Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
július 4.
„Gyakran kérdezik tőlem: létezik sci-fi Kínában?” – interjú Cixin Liuval

„Gyakran kérdezik tőlem: létezik sci-fi Kínában?” – interjú Cixin Liuval

Interjú

Cixin Liu Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas szerző science fiction regényeiből világszerte több millió példány került eladásra. A kínai író 1963-ban Yangquanban született, ahol ekkor a legtöbb nyugati könyv be volt tiltva, így a sci-fik ritkaságnak számítottak.

Liu akkor találkozott elsőként a műfajjal, amikor apja régi tárgyai között Jules Verne Utazás a Föld középpontja felé című regényének egy példányára bukkant, amelyet elolvasva egy életre a science fiction szerelmese lett. Ennek ellenére Liu sokáig mérnökként és számítástechnikusként dolgozott, első könyvének megjelenése az ezredfordulóig váratott magára. Negyedik, ötödik és hatodik regénye alkotja a Háromtest-trilógiát, amellyel nemcsak Kínában, de az egész világon óriási sikert aratott.

 

A trilógia első kötetének, A Háromtest-problémának a cselekménye eleinte a kortárs krimiket idézi; néhány hét alatt Kína-szerte több híres tudós is öngyilkos lett, azt azonban nem lehet tudni, hogy miért. A rendőrség néhány tudóssal karöltve nyomozásba kezd, hogy kiderítse, mi áll a rejtélyes halálesetek mögött; egy fényéveken átívelő összeesküvés, amelynek a magja az 1967-ben, Kínában lezajlott maoista kulturális forradalom alatt lett elültetve. Az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie.

Az alábbiakban a The Guardian oldalán megjelent, Cixin Liuval készített interjú részletei olvashatók, melyekben az író beszél arról, szerinte mi „a legnagyobb bizonytalanság, amivel az emberiségnek szembe kell néznie”, valamint hogy mi lehetett A Háromtest-probléma sikerének oka. Az interjút David Barnett készítette.

 

„Amikor az Egyesült Államokban vagy Európában jártam, és a science fictionről beszélgettem az emberekkel, gyakran találkoztam azzal a kérdéssel, hogy »Kínában is van science fiction?«” – mondta Liu, akit részben az motivált, hogy könyveit lefordíttassa angolra, „hogy az Egyesült Államokban és az angol nyelvű világban élő emberek megtudják, Kínában is vannak sci-fi-regények. Mostanra azonban a regényből több mint 3 millió példányt adtak el az angol nyelvű világban, ami meghaladja a Kína által az ország alapítása óta exportált összes irodalmi mű eladását. Erre sem a kiadó, sem én nem számítottam.”

Több mint két évtizeddel később Liu még mindig nem igazán tudja, mi áll a siker hátterében. „Őszintén szólva nem is tudom, hogy mi volt az oka a Háromtest-trilógia sikerének. Nem tartom meggyőzőnek az egyes kutatók által felhozott okokat, mint például, hogy a regények segítettek a Nyugatnak megérteni Kínát, és így tovább. Nem hiszem, hogy a Háromtest-trilógia nyugati sikere annak köszönhető, hogy a regények kínai sci-fi-regények, hanem inkább annak, hogy olyan sci-fi-regények, amelyek az embereket egy egészként kezelik és tárgyalják.”

A könyvtrilógiából Háromtest címmel kínai tévésorozat készült, amely 2023 elején jelent meg, és igen népszerű volt Kínában. Ennek ellenére Liu nagyon örült a Netflix megkeresésének, és annak, hogy így a streamingszolgáltató hatalmas globális közönségét is elérheti a története és üzenete. Emellett az sem volt mellékes számára, hogy a sorozat élére a Trónok harca készítői, David Benioff és D. B. Weiss állnak majd, mivel a Trónok harca „az egyik legjobb filmes és tévés adaptáció”, amit a szerző valaha látott. A Háromtest-trilógiát egyébként korábban a Trónok harca írója is méltató szavakkal illette:

„A hard sci-fi egyedi mixe: összeesküvés-elmélet és kozmológia, természettudomány és villámgyors akció.” (George R. R. Martin)

A Netflix feldolgozásnak köszönhetően A Háromtest-probléma újra felkerült a The New York Times és az Amazon bestsellerlistájára is. Arra a kérdésre, hogy most, hogy milliók nézik A 3-test-problémát a Netflixen, mit remél, hogy a nézők és az új olvasók mit fognak kiragadni és magukkal vinni a történetből, azt mondta Liu, hogy azt szeretné, ha az emberek „felismernék, hogy mi a legnagyobb bizonytalanság, amivel az emberiségnek szembe kell néznie”, ami szerinte a más bolygókon lévő élet lehetősége, és annak, hogy valamikor találkozhatunk földönkívüli társainkkal. „Remélem, felismerik, hogy van ez az egy dolog, ami lehet, hogy nem történik meg a következő 10 000 évben, de az is lehet, hogy holnap reggel történik meg. És ha egyszer megtörténik, a világunk és az életünk teljesen megváltozik. Remélem, hogy A 3-test-probléma című sorozat arra készteti az embereket, hogy elfoglalt és triviális életükből felnézzenek a csillagos égboltra, még ha csak egy pillanatra is.”