Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. február 28.
Törökország legolvasottabb női írójának regénye Ciprusról és a cipriótákról

Törökország legolvasottabb női írójának regénye Ciprusról és a cipriótákról

Friss megjelenés

Elif Shafak török-brit író az Európa Könyvkiadó gondozásában, Nagy Marietta és Katalin Sipos fordításában megjelenő új kötete minden eddiginél határozottabban ítéli el az etnikai ellentéteket, az erőszakot és az intoleranciát, miközben a kettős, sőt hármas identitás és a kultúrák közöttiség kérdését is feszegeti.

Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, amit akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

De mennyi esélye van egy görög fiúnak, Kosztasznak, és egy török lánynak, Defnének, hogy felülírják a gyűlölet törvényét a szerelem törvényével, ráadásul pont akkor, amikor elszabadulnak az indulatok, és a hetvenes években az egyik napról a másikra pokollá válik az addig békés sziget?

Évtizedek telnek el, mire sorsuk beteljesedhet, ám az ezredforduló után új, választott hazájuk fővárosában, Londonban sem ereszti el őket a múlt. A késői gyermekként megszülető lányuknak, Adának gimnazistaként, anyja halála után szembesülnie kell azzal, hogy hiába próbálták megóvni élete első tizenhat évében a múlttól, a traumák, a félelmek és a ki nem mondott családi terhek akkor is öröklődnek, ha nem tudunk róluk.

Az identitáskrízist a második generációban azonban nemcsak a görög-török kettős identitás okozza, de az is, hogy Ada a multikulturális brit társadalom gyermeke. Vagy mégsem? Elif Shafak a tőle megszokott módon nem ad végleges, egyértelmű válaszokat, inkább elgondolkodtat, miközben a regényben feltárul egy izgalmas, kettős kultúrájú sziget félmúltja. Mert amennyi gyűlölet elválasztja a két térfelet, annyi minden össze is köti – így például egy fügefa, amelynek egy hajtása egy nicosiai vendéglő udvaráról kerül Londonba egy bőröndben.

„Imádni valóan szívszorító regény a polgárháborúk sötét titkairól és a szélsőségesség árnyoldaláról, Ciprusról, rossz csillagzat alatt született szeretőkről, meggyilkolt családtagokról, megsebzett gyermekekről és a gyökértelenségről. (Az egyik narrátor egy fügefa!)” – Margaret Atwood, A szolgálólány meséje írónője (Twitter)

Az eltűnt fák szigete

Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2022.03.17.
Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

A törökül és angolul is publikáló Elif Shafak író, esszéíró és politikai aktivista, 1971-ben született Strasbourgban. Eddig 19 könyve jelent meg, köztük több mint tíz regény. Műveit eddig több mint ötven nyelvre fordították le, és számtalan díjra jelölték. Az író eddigi köteteiben – többek között: Becsület, Éva három lánya, 10 perc 38 másodperc, A szerelem 40 szabálya – számtalanszor foglalkozott az emberi jogok kérdéseivel, beleértve a női és az LMBTQ jogokat, valamint a szólásszabadság kérdéseit.

Az építészinas

Az építészinas

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2021.10.26.
A modern Seherezádé, a legnépszerűbb török írónő legújabb története – egy kisfiúról, aki tizenkét évesen elefánthajcsárnak kerül a híres és hírhedt Hürrem szultána udvarába.
A helyszín Isztambul, az időpont a tizenhatodik század. Tizenéves potyautas érkezik hajón a városba, különleges ajándékot hoz Szulejmán szultánnak.
Az isztambuli fattyú

Az isztambuli fattyú

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2021.10.26.
Él egy furcsa török család Isztambulban, négy generáció, és csupa nő – köztük földrajztanárnő, csendes őrült, városszerte híres jósnő, tetováló-művésznő –, a férfi tagok ugyanis sajnálatosan rendre korán elhaláloznak.
10 perc 38 másodperc

10 perc 38 másodperc

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2019.11.18.
Egy perccel a halála után Tequila Leila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.
A szerelem 40 szabálya

A szerelem 40 szabálya

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó
Ella negyvenéves, jómódú, a sorsával tökéletesen elégedett amerikai háziasszony, aki férje és három gyermeke kiszolgálásának szenteli életét, és még azt se nagyon bánja, hogy a férje rendszeresen megcsalja. Egy napon a nagylányával folytatott vita után rádöbben, hogy tulajdonképpen boldogtalan, és nagyon hiányzik a szerelem az életéből.