Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. március 5.
Több mint ezer aláírással adott ki nyílt levelet az orosz–ukrán háború ellen az írókat, költőket, esszéistákat és prózaírókat tömörítő Nemzetközi PEN Club

Több mint ezer aláírással adott ki nyílt levelet az orosz–ukrán háború ellen az írókat, költőket, esszéistákat és prózaírókat tömörítő Nemzetközi PEN Club

A könyves világ hírei

„Nem létezhet szabad és biztonságos Európa szabad és független Ukrajna nélkül. A békének kell uralkodnia” – olvasható a Nemzetközi PEN Club 2022. február 27-én közzétett nyilvános levelében.

A Nemzetközi PEN Club (Poets, Essayists, Novellists) egy írókat, költőket, esszéistákat és prózaírókat tömörítő nemzetközi szervezet. 1921-es londoni alapítása óta mára összesen 145 országban rendelkezik kihelyezett központtal, köztük Magyarországon, valamint számos nem európai országban. Céljuk nemzetközi szinten a nemzetek irodalmának megismertetése, és a kapcsolattartás segítése a PEN Clubhoz tartozó művészek között.

Legfrissebb nyílt levelében a szervezet elítéli az orosz–ukrán háborút, valamint támogatásáról és együttérzéséről biztosítja Ukrajna íróit és lakóit. A nyilatkozatot több mint ezer író és művész írta alá, köztük Nobel-díjasok, valamint olyan, itthon is hatalmas népszerűségnek és elismerésnek örvendő szerzők, mint Szvetlana Alekszijevics, Margaret Atwood, Paul Auster, Anthony Doerr és Elif Shafak.

„Mi, a világ írói, megdöbbentünk az orosz erők által Ukrajna ellen kirobbantott erőszaktól, és sürgősen kérjük őket a vérontás befejezésére. […] Egységesen támogatjuk az ukrán írókat, újságírókat, művészeket és Ukrajna teljes népét, akik a legsötétebb óráikat élik éppen. Mellettetek állunk, és érezzük a fájdalmatokat.

Minden egyénnek joga van a békéhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és a szabad gyülekezéshez. Putyin háborúja támadás a demokrácia és a szabadság ellen – nemcsak Ukrajnában, hanem az egész világon.

Egységesen békét követelünk, valamint azt, hogy fejezzék be az erőszakot tápláló propagandát.”

Az eredeti levél itt olvasható.