Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2023. január 14.
Kiadóvezetőnk évindító gondolatai

Kiadóvezetőnk évindító gondolatai

A könyves világ hírei

Kedves Olvasóink!

A szerkesztőség nevében boldog, sikerekben gazdag új évet kívánok nektek, és köszönöm, hogy egy újabb évet indíthatunk együtt!

Egy évvel ezelőtt azt találgattam, vajon megnyugvást vagy új aggodalmakat hoz-e nekünk 2022. Mostanra már tudjuk, hogy mindkettőt. Szép lassan visszaállt az élet a „régi kerékvágásba”: megint lehetőségünk van órákat elütni a könyvesboltokban az újdonságok lapozgatásával, és tavaly végre a nagy könyves rendezvények is újra megrendezésre kerülhettek. Jöttek viszont újfajta kihívások, amivel alighanem mindannyiunknak szembe kell néznünk.

Szeretem azt gondolni, hogy bármi is van, bármi lesz is, az olvasás olyan örök örömforrás, amihez a legborúsabb időkben is fordulhatunk. Épp ezért idén is arra bátorítalak titeket, hogy olvassatok!

Tudom, látom, hogy sokan vagytok, akiknek a könyvek szeretete életforma. Kívánom, hogy tartsátok meg ezt a szokásotokat, mi pedig azért dolgozunk, hogy minél több olyan könyvet vehessetek a kezetekbe idén is, ami maradandó élményt okoz. Ha pedig csak néhány könyvet engedhetsz meg magadnak, remélem, hogy a rendszeres ajánlóim és a Moobius közössége segítségedre lesznek abban, hogy megtaláld a leginkább neked valókat!

Mint tudjátok, mi egy hatalmas irodaköltöztetéssel indítottuk az évet, ami jócskán megadta nekünk a kezdőlendületet 2023-ra! Hamarosan kihirdetjük az első könyvvásárokat, ha pedig figyelitek előrendelhető és előkészületben lévő könyveinket, láthattátok, hogy máris sok újdonsággal készülünk nektek – és mennyi olyan cím van, amiről még nem mesélhetek, pedig úgy várom már őket! Az idei év egyik nagy szenzációja lesz Lucy Score Amin sohasem leszünk túl című romantikus komédiája. Ez a könyv már a TikTokot is meghódította, világszerte több mint hatmillió eladott példánynál tart; és egyedülálló módon 11 hete(!) szerepel a The New York Times bestsellerlistáján! Az elsöprő siker nem meglepő, hiszen a szerelmi történet tele van emlékezetes, vicces jelenetekkel, izgalommal, és persze egy kis nyomozás sem maradhat ki… Garantálom, hogy bele fogtok szeretni!

Amin sosem leszünk túl

Amin sosem leszünk túl

Ez a rosszfiú aztán nem fog belezúgni a jó kislányba!

Lucy Score
Pioneer Books, 2023.02.21.
Knockemout
Knox örömmel játssza a rosszfiú szerepét, az életét pedig épp úgy szereti, mint a kávéját: magában. Egyedül basset houndját, Waylont tűri meg maga mellett. Knox ki nem állhatja a drámát, még akkor sem, ha az egy szökevény menyasszony formájában kopogtat az ajtaján.

Hamarosan – akárcsak a Netflix-feldolgozás – folytatódik Caroline Kepnes Te-sorozata is. Tavaly az első két részt új kiadásban jelentettük meg, nemsokára azonban a harmadik könyv is a boltokba kerül! Azoknak is ajánlom a könyveket, akik szeretnék újraélni Joe Goldberg eszelős szerelmi életének történetét a februári évadpremierig.

Te szeretsz engem

Te szeretsz engem

Caroline Kepnes
Alexandra Kiadó (A), 2023.02.09.
Te
Joe-nak elege van a nagyvárosokból. Elege van a lármából, a pozőrökből, és végképp elege van Love-ból. Irány a természet, egy otthonos, barátságos sziget Seattle közelében. Joe a helyi kisváros könyvtárában szerez munkát - elvégre tud egy-két dolgot a könyvekről -, és itt találkozik az igazival. Mary Kay DiMarco könyvtárossal.

És amíg várunk, addig is van mit néznünk és olvasnunk: nemrég ugyanis meghódította a Netflixet a Christian Bale és Harry Melling főszereplésével látható Halványkék szemek, amely Louis Bayard regénye alapján készült. Egy visszavonult nyomozó egy Edgar Allan Poe nevű West Point-i agyafúrt kadét segítségével igyekszik megoldani egy hátborzongató gyilkossági rejtélyt az amerikai katonai akadémián... Az Index kritikája szerint ez a Netflix egyik legjobban sikerült saját gyártású filmje, a feldolgozás alapjául szolgáló regény pedig letehetetlen történelmi krimi, egyben elképesztően elegáns tisztelgés a detektívtörténetek atyja, a romantikus-misztikus rémtörténetek kiagyalója és a költőzseni Edgar Allan Poe előtt.

Azok a halványkék szemek

Azok a halványkék szemek

Louis Bayard
Európa Könyvkiadó, 2022.05.05.
1830 októberének végén felakasztva találják Leroy Fry kadétot az Egyesült Államok Katonai Akadémiája, a Hudson-felföldi West Point lezárt területén. Az öngyilkosság kizárva, mivel az áldozatot brutálisan meggyalázták: kivájták a szívét a mellkasából.

Nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy év végén nagy megtiszteltetés ért bennünket: két szerzőnk, Leiner Laura és Szántó Dániel is Az Év Könyve 2022-díjat nyert. Az Év Könyve irodalmi közönségdíj most került először megrendezésre – hagyományteremtő céllal. Számos rangos irodalmi díj létezik szerte a világon és hazánkban is, amelyek fontos szerepet játszanak az új könyvmegjelenések értékelésében, díjazásában – azonban egy sem, amely a magyar olvasóközönség valós, átfogó véleményét fejezné ki. Az Év Könyve szavazáson a könyves világ legfontosabb szereplői dönthettek a kiadványok sorsáról: maguk az olvasók – szavazataik alapján pedig az Állj mellém lett 2022 legjobb könyve az ifjúsági irodalom kategóriájában, a Dorian – Tündekard pedig az év fantasyregénye! Köszönjük szavazataitokat, és reméljük, hogy Az Év Könyve 2023 versenyben is ehhez hasonlóan – vagy még jobban – tud teljesíteni a kiadócsoportunk!

Karácsonykor megnyugvást, biztonságot és szeretetet kívántam mindannyiunknak. Most azt szeretném, ha ezek az értékek egész évben vinnének bennünket előre. Tartsatok velünk!

Szeretettel:

Matyi Alexandra