Nincs engedélyezve a javascript.
Az öngyilkosság
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető

Az öngyilkosság

Orvosi és társadalomtudományi tanulmányok

Jelenleg nem rendelhető
2 400 helyett
2 040 Ft
15 %
Buda Béla szakirodalmi munkásságának legjellemzőbb vonása a multidiszciplinaritás; a felvetett kérdéskör sokoldalú, kiegyensú­lyozott vizsgálata. Több mint harminc éve kezdett foglalkozni az öngyilkos viselkedés kutatásával. Emlékszem, mekkora szenzáció volt négyrészes cikksorozata az Orvosi Hetilapban - megtörve az "elhallgatás korának" illemszabályait.
Leírás a könyvről

Buda Béla szakirodalmi munkásságának legjellemzőbb vonása a multidiszciplinaritás; a felvetett kérdéskör sokoldalú, kiegyensú­lyozott vizsgálata. Több mint harminc éve kezdett foglalkozni az öngyilkos viselkedés kutatásával. Emlékszem, mekkora szenzáció volt négyrészes cikksorozata az Orvosi Hetilapban - megtörve az "elhallgatás korának" illemszabályait. És néhány évvel későbbről egy másik emlék: már voltak kósza hírek arról, hogy nagy keleti szomszédunknál a politikai másként gondolkodók olykor a zártosztályon gondolkodhatnak tovább. Talán ezt ellensúlyozandó kel­lett meghallgatnunk egy vezető szovjet pszichiáter előadását az Országos Intézetben az ottani öngyilkosság-megelőzésről. A felfes­tett képet Buda dr. kérdése tette a helyére: - Es megtudhatnánk, mennyi ott az öngyilkossági ráta? - Ezt nem közölhetem, mert államtitok! - hangzott a válasz és mindenki tudta, mennyire érvé­nyesülhet a "nagy földön" a kritikus kutatói szellem.
Az elfogulatlan, kritikus vizsgálódásnak persze, ma is vannak ellenfelei, ha nem is politikaiak. Az élet minőségének javításában nagy szerep jut a gyógyszeriparnak, és különösen a pszichotrop gyógyszerek (szorongásoldók, antidepresszánsok stb.) forgalma hatalmasan megugrott. És félő, hogy ez a hatalmas pénztömeg -miként érclelőhely az iránytűt - torzíthatja a kutatói tisztánlátást. Miként a kötet egyik tanulmányából megismerhetik, a hazai pszi­chiátriában éppen kibontakozott egy vita arról, lehet-e és miként, értelmezni a magyarországi öngyilkossági rátának az utóbbi né­hány évben tapasztalt csökkenését. Buda Béla sokszempontú kuta­tó elemzéseinek ismételt közreadását nagyon is indokolja tehát, hogy "a tudomány ma már bonyolult és erős munkaszervezetekben jelenik meg, és mögöttük még erősebb gazdasági rendszerek... működnek. Korábban évtizedek kellettek, míg egy-egy paradigma kibontakozott, most csak évek..."
Az öngyilkosság-kérdés mai hangsúlyainak egy másik megnyil­vánulása a személyiség önrendelkezésének témájához vezet, azaz az eutanázia és az orvosi segítséggel történő, a család, a rokonság és a környezet által is elfogadott meghalás kérdéséhez. Szintén olyan helyzet, ahol nagy szükség van a kutató bátorságára, szem­ben az egyéni elfojtáosokból társadalmi méretűvé dagadó, hatal­mas befolyású szervezetek által támogatott hipokrízissel...

Adatok
Raktári kód:
719707
ISBN:
9789634080480
EAN:
9789634080480
Megjelenés:
2001.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
280
Méret [mm]:
140 x 200 x 16
Tömeg [g]:
320
Hozzászólások