Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. április 4.
A Hiányzó szívünk a szeretet és a gyűlölet regénye

A Hiányzó szívünk a szeretet és a gyűlölet regénye

Előrendelhető újdonság

Celeste Ng regény- és jelenbeli Amerikája a faji diszkrimináció és a mindent átható szorongás földje, ahol talán csak a szeretetnek, az aktivista és leleményes művészetnek és az együttérző szolidaritásnak lehet esélye megváltoztatni a szívekben és elmékben lakozó félelmet – és a történelmet.

„A családra, a származásra, az emberi kapcsolatokra összpontosító Ng új regényében még magasabbra emeli a lécet: rendőri brutalitás, intézményesített erőszak, politikai aktivizmus, faji diszkrimináció, könyvégetések… Történetmesélése páratlan, korábbi regényeihez hasonlóan nem okoz csalódást.”

Library Journal

Madár tizenkét éves kisfiú. Egyetemi oktatóból könyvtári alkalmazottá lefokozott, megtört apjával tengődnek egy kollégiumi szobában. Az anyja három éve elhagyta őket. Madár nem tudja, miért, és hogy hová tűnt. Ám egyszer csak levelet kap: rajzolt macskák sokaságát rejti a boríték. Az anya üzent neki – s a fiú a rejtély nyomába ered: meg kell találnia az édesanyját és meg kell tudnia, miért menekült el a családjától.

Nem könnyű feladat, mivel az Egyesült Államokban a hazafiság jegyében különösen éber szemmel figyelik az ázsiai származású polgárokat – a velük szembeni atrocitások mindennaposak, sok esetben, törvénnyel szentesítve még a gyermekeiket is elszakítják a szüleiktől, nehogy „az amerikai kultúra” csorbát szenvedjen. Madár költő anyja, Margaret pedig kínai bevándorlók gyermeke – verseinek sorai ráadásul jelmondatokká váltak a tüntetések transzparensein.

„A szolgálólány meséje és az 1984 találkozása – példázat az intézményesített gyűlöletről és az ellenállás bátorságáról”

The Washington Post

Hiányzó szívünk

Hiányzó szívünk

Celeste Ng
Európa Könyvkiadó, 2023.04.10.
Madár tizenkét éves kisfiú. Egyetemi oktatóból könyvtári alkalmazottá lefokozott, megtört apjával tengődnek egy kollégiumi szobában. Az anyja három éve elhagyta őket. Madár nem tudja, miért, és hogy hová tűnt.

A Hiányzó szívünk a szeretet és a gyűlölet regénye – lírai kitárulkozás a szülő-gyerek kapcsolatról, a világ bámulatra méltó mesés csodáiról, egyben dermesztő kortárs valóságkép a mesterségesen generált társadalmi feszültségekről, gyűlöletpropagandáról, emberiességünk elvesztéséről.

„Lebilincselő és mélyen megindító regény, melynek már első lapjain szárnyra kap a kisfiú, Madár története. Ng rémisztő meséje olyan amerikai holnapba repít bennünket, amelyet túlságosan is könnyű elképzelni – miközben meggyőzően állítja: a félelemnek és a gyanakvásnak a szolidaritás és a szeretet az ellenszere. Megváltoztathatják a szíveket, az elméket – és a történelmet.”

Kirkus Reviews

Celeste Ng amerikai írónő 1980-ban született a pennsylvaniai Pittsburghben, Hongkongból bevándorolt kínai szülők gyermekeként. Első regénye, az Amit sohase mondtam el az Amazon Év Könyve díjában részesült. A Kis tüzek mindenütt című regényéből 2020-ban minisorozat készült a Hulu megrendelésére, a főszerepet Reese Witherspoon alakította. Férjével és fiával a massachusettsbeli Cambridge-ben él – mely a Hiányzó szívünk című harmadik regényének is helyszíne.

2018-ban írótársaival jövőbeli könyveik szereplőinek elnevezési jogát árverésre bocsátották, hogy adományokat gyűjtsenek az Immigrant Families Together nevű alapítvány számára, amely a bevándorló családok újraegyesítését segíti.

„Lehetetlen, hogy Margaret Miu bátorsága hatás nélkül maradjon, és ne ünnepelnénk leleményességét… Madár pedig olyan világra nyit kaput, amely egyre inkább a sajátunknak tűnik.”

Stephen King, The New York Times Book Review