Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. február 25.
Vajon melyik könyveket keresték a legtöbben az elmúlt 125 évben?

Vajon melyik könyveket keresték a legtöbben az elmúlt 125 évben?

A könyves világ hírei

A mai rohanó világban szinte hetente jelennek meg új könyvek, amelyek robbanásszerűen hódítják meg az olvasók szívét, és válnak rövid idő alatt világszintű bestsellerré. A New York Public Library azonban kíváncsi volt, melyek azok a kötetek, amelyek 125 év leforgása alatt is népszerűek, keresettek maradtak az olvasók körében. A több mint egy évszázadot felölelő könyvtári adathalmaz alapján az amerikai olvasóközönség a következő kötetekhez ragaszkodott az évtizedek alatt:

Kedves meglepetés, hogy a lista elején Ezra Jack Keats játékos, The Snowy Days (szabadfordításban „A havas napok”) című gyerekkönyve áll. Az 1962-es emberi jogi mozgalmak időszakában íródott kötet volt az egyik első gyermekkönyv, amelyik egy afroamerikai kisfiúról szól, a rasszista, sztereotipizáló tulajdonságok nélkül.

Azonban nem csak az első helyet foglalja el gyermekkönyv a listán, sőt, tulajdonképpen ez a műfaj dominálja a listát. A második helyen végző dr. Seuss-kötet, a Kalapos macska, az előkelő negyedik, a Where the Wild Things Are („Ahol a vadak várnak”), valamint a tízes lista további három kötete is a legfiatalabbaknak szól. Hogy miért is a gyerekkönyvek a legkeresettebbek New York leghíresebb könyvtárában? Az ok egyrészt logikus: a rövidebb könyveket hamarabb kiolvassák, így hamarabb visszakerülnek a könyvtárba, és újra kölcsönözhetők. A számszerű magyarázat azonban nem homályosíthatja el a legfontosabb érvet, miszerint generációk óta a szülők egyik legfontosabb szándéka a könyvtárak látogatásakor, hogy gyermekeik számára olvasásélményt biztosítsanak.

A lista harmadik helyén George Orwell 1984 című kötete végzett, amelyben Orwell olyan totalitárius világot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén – talán túlságosan is könnyedén – azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be. A kötet nem csak az amerikai kontinensen örvend nagy népszerűségnek a mai napig, hiszen rendszeres időközönként a Moobius sikerlistáján is megjelenik.

1984

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.

Ötödik helyen pedig – nem meglepő módon – a modern amerikai irodalom egyik klasszikusa, a Ne bántsátok a feketerigót! című Pulitzer-díjas regény végzett. A mű annak ellenére meleg és humoros hangvételű, hogy témája az erőszak és a faji megkülönböztetés. A narrátor apja, Atticus Finch erkölcsi értelemben hőssé és az ügyvédi magatartás mintaképévé vált sok olvasó számára.

A New York Public Library teljes tízes listája megtekinthető a következő linken: New York Public Library’s most checked-out books say a lot about what we read and why