Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. február 28.
Törökország legolvasottabb női írójának regénye Ciprusról és a cipriótákról

Törökország legolvasottabb női írójának regénye Ciprusról és a cipriótákról

Friss megjelenés

Elif Shafak török-brit író az Európa Könyvkiadó gondozásában, Nagy Marietta és Katalin Sipos fordításában megjelenő új kötete minden eddiginél határozottabban ítéli el az etnikai ellentéteket, az erőszakot és az intoleranciát, miközben a kettős, sőt hármas identitás és a kultúrák közöttiség kérdését is feszegeti.

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, amit akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

De mennyi esélye van egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a gyűlölet törvényét a szerelem törvényével, ráadásul pont akkor, amikor elszabadulnak az indulatok, és a hetvenes években az egyik napról a másikra pokollá válik az addig békés sziget?

Évtizedek telnek el, mire sorsuk beteljesedhet, ám az ezredforduló után új, választott hazájuk fővárosában, Londonban sem ereszti el őket a múlt. A késői gyermekként megszülető lányuknak, Adának gimnazistaként, anyja halála után szembesülnie kell azzal, hogy hiába próbálták megóvni élete első tizenhat évében a múlttól, a traumák, a félelmek és a ki nem mondott családi terhek akkor is öröklődnek, ha nem tudunk róluk.

Az identitáskrízist a második generációban azonban nemcsak a görög-török kettős identitás okozza, de az is, hogy Ada a multikulturális brit társadalom gyermeke. Vagy mégsem? Elif Shafak a tőle megszokott módon nem ad végleges, egyértelmű válaszokat, inkább elgondolkodtat, miközben a regényben feltárul egy izgalmas, kettős kultúrájú sziget félmúltja. Mert amennyi gyűlölet elválasztja a két térfelet, annyi minden össze is köti – így például egy fügefa, amelynek egy hajtása egy nicosiai vendéglő udvaráról kerül Londonba egy bőröndben.

„Imádni valóan szívszorító regény a polgárháborúk sötét titkairól és a szélsőségesség árnyoldaláról, Ciprusról, rossz csillagzat alatt született szeretőkről, meggyilkolt családtagokról, megsebzett gyermekekről és a gyökértelenségről. (Az egyik narrátor egy fügefa!)” – Margaret Atwood, A szolgálólány meséje írónője (Twitter)

Az eltűnt fák szigete

Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2022.03.17.
Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

A törökül és angolul is publikáló Elif Shafak író, esszéíró és politikai aktivista, 1971-ben született Strasbourgban. Eddig 19 könyve jelent meg, köztük több mint tíz regény. Műveit eddig több mint ötven nyelvre fordították le, és számtalan díjra jelölték. Az író eddigi köteteiben – többek között: Becsület, Éva három lánya, 10 perc 38 másodperc, A szerelem 40 szabálya – számtalanszor foglalkozott az emberi jogok kérdéseivel, beleértve a női és az LMBTQ jogokat, valamint a szólásszabadság kérdéseit.

Az építészinas
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az építészinas

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2021.10.26.
A modern Seherezádé, a legnépszerűbb török írónő legújabb története – egy kisfiúról, aki tizenkét évesen elefánthajcsárnak kerül a híres és hírhedt Hürrem szultána udvarába.
A helyszín Isztambul, az időpont a tizenhatodik század. Tizenéves potyautas érkezik hajón a városba, különleges ajándékot hoz Szulejmán szultánnak.
Az isztambuli fattyú
Black Friday utolsó darabok

Az isztambuli fattyú

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2021.10.26.
Él egy furcsa török család Isztambulban, négy generáció, és csupa nő – köztük földrajztanárnő, csendes őrült, városszerte híres jósnő, tetováló-művésznő –, a férfi tagok ugyanis sajnálatosan rendre korán elhaláloznak.
10 perc 38 másodperc

10 perc 38 másodperc

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2019.11.18.
Egy perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.
A szerelem 40 szabálya
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A szerelem 40 szabálya

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó
Ella negyvenéves, jómódú, a sorsával tökéletesen elégedett amerikai háziasszony, aki férje és három gyermeke kiszolgálásának szenteli életét, és még azt se nagyon bánja, hogy a férje rendszeresen megcsalja. Egy napon a nagylányával folytatott vita után rádöbben, hogy tulajdonképpen boldogtalan, és nagyon hiányzik a szerelem az életéből.