Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. január 23.
7 érdekes tény az elalvás előtti olvasásról

7 érdekes tény az elalvás előtti olvasásról

Kultúra és életmód

A digitális világban mindennapossá, már-már természetessé vált az okoseszközök használata, és sokszor fel sem tűnik, ha lefekvéskor az utolsó, amit látunk, a telefonunk képernyője. Ugyanakkor több kutatás is bebizonyította már, hogy az esti/éjszakai mobilhasználat felborítja biológiai ritmusunkat, és a tervezett elalvás előtt három órával bevitt kék fény megzavarhatja a mindennapi alvás-ébresztési ciklust, és nehezebbé teheti az elalvást. Ellenben, ha lefekvéshez készülődve az ágyunkban a mobiltelefonunk helyett egy jó könyvet veszünk a kezünkbe, annak meglepően sok jótékony hatása van a szervezetünkre.

Cikkünkben most összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket és adatokat az elalvás előtti olvasás és a pihentető alvás kapcsolatáról, és csak reménykedünk benne, hogy a pontok végig böngészése után mostantól te is tudatosan a könyveidet választod majd elalvás előtt!

1. Azok, akik lefekvés előtt olvasnak, átlagosan 25 perccel többet alszanak minden éjszaka.

A Penguin Random House 2020-as kutatása alapján azok az amerikai felnőttek, akik olvasnak elalvás előtt, hétköznap átlagosan 7 óra 5 percet alszanak. Ez 25 perccel több, mint amennyit azok a válaszadók pihennek, akik olvasás helyett más elfoglaltsággal töltik hétköznapjaik utolsó éber óráit, például mobiltelefonjukat nyomkodják vagy tévét néznek. Persze 25 perc nem tűnik olyan soknak, ám ha belegondolunk: egy átlagos héten az olvasók több mint 2 órával több alvást nyernek, és ennyivel közelebb kerülnek a kipihentség nagyszerű érzéséhez. Fontos megjegyezni, hogy ezek a számadatok nem veszik figyelembe azokat a perceket és órákat, melyeket úgy töltünk, hogy próbálunk elaludni – itt csak a mély alvás számít.

2. Az elalvás előtt olvasók nagyobb valószínűséggel alszanak jól.

Ugyanezen kutatás felmérte azt is, hogy a válaszadók egy 1-től 5-ig tartó skálán milyen minőségűnek találják egy tipikus éjszakai alvásukat. Az elalvás előtt olvasók 89%-a értékelte tipikus éjszakai alvását legalább átlagosra (3), és a jól alvók – vagyis azok, akik a skála felső két értékének egyikét jelölték meg – többsége (62%-a) olvas elalvás előtt.

3. Az olvasás segít elaludni.

Veled is előfordult már, ugye, hogy nehezen jött a szemedre az álom? Nos, a Penguin Random House felméréséből az is kiderült, hogy az olvasás az egyik leghatékonyabb segítség az álmatlanság legyőzésében. A 250 válaszadó 67%-a nyilatkozta, hogy az olvasás legalább valamennyire segít nekik az elalvásban, míg az elalvást segítő gyógyszerekre és más hivatalos gyógymódokra mindössze 61% esküszik. Ráadásul azok, akik olvasnak elalvás előtt, nagyobb valószínűséggel foglalkoznak más nyugtató tevékenységekkel is, mint például a jóga vagy a meditáció.

4. Azok, akik elalvás előtt olvasnak, több pénzt keresnek.

Szerencsés egybeesés vagy sem: a Sleep Junkie 2019-es, több mint 1000 fős amerikai kutatása kimutatta, hogy azok, akiknek az olvasás az esti rutinjuk része, bizony, jobb jövedelemmel rendelkeznek, mint azok, akik kerülik este a könyveket. Míg az első csoport tagjai évente átlagosan 39 779 USD jövedelmet visznek haza, a nemolvasók esetén ez csak 36 094 USD.

5. Az esti/éjszakai olvasók összességében egészségesebb életet élnek.

Nem csak a nyugtató tevékenységre fogékonyabbak azok, akik szívesen választják olvasmányaikat lefekvéskor… A Sleep Junkie felmérése szerint azok, akik olvasnak elalvás előtt, 12 százalékkal elhivatottabbak az egészséges táplálkozás iránt, mint nemolvasó társaik, 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel választanak egészséges kikapcsolódási formákat – vagyis például sportolnak, túráznak, a friss levegőn töltik a szabadidejüket, és 8 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy rendszeresen járnak orvosi vizsgálatokra.

6. Pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek azok, akik olvasnak elalvás előtt.

Az olvasás számtalan előnyéről és jótékony hatásáról már számos cikk született a Moobius oldalán. Az olvasás csökkenti a stresszt, külső és belső nyugalmat teremt, sőt boldogsághormont is termel a szervezetünkben. Így nem csoda, hogy azok, akik lefekvéskor is ezt a tevékenységet választják, összességében pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek, mint azok, akik a közösségi médiát vagy a televíziót nézik elalvás előtt. Számszerűen az elalvás előtt olvasók 79%-a gondolja úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, és 70%-uk érzi azt, a lehető legteljesebb életet éli. Ez az arány azok esetén, akik nem olvasnak elalvás előtt, mindössze 59% és 58%.

7. A legtöbben romantikus és történelmi könyveket olvasnak az ágyban.

Meghoztuk a kedvedet az esti/éjszakai olvasáshoz, de hirtelen nem tudod, milyen műfajt válassz? A Penguin Random House kutatása alapján a legtöbben a romantikus és a történelmi köteteket választják ilyenkor, de előkelő helyen végzett a fantasy és a szépirodalom is. Egy biztos: próbálj olyan történetet választani, amely nem okoz rémálmokat, mégis fenntartja az érdeklődésedet. Csak vigyázz, nehogy annyira beszippantson, hogy a könyveddel a kezedben ér a hajnal!