Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. március 31.
Dmitry Glukhovsky cikket írt, Borisz Akunyin pedig a BBC-nek nyilatkozott az orosz–ukrán háborúról

Dmitry Glukhovsky cikket írt, Borisz Akunyin pedig a BBC-nek nyilatkozott az orosz–ukrán háborúról

A könyves világ hírei

Bár az orosz média eltorzítja a háborúval kapcsolatos fejleményeket, a polgárok átlátnak ezen. Az orosz–ukrán háború kapcsán egyre több orosz irodalmi szereplő és ismert személyiség is felszólal, hogy kinyilvánítsa egyet nem értését az üggyel kapcsolatban, és a háború elutasítása mellett foglaljon állást – köztük Dmitry Glukhovksy és Borisz Akunyin.

Dmitry Glukhovsky a Metró 2033 című sci-fi-trilógia szerzője arról írt, az orosz propaganda hogyan befolyásolja a lakosokat a médián keresztül, hogy elhitesse velük: a háború szükséges lépés volt, amivel Ukrajna felszabadítását igyekeznek elérni. Cikke magyarul a 24.hu oldalán jelent meg, M. Nagy Miklós fordításában.

„Hogyan hihet bárki is olyan hülyeségeknek, amely teljesen eltorzítja a valóságot, és a feketét fehérként adja át? Hogyan hívhatja bárki a nyilvánvaló agresszort béketeremtőnek, ha az agressziónak elsöprő bizonyítéka van? Ennek ellenére pontosan ezek az őrjöngők azok, akik Oroszország hivatalos álláspontját alkotják. És igen, Oroszországban sokan hisznek nekik. […] A modern világban nem lehet blokkolni az igazságot. Előbb vagy utóbb az ukrán háborúban megölt orosz katonák ezrei cinkkoporsóban térnek haza. Tízezrek érkeznek majd a frontról, és elmondják a családjuknak, hogy nem a nácik ellen harcoltak, hanem egy olyan nép ellen, amelyet egykor testvéreinknek hívtunk. Egy nap az ukránok milliói, akik elmenekültek otthonaikból, és akik elvesztették szeretteiket, felhívják az oroszországi rokonaikat, és elmondják nekik, hogy is volt ez az egész.”

Glukhovsky kiáll amellett, hogy ehhez semmi köze az orosz népnek; ők is ugyanúgy ellenzik a háborút, mint bárki más.

„Ez nem a mi háborúnk: erre kell mindig gondolnunk. Erről kell beszélnünk. Nem hagyhatjuk, hogy a nevünkben beszéljenek.”

Borisz Akunyin, a világhírű detektív- és történelmi fikciók írója szerint az ukrajnai háború Putyin végjátéka. Adománygyűjtésbe kezdett, és minden oroszt arra buzdít, hogy ők is segítsenek támogatásukkal. Akunyin szerint azok, akik a Szovjetunió bukása után vagyonra tettek szert, felelősséggel tartoznak a jelenlegi rezsimért, és most egy új valósággal kell szembenézniük.

Az író elmondta a BBC-nek, az ukrán televíziócsatornák naponta keresik fel, hogy szerepeljen a műsoraikban.

„De most az oroszokhoz kell szólnom. Talán nem tudjuk megállítani a háborút, de segíteni tudunk a humanitárius válságban, és össze kell fognunk, mindent meg kell tennünk azért, hogy megszabaduljunk Putyintól, és felépítsünk egy normális Oroszországot.”