusokat a világ elismert egyetemein, többek között a budapesti Közép-európai Egyetemen is. Nem szabad azonban megfeledkezni arról a tényről sem, hogy kutatói feladatai mellett Ürge-Vorsatz Diána hét gyermek édesanyja: legidősebb gyermeke 19, legfiatalabb pedig 4 éves. Ha teheti, csak úgy vállal feladatokat, hogy azok ne vegyék el a családjától az időt.

73992730_768x512.jpg
Ürge-Vorsatz Diána
Fotó: Marjai János /24.hu

És hogyan vélekedik a világ egyik vezető tudósnője a jelenünkről és a jövőnkről? A Piac & Profit portálnak adott 2019-es interjújában így nyilatkozott:

„2009 óta (a koppenhágai klímacsúcs időpontja – a szerk.) sokat fejlődött a világ. Mindenki megértette, hogy itt nagy a baj, ezért mindenkinek változnia kell, mert egy hajóban evezünk. A gazdasági rendszerek vannak nagy veszélyben, a megélhetésünk, a vizünk, a termőföldünk, az infrastruktúránk, sőt az egészségünk. Úgy látom, hogy minden baj forrása a túlfogyasztásunk. Ezt próbálhatjuk így-úgy zöldre festeni, de alapjaiban hibás az üzleti modell. Akkor lehetne jóval zöldebb az erőforrások használata, ha a hozzáadott értékre, a digitalizációra, az okos rendszerekre fókuszálnánk.”

Ürge-Vorsatz Diána a klímaváltozás elleni küzdelemben minden apró változást fontosnak tart, ugyanakkor nem teljesen elégedett a jelenlegi iránnyal. Szerinte valószínűleg a koronavírus-járvány okozta válság volt az utolsó figyelmeztetés: ha a természettel való viszonyunkat nem tesszük rendbe, vége lehet a ma ismert civilizációnak. A megoldást ugyanakkor nem tartja lehetetlennek. A 24.hu-nak így fogalmazta ezt meg:

„Nem arról van szó, hogy konzerválni kell a lemondást, hanem hogy egy jobb életet teremtsünk magunknak és az utánunk jövőknek.”

A téma iránt érdeklődőknek a következő könyvet ajánljuk:

Az utolsó vándorlás
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az utolsó vándorlás

Charlotte McConaghy
Alexandra Kiadó (A), 2021.06.25.
Valamikor a közeli jövőben, amikor a globális klímaváltozás miatt egymás után halnak ki a fajok, Franny Lynch eltökéli, hogy követi a sarki csérek utolsó ismert kolóniáját az egész földgolyót átszelő utazásukon.