Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
szeptember 29.
A hatalmas sikerű Háromtest-trilógia szerzőjének regénye

A hatalmas sikerű Háromtest-trilógia szerzőjének regénye

Előrendelhető újdonság

A világhírű és sokszorosan díjazott kínai sci-fi-író, a Háromtest-trilógia szerzője, Cixin Liu fantasztikus tudománytörténetet elmesélő regényében mindezek a kérdések felmerülnek a jobbára kínai katonai fegyverfejlesztő bázisokon kísérletező tudósokban, akik újhullámos fegyverként akarják bevetni az általuk létrehozott gömbvillámokat a háborúban álló Kína ellenségeivel szemben.

„A Gömbvillám erőteljes, ötletes fikció, figyelemre méltó jártassággal a tudományos feltárás terén és a tudásra való törekvés buktatói tekintetében.”

SFBook Reviews

Gömbvillám

Gömbvillám

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó, 2023.09.20.
Tizennegyedik születésnapján nem csak a gyertyák lobbannak lángra Csen tortáján. Szülei az ünnepi asztalnál ülve esnek áldozatául egy lakásukba tévedt gömbvillámnak. A trauma hatására a fiú egész életét a különös és pusztító jelenség tanulmányozásának szenteli.

„A Gömbvillám már mindazokat az elemeket tartalmazza, amelyek Cixin Liut a Háromtest-trilógia révén világszerte elismertté tették: fantasztikus módon elbeszélt tudománytörténet, valamint a »milyen veszélyeket rejt, ha a technológia rossz kezekbe kerül?« kérdése.”

The Verge

Tizennegyedik születésnapján nem csak a gyertyák lobbannak lángra Csen tortáján. Szülei az ünnepi asztalnál ülve esnek áldozatául egy lakásukba tévedt gömbvillámnak. A trauma hatására a fiú egész életét a különös és pusztító jelenség tanulmányozásának szenteli. Kutatásai az egyetemi évei után nem maradnak észrevétlenek, és a tudományos közösség mellett a katonaság is felfigyel eredményeire – Kína felett a háború sötét fellegei gyűlnek, mindennél lényegesebb, hogy olyan új, különleges védelmi és támadó fegyverzettel álljanak elő, ami már a harcok elharapózása előtt megsemmisíti az ellenfelet. A gömbvillám természetének megismerése pedig csakis a hadászati célokra való alkalmasságának kísérleti feltárása révén érhető el Csen számára. Az útja viharos hegyormokon, fegyverfejlesztési bázisokon és egykori szovjet föld alatti laboratóriumokon át vezet, mígnem az univerzum szerkezetét feltérképezni igyekvő kvantumelméletek titokzatos határvidékére téved – egyben egy terrorista merénylet révén a technológia etikai vetületeivel is kénytelen számot vetni.

Cixin Liu negyedik regénye, a Gömbvillám, mely a nagy sikerű és sokszoros díjnyertes Háromtest-trilógia előtt jelent meg 2004-ben, az egész életét egyetlen cél érdekében makacsul feláldozó ember küzdelmeinek történetét meséli el. Ahogy a tudományos haladás és a hadászati célok közti összefüggésekre és ezek erkölcsi visszásságaira is rávilágít.

Az egy fegyvermániákus őrnagynőt és a trilógia olvasói számára már ismerős Ding Yi professzort is felsorakoztató, sodró tempójú, lenyűgöző technológiai tudással felvértezett katonai tudományos-fantasztikus regényben ugyanakkor kiderül: a gömbvillám csak a jéghegy csúcsa a világ megértése terén.

„Legyen a Gömbvillám a kínai tudományos-fantasztikus invázió ötödik oszlopa.”

World Literature Today

 

Cixin Liu (1963) a világszerte kétmilliónál is több példányban elkelt Háromtest-trilógia Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas kínai szerzője – szakmáját tekintve informatikai mérnök, aki évekig egy kínai erőműben dolgozott – 2020-ban elnyerte a Szellemi Tulajdon Világszervezete és a Kínai Nemzeti Szerzői Jogi Hivatal Szerzői díját. A Háromtest-trilógia elsöprő globális sikere a 2014-es angol megjelenésével kezdődött – az akkor hivatalban lévő amerikai elnök, Barack Obama is melegen ajánlotta mint kedvenc olvasmányát. Rajta kívül George R. R. Martin, a Trónok harca írója is rajongója a regénynek. A szerző Vándorló Föld című kisregényéből készült nagyszabású kínai film is hatalmas kasszasikernek bizonyult 2019-es bemutatásakor.

 

A szerző további kötetei:

Hangyák és dinoszauruszok

Hangyák és dinoszauruszok

Csontcitadella és Sziklaváros elveszett történelme

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó
Cixin Liu a kínai sci-fi irodalom új generációjának leginnovatívabb és legeredményesebb képviselője, aki elsöprő sikereket aratott a Háromtest-trilógiájával, kisregényében a késő krétakor fantasztikus világába kalauzol el, ahol intelligens hangyák és értelmes dinoszauruszok civilizációi küzdenek egymással – a fennmaradásért és a bolygó megmentéséért.
A Háromtest-probléma
Kiadóvezetőnk kedvence

A Háromtest-probléma

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó
Háromtest-trilógia
1967-ben, a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta.
A halál vége
Kiadóvezetőnk kedvence

A halál vége

A háromtest-trilógia 3/3

Cixin Liu
Európa Könyvkiadó, 2020.12.04.
Háromtest-trilógia
Az emberiséget túlzottan magabiztossá és felfuvalkodottá teszi már a győzelem előérzete is. Pedig ha sikerülne végre együttműködnie a két civilizációnak, akkor talán újra lehetne írni a történelmet, mely nem a múltunk, nem a jelenünk, és nem is a jövőnk. „Ha az új univerzum valóban megszületik, számos, palackba zárt üzenet sodródik majd benne.

2023-ban jelent meg Cixin Liu támogatásával a Háromtest-trilógiát folytató, kiegészítő és felforgató(!) fanfiction a kínai Bao Shu tollából Az idő oltárán címmel, Szanyó Albert fordításában.

Az idő oltárán

Az idő oltárán

Párhuzamos történet Cixin Liu Háromtest-univerzumához

Bao Shu
Európa Könyvkiadó, 2023.04.20.
Háromtest-trilógia
Sokakban felmerülhetett a kérdés Cixin Liu világhíres Háromtest-trilógiájának olvasását követően: de vajon hogyan történt az első ember (egészen pontosan annak agya) és a Trisolaris földönkívüli civilizáció találkozása?