Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. július 25.
A Könyves Magazin szerint Glukhovsky Metrója az emberségünk elé kényelmetlen közelségbe állított tükör

A Könyves Magazin szerint Glukhovsky Metrója az emberségünk elé kényelmetlen közelségbe állított tükör

Könyvajánló

Dmitry Glukhovsy neve a Metró 2033-mal vált az egész világon ismertté, a fiatal orosz szerző pedig egy teljes márkát épített a könyv köré. A Metró Univerzumhoz a három Glukhovsky-könyvön kívül (Metró 2033, 2034 és 2035) száznál is több posztapokaliptikus tematikájú kötet tartozik, melyek a világ különböző tájairól származó írók fantáziájának köszönhetők, sőt napjaink egyik legnépszerűbb számítógépes játéka is Glukhovsky trilógiájából készült.


A Könyves Magazin ajánlója szerint viszont

Glukhovsky Metrója sokkal több, mint sematikus videójáték-leírás: eszmék, gondolatok ütköztetése, a mai világunk, társadalmunk, az egész értékrendszerünk számonkérése egy elképzelt világégésen túlról, és egyben az emberségünk elé kényelmetlen közelségbe állított tükör.

Metró 2033
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Metró 2033

Dmitry Glukhovsky
Európa Könyvkiadó, 2016.
Metró Univerzum 2033
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg, melynek állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel. Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget.

A világnak vége. Legalábbis az általunk ismert formában. A világégés a föld alá űzi az embereket. Moszkva immár nem a moszkvaiaké, de társadalmukat kicsiben visszatükrözi a föld mélye. Mintha tükörré válna a földfelszín: Glukhovsky elnagyoltan, kifordítva, egy apokalipszis távlatából játszik árnyjátékot a peronokra rakott tábortűz fényénél. Az egyik állomásról indul Artyom, a népmesék szegény legénye, hogy titkos küldetését teljesítse, és hírt vigyen a metró másik végébe egy közelgő veszedelemről, amely eltörléssel fenyegeti az emberiség utolsó elvtársait. Artyomot tüzeli a bűntudat és a kalandvágy, miközben az ő szemén át fedezzük föl a túlélésért küzdő moszkvai alagútrendszert.

Metró 2034
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Metró 2034

Dmitry Glukhovsky
Európa Könyvkiadó, 2015.
Metró Univerzum 2033
Több mint húsz évvel az utolsó háború után az egész világ romokban hever. Moszkvában a túlélők a metróban, a föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén húzzák meg magukat. Az egyik periferikus állomás összeköttetése megszakad a többivel - lőszer nélkül viszont az ott tartózkodók halálra vannak ítélve.

A Metró folytatásában Glukhovsky befelé fordul: már nem az alagutakat, hanem a lélek mélységeit kutatja. Az embert állítja piedesztálra, és felboncolja az érzéseiért. Az új történetnek három főhőse van: az egyik Hunter, a zsoldos, akinek embersége 2033-ban talán örökre elveszett, és helyére egy új entitás költözött; a másik Homérosz, az öregember, aki nem vágyik már semmi másra, csak hogy élete alkonyán megírhassa a fő művét; és Szása, a fiatal lány, a naiv ártatlanság. Hármuk sorsa gubancolódik össze 2034-ben eltéphetetlenül a moszkvai metróban. A Metró 2034 sava-borsát nem a posztapokaliptikus környezet adja, hanem a három szereplő egymásra hatása.

Metró 2035
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Metró 2035

Dmitry Glukhovsky
Európa Könyvkiadó, 2015.
Metró Univerzum 2033
2035
Több mint húsz évvel az utolsó háború után a világ romokban hever. Moszkvában a túlélők a metróban, a föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén húzzák meg magukat.

Artyom, aki korábban megmentette a Metró lakóit a "feketéktől", tudja, hogy nem hőstettet követett el, hanem óriási hibát.

A Metró 2035-ben az író visszatér az első rész főszereplőjéhez, Artyomhoz, aki köztiszteletben álló fura bogárként tengeti életét. Gyötri a bűntudat 2033-ért, azért, amiért az üreglakók piedesztálra emelték őt. A megváltás egy ismerős képében talál rá, aki lehetőséget teremt arra, hogy bűnei bocsánatot nyerjenek azáltal, hogy ezúttal valóban megmentheti föld alatti felebarátait. Ezúttal saját maguktól. Artyom tehát ismét útra kel.

A teljes ajánlót itt olvashatod el.