Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2023. január 9.
2022 legnépszerűbb e-könyvei

2022 legnépszerűbb e-könyvei

Könyvajánló

Kétségtelen, hogy az e-könyvek egyre nagyobb teret érdemelnek a könyves világban: praktikussága miatt sokan szívesebben nyúlnak az e-könyvolvasójukhoz, mint a tradicionális nyomtatott könyvekhez, sokan pedig nem kívánják letenni a voksukat egyik vagy másik megoldás mellett, és a helyzetüktől függően időnként nyomtatott, máskor e-könyvet olvasnak. A Moobius online könyváruház és könyves közösségi tér csapata kiemelt figyelmet szentel az e-könyveknek: arra törekszünk, hogy az Alexandra Kiadócsoport lehető legtöbb kiadványa – legyen szó új megjelenésről vagy régi kedvencről – elérhető legyen .ePub és .mobi formátumokban is az olvasók számára.

És ha mindezekbe alaposan belegondolunk, nem helyénvaló csak a nyomtatott könyveket toplistába rendezni! Lássuk hát, melyek voltak a kedvenc e-könyveitek 2022-ben!

1. George R. R. Martin: Tűz & Vér

A 2022 augusztusában debütáló Sárkányok háza hamar – az első évad második epizódjának megjelenése után – az HBO történelmének valaha volt legsikeresebb sorozatává nőtte ki magát. Nem meglepő tehát, hogy az izgalmas történetnek és a felejthetetlen, összetett karaktereknek köszönhetően hasonlóan népszerűvé vált a sorozat alapjául szolgáló históriáskönyv, George R. R. Martin Tűz & Vére is. Azonban az sem meglepő, hogy a közel 700 oldalas terjedelmet látva sokan a könnyebben szállítható e-könyv mellett döntöttek inkább. A Tűz & Vér a szintén az HBO által feldolgozott Trónok harca előtt 300 évvel, a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól veszi fel a történet fonalát, és egészen a dinasztiát majdnem elpusztító polgárháborúig regéli el Westeros sorsfordító eseményeit. Az olvasók korábban már bepillantást nyerhettek a történet néhány részletébe, ám most tárul fel teljes egészében a Targaryenek cselszövéstől, rokongyilkosságoktól, pusztító csatáktól és természetesen sárkányoktól hemzsegő históriája.

Tűz és vér

Tűz és vér

(E-könyv)

300 évvel a Trónok harca előtt (A Targaryenek históriája - Tűz és Jég dala)

George R. R. Martin
Alexandra Kiadó (A), 2018.
Több évszázaddal a Trónok harca eseményei előtt a Targaryen-ház - a Valyria végzetét egyedül túlélő sárkányúr család - Sárkánykőt tette meg székhelyéül.

2. Tracy Wolff: Vonzódás

Tracy Wolff Sóvárgás-sorozata a hatalmas nemzetközi siker után a magyar olvasók szívét is hamar elrabolta – ez már csak abból is tisztán látszik, hogy a Vonzódás mind a nyomtatott könyvek, mind pedig az e-könyvek éves toplistáján előkelő helyet szerzett. Adott egy halandó lány, aki csak egy dologban biztos: hogy nem való abba a különleges lényekkel teli középiskolába, ahová a szülei halála után került. Az iskola színfalai mögött kíméletlen küzdelem dúl, és Grace egyenesen a viszályok közepébe keveredik, amikor találkozik a rettegett Jaxon Vegával. A vámpír emberöltők óta senkit sem engedett közel magához, ám most valami ellenállhatatlan erő vonzza őt és a lányt egymáshoz – valami, ami mindkettőjük végzetét jelentheti. A Katmere Akadémián semmi sem az, amire számítasz… És ha a Sóvárgás pezsdítő utazás volt, akkor a Vonzódás a létező legintenzívebb hullámvasút: még az első résznél is fordulatosabb, drámaibb és vérfagyasztóbb.

Vonzódás

Vonzódás

(E-könyv)
Tracy Wolff
Cartaphilus Könyvkiadó, 2022.
Mi történhetett azokban a hónapokban, amelyekből Grace szinte semmire sem emlékszik? Életbe vágó lenne összeraknia a hiányzó időszak eseményeit, és megtudnia, pontosan ki és mi ő, hiszen visszatérése után minden oldalról ellenségek fenyegetik a Katmare Akadémián.

3. Lidia Maksymowicz: A kislány, aki képtelen gyűlölni

Bizonyos esetekben – hogy megelőzzük azt, hogy a borzalmak ismét megtörténhessenek – fontos, hogy mélyebben megismerjük a múlt szörnyűségeit, az emberiség hatalmas hibáit. Lidia Maksymowicz 1940. november 15-én született a Lengyelországban található Oświęcimben. Hároméves volt, amikor édesanyjával és anyai nagyszüleivel együtt Auschwitzba deportálták, ahol tizenhárom hónapot töltött a Birkenau gyerekbarakkjában Joseph Mengele kísérleti alanyaként, mire az orosz csapatok felszabadították a tábort. Auschwitz meghatározó emléke Lidia számára a csend: összeszorított fogak, a túlélésre szűkült világ, amelyben nem engedhet meg magának egyetlen érzelmet sem. Hosszú idő telt el, míg újra megtalálta a hangját, hogy a lehető leghangosabban kiáltsa: soha többé! Mert bármilyen borzalom megtörténhet újra. A 81 éves, jelenleg Krakkóban élő hölgy időskora ellenére mind a mai napig küldetésének érzi, hogy a fiatalokban fenntartsa az emlékezetet, és emlékeztesse őket, hogy a világ jövője az ő kezükben van.

A kislány, aki képtelen gyűlölni

A kislány, aki képtelen gyűlölni

(E-könyv)
Lidia Maksymowicz
Alexandra Kiadó (A), 2022.
„Elaltatnak, amikor Mengeléhez visznek, így nem emlékszem rá, mi történik ott velem. A testem beszél hozzám, ő árulja el, mit műveltek velem." Lidia Maksymowiczot háromévesen hurcolták el Auschwitzba. Tizenhárom hónapot töltött a pokolban, a gyerekek barakkjában, ahol egyike volt dr. Mengele kísérleti nyulainak.

4. Jenny Hale: Karácsony a Kandalló Vendégházban

Az ünnepi készülődéshez kevés dolog illik jobban, mint a könnyed, humoros, karácsonyi romantika – ám mindez most, januárban is tökéletes lehet, amikor mindannyian próbálunk visszatérni a megszokott kerékvágásba, és néha bizony visszasírjuk a karácsonyi bejgli illatát… A Karácsony a Kandalló Vendégházban egy történet azoknak, akik töretlenül hisznek a karácsony csodájában és abban, hogy mindenki érdemel egy otthont, ahol hazavárják. A karácsony azonban nem mindenki számára a legszebb időszak, így van ezzel Leila is. Az amúgy is magányos főszereplőnknek ez az utolsó karácsonya, amit együtt tölthet még a barátnőivel, hiszen rajta kívül mindenki párt talált, és lassacskán családot alapít, ezért elhatározza: ez lesz élete legszebb karácsonya, amit senki sem akadályozhat meg. A baráti társaság a festői téli környezetbe utazik, Pinewood Hillsbe, ám a városban lefoglalt szállásuk nem egészen olyan, mint ahogyan elképzelték. A házuk egy romhalmaz, a mellettük lévő kávézó tulajdonosát pedig egyenesen idegesítik. Leila azonban nem adja fel; teljes erőbedobással azon van, hogy megmentse ezt a karácsonyt. A sors pedig végül igazolja, hogy aki kitart, mindig megkapja méltó jutalmát, sőt akár többet is…

Karácsony a Kandalló Vendégházban

Karácsony a Kandalló Vendégházban

(E-könyv)

Sohasem tudhatod, hol találod meg az igazi otthonod

Jenny Hale
Cartaphilus Könyvkiadó, 2022.
Ennek a karácsonynak tökéletesnek kell lennie! Hiszen valószínűleg ez lesz az utolsó ünnepi szezon, amit Leila együtt tölthet a barátnőivel. Mindegyikük éli a maga életét, építik a karrierjüket, lassan családot alapítanak, csak Leila nem találja sem a párját, sem a hivatását, sem a helyét az életben.

5. Stephen King: Később

„Megmondom én, mi a legrosszabb abban, amikor az ember felnő: hogy elhallgat.”

Nem születhet könyves toplista a Mester egyik remekműve nélkül! Stephen King eredeti nyelven 2021-ben, hazánkban 2022-ben megjelent kisregénye, a Később egy különleges gyermek, a halottakat látó Jamie Conklin szemszögéből meséli el egy nyomozás történetét. Ám amikor a sorozatgyilkos a síron túlról is robbantással fenyegetőzik, a fiú szembesül azzal, milyen súlyos árat is kell fizetnie nem mindennapi képességéért, és kénytelen szembeszállni a gonosz minden formájával. Megható felnövéstörténet, lebilincselő krimi és kísértethistória egyszerre; félelmetes és izgalmas mese az elveszett ártatlanságról és a megpróbáltatásokról, amikor jó és rossz között kell választanunk.

Később

Később

(E-könyv)
Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2022.
Az egyedülálló anya gyermeke, Jamie Conklin csak hétköznapi gyerekkorra vágyik. Jamie azonban nem mindennapi srác. Látja, amit más nem láthat, és megtudhatja azt, amit más nem. Anyja arra buzdítja a természetfeletti erővel született fiát, hogy tartsa titokban a képességét.

6. Margaret Mazzantini: Ne mozdulj!

Margaret Mazzantini, a világsikeres Újjászületés írójának újabb regénye elsöprő erejű történet a szenvedély kiszámíthatatlanságáról és mindent maga alá gyűrő erejéről. Timoteo, a nagymenő sebész élete nem is lehetne tökéletesebb. Jólét, szakmai és társadalmi elismerés, gyönyörű ház, nyaraló, feleség és egy csodálatos gyerek. Ám mindenkinek vannak szégyenletes titkai, és amikor 15 éves lánya, Angela súlyos baleset következtében kórházba kerül, Timoteónak szembe kell néznie a sajátjával: egy hosszú ideje rejtegetett viszonnyal. A rangos olasz Strega-díjat elnyerő Ne mozdulj!-ból Penélope Cruz főszereplésével készült emlékezetes film. Felejthetetlen történet, mely minden olvasóban felébreszti a kérdést: vajon valójában élek? A Ne mozdulj! 2022 áprilisában a NIOK (Nincs Időm Olvasni Kihívás) közös könyve volt.

Ne mozdulj!

Ne mozdulj!

(E-könyv)
Margaret Mazzantini
Cartaphilus Könyvkiadó, 2020.
Timoteo, a nagymenő sebész élete nem is lehetne tökéletesebb. Jólét, szakmai és társadalmi elismerés, gyönyörű ház, nyaraló, feleség és egy csodálatos gyerek. Ám mindenkinek vannak szégyenletes titkai, és amikor 15 éves lánya, Angela súlyos baleset következtében kórházba kerül, Timoteónak szembe kell néznie a sajátjával: egy hosszú ideje rejtegetett viszonnyal.

+1. Erős Márti: Kalliopé

Ha már a kiemelkedő e-könyvekről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az első Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram győztes regénye, a Kalliopé mellett sem! Hogy mi az a Kalliopé? Mitológiai alak, a költészet múzsája, egyben színjátszó kör, egy társulat, ahol hasonló érdeklődésű fiatalok találkoznak, és bár kissé mindenki különc, a színház szeretete mindnyájukat összeköti. Ella egy kisvárosi gimnázium diákja, imád olvasni, csellózni és a barátaival lógni, valami azonban mintha hiányozna az életéből. Egy napon a Kalliopé színtársulat egyik próbáján találja magát, és onnantól kezdve fenekestül felfordul az élete. Az új ismerősök, a próbák kreatív kihívásai, a fellépések bizsergető izgalma, és egy magas, kócos hajú fiú teljesen felkavarják Ella álmos hétköznapjait. Sajnos azonban a társulatot nem kerülik el a sors csapásai, és Ella hamar rájön, hogy az igazi dráma a függöny mögött zajlik.

Szeretettel ajánljuk minden ifjúsági regényeket kedvelő olvasónknak Erős Márti első regényét, amely több száz versenyző közül került kiadásra!

Kalliopé

Kalliopé

(E-könyv)
Erős Márti
Carta TEEN Kiadó
Hogy mi az a Kalliopé? Mitológiai alak, a költészet múzsája, egyben színjátszó kör, egy társulat, ahol hasonló érdeklődésű fiatalok találkoznak, és bár kissé mindenki különc, a színház szeretete mindnyájukat összeköti.

Kapcsolódó híreink:

2021 legnépszerűbb e-könyvei
2021 legnépszerűbb e-könyvei
Idén is megmutatjuk, melyik e-könyveket választottátok a legtöbbször 2021-ben.
2020 legnépszerűbb e-könyvei
2020 legnépszerűbb e-könyvei
Ugyan ki mondta, hogy csak a nyomtatott könyveket rendezhetjük toplistába? Lássuk, e-könyveink közül melyikeket választottátok a legtöbben idén!