Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
szeptember 6.
Őszindító gondolatok kiadóvezetőnktől

Őszindító gondolatok kiadóvezetőnktől

Könyvajánló

Kedves Olvasóink!

 

Hiába is szeretnénk meghosszabbítani a gondtalan nyarat, bizony visszafordíthatatlanul elindultunk az év vége felé. Szép lassan mindenki visszatér a vízpartokról a városokba, a gyermekek iskolatáskát húznak, nekünk, könyvkiadóknak pedig beindul az év legsűrűbb időszaka: az a néhány hét, amikor minden idei újdonságunkat nyomdába adjuk, majd izgatottan várjuk, hogy szép sorjában elkészüljenek, és kézbe vehessük őket.

 

Az iskolakezdés alighanem keserédes minden szülő számára – a kislányom érkezését várva egyre jobban kezdem én is átélni ezeket az érzéseket. Örömteli, hiszen az iskola, óvoda sok terhet levesz a szülő válláról, ám nehéz is, hiszen mindennap el kell engednünk egy kicsit a gyermekünk kezét, és csak távolról reménykedhetünk abban, hogy az intézmény falai között csupa kellemes és hasznos élményt szerez. Az Alex Suli munkafüzetein keresztül már több mint egy éve igyekszünk ebben segíteni őket, ugyanakkor fontosnak, és most különösen aktuálisnak tartom azt is, hogy emlékeztessem nemcsak a szülőket, de az egyes intézmények vezetőit, dolgozóit arra, hogy mi, az Alexandra Kiadócsoportnál maximálisan mellettük állunk, és minden lehetőségünkkel támogatni szeretnénk őket. 

Épp ezért most azt kérem, ha tanárként, óvodapedagógusként vagy intézményi dolgozóként olvassátok ezeket a sorokat, bátran keressetek meg bennünket valamelyik ügyfélszolgálati elérhetőségünkön, hiszen szeretnénk minél többeteknek segíteni egyedi kedvezményes ajánlatokkal, hogy a tanulóitokat továbbra is értékes jutalomkönyvekkel ajándékozhassátok meg, és az iskolai könyvtárak mindig naprakészek lehessenek a legfiatalabb olvasók igényeinek!

A szeptember nemcsak az iskolák számára izgalmas időszak, hanem a könyvszakmának is, hiszen hónap végén (szeptember 28. és október 1. között) ismét megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – idén a 28. alkalommal. Akárcsak minden évben, most is rengeteg újdonsággal és programmal készülünk nektek, így érdemes lesz ebben a négy napban ellátogatni az Európa Könyvkiadó B12-es számú standjához! Hogy mire számíthattok? Bemutatjuk Szántó Dániel legújabb regényét, A másolót; lesz beszélgetés Háy János régóta nem kapható, ám most új kiadásban megjelenő Dzsigerdilenjéről, és bepótoljuk a tavaly egy váratlan betegség miatt elmaradt fantasyforgatagot is Natalia Sherbával, az Óramágusok szerzőjével! 

A másoló

A másoló

Hamis személyiségek, másolt gyilkosságok, valódi halálok

Szántó Dániel
Alexandra Kiadó (A), 2023.09.19.
Budai Viktor, Sebők Szilveszter és Várnay Benett utolsó találkozása
"Ez még csak a kezdet, a gyomirtás első, jelképes pillanata. Ti jöttök, ti semmirekellő, mihaszna idióták! Magamutogatók! Az élet többről szól, és ti bemocskoljátok ezt a csodát. Hát most én mocskollak be titeket..." Egy leszerelt nyomozó, akinek csak a bosszú maradt.
Dzsigerdilen

Dzsigerdilen

A szív gyönyörűsége

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2023.09.01.
Van neki cselekménye, szerkezete, stílusa - van neki mindene. Van benne hősiesség, kaland, szerelem, vér - van benne minden. Ez egy rendes regény. Ha titkos kapuit felnyitod: magához vonz. Ha elkerülöd, örök életedben hiányozni fog.
Az Óraharc

Az Óraharc

Óramágusok VI.

Natalia Sherba
Európa Könyvkiadó, 2023.09.01.
Óramágusok
A serdülő óramáguslány, Vasilisa Ognev reménytelen helyzetben találja magát, miután tanítványául szegődik a hatalmas Szellemnek: Astragor Tűzkígyó Várában tanulótársai a halálának közelgő időpontjára kötnek fogadásokat.

Ami miatt mégis a legizgatottabb vagyok: harmadik könyve, a Trió megjelenése kapcsán most először ellátogat hazánkba a Másodvirágzás és A vasárnap koldusai szerzője, Valérie Perrin! 

Ha ti is azok közé tartoztok – akárcsak olyan sokan –, akiknek ezek a történetek felejthetetlen élményeket okoztak, őszintén remélem, hogy lehetőségetek lesz szeptember 30-án, szombaton 18 órakor ellátogatni a Millenárisra, hogy személyesen is találkozhassatok az írónővel!

Trió

Trió

Valérie Perrin
Európa Könyvkiadó, 2023.09.18.
Mulandó és örök, mint az ifjúság, a barátság, a szerelem.
1986. Adrien, Étienne és Nina a felső tagozaton ismerkednek meg egymással, és rövid időn belül elválaszthatatlan barátokká válnak. Van egy közös álmuk: együtt akarják elhagyni a porfészket, ahol felnőttek, hogy Párizsba költözzenek, és mindörökre együtt maradjanak.

Persze számos olyan könyvünk is érkezik a hónapban, amelyekkel kapcsolatban (még) nem lesz program, ám ennek ellenére hatalmas lelkesedéssel várom őket – és azt hiszem, ti is!

Néhány napon belül már minden előrendelőnk kézbe veheti Anna Stuart megtörtént eseményeken és valós személyek történetén alapuló gyönyörű regényét, Az auschwitzi bábát. A könyvet Stanisława Leszczyńska élettörténete inspirálta, aki a földi pokol bábájaként minden egyes kis reménysugarat kihasználva „rátetoválta” a gyermekek hónaljára az édesanyák tábori számát, hátha a későbbiekben még egymásra találnak. Ez a szívszorító, ám felejthetetlenül erős történet megmutatja nekünk azokat, akik a legrosszabb körülmények között is emberségesek tudtak maradni – és azt gondolom, ez sokunknak adhat erőt a mindennapjaink során. Így remélem, hogy minél gyakrabban kézbe veszitek majd ezt a könyvet, és a szeretteiteknek is ajánlani fogjátok!

Az auschwitzi bába

Az auschwitzi bába

Meghalni jönnek a világra. Vajon megmentheti-e őket két bátor asszony?

Anna Stuart
Alexandra Kiadó (A), 2023.09.14.
Anna Stuart megtörtént eseményeken és valós személyek történetén alapuló regénye azoknak a bátor nőknek állít emléket, akik Auschwitz poklában is képesek voltak megőrizni emberi mivoltukat.

Hasonlóképpen tanulságos olvasmány lehet Antoine de Saint-Exupéry klasszikusa, A kis herceg, amely most új fordításban, gyönyörű új borítóval érkezik az Alexandra Kiadó gondozásában. A kis herceg fordításakor Kácsor Zsolt arra törekedett, hogy megtartsa az eredeti francia szöveg jelentésárnyalatait, ezeket próbálta minél jobban átadni a magyar változatban. A fordítás hű az eredeti szöveghez, és több ponton is eltér a klasszikus Rónay-féle fordítástól, más módon értelmez és közvetít fontos részeket. Hangsúlyoznám, hogy semmiképp sem kívánunk minőségbeli megkülönböztetést tenni Kácsor Zsolt új és Rónay György régi fordítása között, hiszen a műfordítás egyik legnagyobb szépsége, egyben kihívása az, hogy rengeteg megoldás létezik, amelyek mindegyike „jó” lehet a maga módján. Úgy gondolom, hogy A kis herceg egyik varázsát épp a látszólagos egyszerűségében rejlő összetettség adja. Remélem, mindenki örömét leli az új, értő és szövegérzékeny fordításban – ahogy Rónay György generációk sorát elbűvölő változatában is.

A kis herceg

A kis herceg

Antoine de Saint-Exupéry
Alexandra Kiadó (A)
„- Nálatok az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek - mondta a kis herceg -, és mégsem találják, amit keresnek… - Így van - válaszoltam. - Pedig amit keresnek, ott van egyetlen rózsában és egy csepp vízben…”

A szívemhez szintén nagyon közel áll egy másik klasszikus új kiadása is: a Hét év Tibetben, amely mostantól a Lux Kiadó gondozásában olvasható. A Hét év Tibetben a nagy utazások története: a hegymászó több ezer kilométeres utat tesz meg szabadulása érdekében, de még fontosabb belső utazása, amely során megbékél önmagával, és a tibeti kultúra beavatott ismerője, emellett egyik legelszántabb védelmezője lesz. Számomra az új borító mindent átad, amiről ez a felejthetetlen könyv szól, és remélem, hogy általa olyanok is belekezdenek majd a történetbe, akik eddig még valamilyen okból nem tették meg. 

Hét év Tibetben

Hét év Tibetben

Heinrich Harrer
Lux Kiadó, 2023.08.24.
1944. A világot ötödik éve borítja lángba és vérbe a második világháború. Az osztrák hegymászó, Heinrich Harrer és társai 1939 óta brit hadifogságban vannak Indiában, míg végül a sokadik szökési kísérletük sikerrel jár, és a Himaláján keresztül Tibetbe, majd a tiltott fővárosba, Lhászába jutnak. Harrer nagy és vészterhes idők tanúja lesz az itt töltött évek alatt: az épp trónjára lépő XIV.

És ha már újrakiadásokról mesélek, persze nem mehetek el szó nélkül amellett, amit úgy gondolom, túlzás nélkül az elmúlt évek egyik leginkább várt újrakiadásának nevezhetünk: Stephen King A Setét Torony-sorozatát! 

Ebben az összesen nyolckötetes sorozatban a horror királya a fantasy birodalmába kalandozik. Az első részt a Moobius és az Európa Könyvkiadó olvasói már kézbe is vehetik, hamarosan pedig minden könyvesboltban megtaláljátok majd. És persze a folytatásokra sem kell sokat várni, hiszen szinte havonta új könyv érkezik majd, és jövő májusra már a polcotokon tudhatjátok a teljes sorozatot! Tudom, hogy milyen sokan vártatok ezekre a könyvekre, és nagyon boldog vagyok, hogy most lehetőségünk adódott teljesíteni ezt a kívánságotokat.

A harcos

A harcos

A Setét Torony 1. kötet

Stephen King
A hármak elhivatása

A hármak elhivatása

A Setét Torony 2. kötet

Stephen King
Puszta földek

Puszta földek

A Setét Torony 3. kötet

Stephen King
Varázsló és üveg

Varázsló és üveg

A Setét Torony 4. kötet

Stephen King
Átfúj a szél a kulcslyukon

Átfúj a szél a kulcslyukon

A Setét Torony 4,5. kötet

Stephen King
Callai farkasok

Callai farkasok

A Setét Torony 5. kötet

Stephen King
Susannah dala

Susannah dala

A Setét Torony 6. kötet

Stephen King
A Setét Torony

A Setét Torony

A Setét Torony 7. kötet

Stephen King

Most pedig a hölgyek felé fordulok, hiszen ebben a hónapban rengeteg olyan regény érkezik, amelyeket tudom, hogy sokan tűkön ülve várunk! A sort Karen Lynch különleges trilógiájának első kötete, a Rendíthetetlen nyitja! Ebben a sorozatban mindent megtaláltok, amit egy romantikus fantasytól elvárunk: vámpírok, alakváltók, démonok, egy erős, talpraesett főhősnő – és persze egy ellenállhatatlan pasi, aki akkor is a lány védelmére siet, ha az a háta közepére se kívánja őt. Biztos vagyok benne, hogy akárcsak a világ más tájain, a Rendíthetetlen itthon is hatalmas rajongótábort fog maga köré gyűjteni.

Rendíthetetlen

Rendíthetetlen

Olykor a bennünk rejtőző démonok valódiak

Karen Lynch
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.09.12.
Rendíthetetlen
Sara Grey élete tíz éve romokban hever, amióta brutálisan meggyilkolták az apját. Immár tizenhét esztendős, de a borzalmas nap emléke nem hagyja nyugodni, és megszállottan próbál értelmet találni a történtekben. Élete titkokkal teli, családja és barátai mit sem sejtenek az őt körülvevő természetfeletti világról és a lány misztikus képességéről.

Nem sokkal később, szeptember közepén érkezik az Amin sosem leszünk túl folytatása is: hölgyeim, irány újra Knockemout! Knox után most a másik Morgan fivérre koncentrálhatunk, a tipikus jófiú Nashre – aki azonban egy lövöldözés után nem önmaga többé. Mi segíthetné jobban a gyógyulását, ha nem egy gyönyörű szomszéd, aki hozzá hasonlóan csak egy kis szórakozásra vágyik, csak semmi komolyra… Vagy mégis? Lucy Score második Knockemout-regénye legalább annyira humoros, izgalmas és szexi, mint az Amin sosem leszünk túl.

Amit sosem fedünk fel

Amit sosem fedünk fel

A jófiúk mindig a jólányokat választják… Vagy mégsem?

Lucy Score
Pioneer Books, 2023.09.22.
Knockemout
A Morgan fivérek közül mindig is Nasht tartották a jó fiúnak: ő a megbízható rendőrfőnök, mindenkire kedvesen mosolyog, és ott segít, ahol tud. Azonban Nash épp egy lövöldözésben szerzett sérüléséből lábadozik, és az eset óta pánikrohamok és rémálmok kínozzák. Nem önmaga többé, de képtelen segítséget kérni a szeretteitől.

Ez a hónap a sorozatrajongók kedvence lesz, ugyanis még mindig nem értünk a sor végére: már előrendelhető a Vér & Méz! A Magyarországon is óriási sikert aratott Kígyó & Galamb folytatása sötét, fordulatokkal teli történet a szerelem és a gyűlölet mindent elsöprő erejéről, amelyben a tét még nagyobb, az ellenség még halálosabb, a románc pedig még forróbb, mint eddig.

Vér & Méz

Vér & Méz

Shelby Mahurin
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.09.26.
Kígyó & Galamb
A Magyarországon is óriási sikert aratott Kígyó & Galamb folytatása sötét, fordulatokkal teli történet a szerelem és a gyűlölet mindent elsöprő erejéről.

Végül, de nem utolsósorban a Cartaphilus Ez most az igazi című újdonságát ajánlom nektek. Miután élete szerelmének megtalálásáról szóló esszéje hirtelen virálissá válik, Eliza Lin arra eszmél, hogy ő az osztály sztárja, ráadásul kedvenc magazinja kínál gyakornoki lehetőséget számára. Igazi tündérmese… csak épp egy hazugságra épül az egész. A lebukástól rettegő tinilány alkut köt az iskola szépfiújával; segít neki megírni a felvételi esszéit, cserébe pedig az eszeveszetten jóképű fiú a barátjának adja ki magát. Csakhogy az álkapcsolat egyre meggyőzőbbé válik minden résztvevő számára, így borítékolható a végeredmény: egy igazán szórakoztató olvasmány a romantikus felnövéstörténetek kedvelőinek!

Ez most az igazi

Ez most az igazi

Könnyű kitalálni egy álompasit - de mit tegyünk, ha elénk toppan az igazi?

Ann Liang
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.09.26.
Eliza Lin a tinédzserek átlagos életét éli - már ha átlagosnak lehet nevezni azt, hogy édesanyja munkája miatt évente költöznek, így a tizenhét éves lánynak folyamatosan új iskolatársakat kell megismernie, most épp egy pekingi nemzetközi iskolában.

Rengeteget meséltem már a könyveinkről, ám a szüret időszakában nem tudom nem megemlíteni, hogy milyen büszke vagyok arra, hogy a Matias borászat az országban egyre több helyen tűnik fel, és egyre több borunkat kóstolhatjátok meg. 

Arra szeretnélek biztatni benneteket, hogy a könyvcsomagjaitok mellé bátran tegyetek a kosaratokba egy-egy üveg bort is – garantálom, hogy nem fogjátok megbánni! Ráadásul az Ócsárd (és Pécs) környékieket nemsokára borkóstolóval is várjuk a pincészetünkben, az esküvőre és rendezvényekre készülőket pedig különleges ajánlatokkal várjuk! A részletekért látogassatok el a Matias weboldalára.


És bár messzinek tűnik még – pedig nincs is már olyan sok időnk addig –, hadd emlékeztesselek benneteket arra, hogy a Lux Világ kiemelkedő minőségű spirituális termékei csak limitált számban elérhetők, így ha valakinek ilyesmit szeretnétek ajándékozni karácsonyra, érdemes lehet nem az utolsó pillanatra hagyni a választást!


Kívánom nektek, hogy az év utolsó hónapjai is boldogan, sikeresen és vidáman – no meg persze jó olvasmányokkal, finom borokkal és folyamatos belső fejlődéssel teljenek!

 

Szeretettel: Alexandra