Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. február 16.
Végre megérkezett A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi első előzetese

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi első előzetese

Megfilmesítés

Egyre növekszik a lelkesedés az Amazon Prime Video rekordbüdzséből elkészített A Gyűrűk Ura-sorozata körül! A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi érkezését az Amazon először hivatalos Twitter-oldalán jelentette be még 2019 nyarán, méghozzá nem is akárhogyan: napokon keresztül újabb és újabb, folyamatosan bővülő térképrészleteket tettek közzé Középföldéről, amelyeken egyre több tájegység, egyre több város volt felismerhető, míg végül összeállt a teljes kép.

Hasonló módon a szereplőkről is csak szép lassan kaptunk információkat: először felsőtestekről és kezekről jelentek meg karakterposzterek, majd a Vanity Fairnek hála, nemrég végre kaptunk egész alakos képeket is.

lord_of_the_rings_009.jpg
Elrond és Galadriel szerepében Robert Aramayo és Morfydd Clark
Forrás: Vanity Fair

A főszereplő Elrondot Robert Aramayo fogja alakítani, az eredeti trilógiából szintén ismert, gyönyörű Galardielt pedig Morfydd Clark játssza majd. Mellettük viszont teljesen új karakterek is megjelennek a sorozatban: többek között Markella Kavenagh, aki Tyra szerepében lép színre, Joseph Mawle, aki Orent, a főgonoszt alakítja, és a Halbrand szerepében látható Charlie Vickers.

lord_of_the_rings_013.jpg
Halbrand szerepében Charlie Vickers
Forrás: Vanity Fair

Ez azonban nem minden! Az egész alakos karakterképek mellett végre egy, a szereplőket, a helyszíneket és a történet egyes pillanatképeit megjelentető egyperces előzetest is megosztottak a rajongókkal. A várva várt betekintést a Super Bowl harmadik negyedében tették közzé, és – bár a sorozat főbb történéseivel kapcsolatban továbbra sem tudtunk meg sokat – az előzetest elnézve abban biztosak lehetünk, lenyűgöző látványvilág vár majd bennünket.

Már régóta tudható, hogy az Amazon sorozata nem az eredeti A Gyűrűk Ura-trilógia idején játszódik, hanem több évezreddel korábban, a Másodkorban. Az új karakterképeket és előzetest látva azonban egyre biztosabbá válik, hogy bár A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi J. R. R. Tolkien A szilmarilok című könyve alapján készült, inkább a tolkieni mitológia kibontására számíthatunk, mint a már klasszikusnak számító történetek szoros adaptációjára. Ez néhány rajongóban ellenérzéseket váltott ki, a showrunnerek, J. D. Payne és Patrick McKay azonban azt vallják, akármennyire is tisztelik Tolkien lenyűgöző munkásságát, összesen 50 órás adaptáció nem készíthető kreatív kockázatvállalás nélkül.

„Úgy gondoljuk, hogy az alkotásunk magáért fog beszélni” – nyilatkozta Payne, amikor a Vanity Fair arról kérdezte, elbizonytalanítják-e a rajongói aggodalmak és feltételezések. „Mielőtt a zenekar játszani kezd, a nézőtér hangos a beszédtől, de amint elkezdődik a zene, mindenki csak arra figyel.”

Jennifer Salke, az Amazon Studios vezetője is megerősítette ezt az álláspontot:

„A találgatások, az aggodalmak, a részletek tüzetes átvizsgálása és elemzése – ezek mind a rajongók elhivatottságát és szenvedélyét bizonyítják. Így gondolkodunk erről, így szívesen veszünk minden feltételezést.”

A sorozat első, Shadow of the Past (A múlt árnya) című epizódjának premierjét 2022. szeptember 2-ra, J. R. R. Tolkien halálának évfordulójára tűzték ki. Az első évad 8 epizódból áll, az újabb részek megjelenése pedig hetente várható.

A Gyűrűk Ura I-III.

A Gyűrűk Ura I-III.

J. R. R. Tolkien
Európa Könyvkiadó
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.