Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. december 2.
Sztárok, dopping, bunda – egy európai futballdinasztia története

Sztárok, dopping, bunda – egy európai futballdinasztia története

Könyvajánló

A Financial Times által az év sportkönyvének választott Juve! bemutatja a legjelentősebb olaszországi futballklub, a Juventus botrányokkal átszőtt felemelkedésének és ellentmondásos megítélésének történetét. Mindezt minden idők egyik legjobb sportújságírója, Herbie Sykes tollából olvashatjuk.

Herbie Sykes Franco Balmamion olasz kerékpáros életrajzának megírásával vált ismertté. Könyve a sportoló 1962-es Giro d’Italia-győzelmét dolgozza fel. Hasonlóképpen második könyvéhez, amelyben Maglia Rosa Giro d’Italia-történetét ismerhetjük meg a megszokottól eltérően: illusztrációkkal gazdagítva. A sportújságíró 2013-ban megkapta a British Sports Book of the Year díjat az illusztrált könyvek kategóriájában Coppi című művéért. Negyedik könyvéért még ennél is több elismerésben részesült: A verseny a Stasi ellen a Cross British Sports Book Awardson az év kerékpároskönyve lett, jelölték a kiemelkedő sportregény kategóriában is, továbbá a The Observer az év sportkönyvei közé sorolta.

A kerékpározás után Herbie Sykes most a foci felé fordította figyelmét, és hamar meg is akadt a tekintete minden idők egyik leghíresebb és leghírhedtebb klubján…

„A Juve! a modern Olaszország focikönyvnek álcázott izgalmas története, amelyet a szerző jellegzetes hangján mesél el: szeretetteljes, de távolságtartó, beszédes, és időnként humoros... Sykes csodálatosan beszéli el ezt a fontos történetet.” – Simon Kuper, Financial Times

Juventus: az 1897-ben alapított labdarúgóklub, amely évtizedeken keresztül ajándékozta meg a világot jobbnál jobb és megfelelően kitanított játékosokkal, összehozva ezzel az embereket, és focitörténelmet teremtve Olaszországnak. A klub évről évre, generációról generációra halmozza a bajnoki címeket és a különféle kupákat. A jól működő rendszer azonban egy idő után megkérdőjeleződni látszik, és ami valóságként a felszínre kerül, nem éppen egyezik azzal, amit a Juventus jelent a világnak, a sportkedvelőknek. A multimilliárdos tulajdonost, az Agnelli családot ugyanis sikkasztással, bundázással és doppinganyagok alkalmazásával vádolják; immár botrányok sorozata töri meg a klub mindennapi ragyogását.

Herbie Sykes érzékletesen ábrázolja a klubot övező tiszteletet és rajongást, ugyanakkor a megvetést és csalódottságot is, amit a Juventus kivált a focikedvelőkből. Végigvezeti az olvasót a klub létrejöttének történelmi körülményein, kendőzetlenül beszél a botrányokról és azok okairól, az emberi elégedetlenségről, a csúcsra törésről és annak megéléséről. Megvizsgálja az olasz klub sportágra való hatását, sőt azt is, milyen módon formálta a kultúrát és az olasz emberek gondolkodását.

„Kiválóan szórakoztató és éleslátó” – TLS

A könyv lényegre törően szemlélteti a logikai összefüggéseket, hogy mi az a pont, amely után a dolgok nem visszafordíthatóak. Mindemellett megjelenik a sorokban a csapatszellem, a sport öröme és tisztelete, a tiszta játék fontossága és a sikerek mögötti kitartó munka egyaránt. Focirajongók számára kihagyhatatlan!

Juve!

Juve!

Sztárok, dopping, bunda - egy európai futballdinasztia története

Herbie Sykes
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.26.
A neves brit sportújságíró, Herbie Sykes által írt Juve! az ikonikus olasz fociklub részletes történetét tárja elénk, amelyben minden benne van: a fényes dicsőség, a durva botrányok és azt a semmihez sem fogható, mindent átitató hatás, amelyet a csapat az olasz mindennapokra gyakorol mind a mai napig.