Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. július 8.
A Black Leopard, Red Wolf elnyerte a Locus-díjat horror kategóriában

A Black Leopard, Red Wolf elnyerte a Locus-díjat horror kategóriában

Könyvajánló

A Nemzetközi Booker-díjas Marlon James neve már nem sokáig marad ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, hiszen legkésőbb jövő év elején az Alexandra Kiadó gondozásában hazánkban is megjelenik monumentális, világszerte hatalmas sikert arató könyve, a Black Leopard, Red Wolf.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő, jamaikai származású író regényét többen az „afrikai Trónok harcaként” emlegetik a fantasy konvencióinak áthágása, szabados stílusa és a történetet átszövő hatalmi-politikai játszmák miatt. Főszereplője egy híres-hírhedt vadász, aki egy rejtélyes, eltűnt fiú utáni nyomozásba kezd. A küldetés során többek között társa lesz egy alakváltó leopárdember, és bizarr, vámpírszerű lényekkel kell felvenniük a harcot, miközben evilági és természetfeletti erők is az útjukba állnak. Marlon James afrikai mitológián alapuló fantasyvilágának részletességét és sokszínűségét sok olvasó és irodalmár Tolkien Középföldéjéhez hasonlítja.

Minthogy ilyen neves alkotóhoz, alkotásokhoz mérhető, nem is meglepő, hogy a könyv a kritikusok berkeiben is hatalmas népszerűségnek örvend. Megjelenése után azonnal a The New York Times bestsellerlistájának élére ugrott, a The New Yorker pedig egészen egyedülálló, hétoldalas nagyinterjút készített a szerzővel a könyv megírásáról. Emellett a Black Leopard, Red Wolf 2019-ben a legrangosabb amerikai irodalmi díjnak számító National Book Awards döntősei közé is bekerült. Most pedig újabb elismerést tudhat magáénak, hiszen horror kategóriában elnyerte az 1971-ben alapított Locus-díjat.

A díjat az amerikai sci-fi- és fantasytémákat feldolgozó Locus magazin alapította. A jelöltek listáját az olvasók szavazatai alapján állítják össze minden évben, majd elegáns díjátadó gála keretein belül hozzák nyilvánosságra a rangos szakemberekből álló zsűri értékelését. Sok kategóriában díjaznak, és nem is csak irodalmi alkotásokat; értékelnek többek között kiadókat, szerkesztőket, magazinokat és más alkotókat is. A Locus-díj a spekulatív fikció (sci-fi és fantasy) műfajaiban a harmadik legrangosabb irodalmi elismerésnek számít.

A horror kategória díjára egyébként esélyes volt Stephen King legújabb, Az intézet című könyve is. Érdekesség, hogy a Mester 1978 óta, igaz, különböző kategóriákban, de folyamatos jelöltje a díjnak.

Az Intézet

Az Intézet

Stephen King
Európa Könyvkiadó
Az éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, őt pedig elrabolják. Másnap Luke egy intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak, bennük hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges természetfeletti képességekkel rendelkeznek.