Nincs engedélyezve a javascript.
lapful_ikon-1.png
Carta TEEN Kiadó
2020. október 3.
A Netflix egészen egyedi módon reklámozza Angliában új, Enola Holmes című filmjét

A Netflix egészen egyedi módon reklámozza Angliában új, Enola Holmes című filmjét

A könyves világ hírei

A Netflix sosem fogta vissza magát, ha saját gyártású filmjei és sorozatai reklámozásáról volt szó – gondoljunk csak a rengeteg szórakoztató videóra, amiket az egyes művek sztárjainak bevonásával készítenek, és osztanak meg a közösségi médiában. Természetesen legújabb, Enola Holmes című filmjük esetén is készültek ilyen videók a főszereplők, Milly Bobby Brown, Henry Cavill és Sam Claflin közreműködésével, amiket mi össze is gyűjtöttük olvasóinknak egy korábbi cikkünkben.

Kapcsolódó hírünk

Hogy ki is az az Enola Holmes? Tudj meg róla többet a Netflix-film sztárjaitól!
Hogy ki is az az Enola Holmes? Tudj meg róla többet a Netflix-film sztárjaitól!
Milly Bobby Brown, Henry Cavill és Sam Claflin hangulatos videókon keresztül ismertetik az Enola Holmes – Az eltűnt márki esete történetét és szereplőit.

A Nancy Springer Enola Holmes – Az eltűnt Márki esete című könyve alapján készített film esetén azonban úgy döntöttek, a szórakoztatás mellett egy nagyon fontos társadalmi problémára is felhívják a figyelmet, mégpedig nem is akármilyen módon! Enola Holmes személye Nancy Springer könyvsorozatának megírásáig igencsak háttérbe szorult: az eredeti, Sir Arthur Conan Doyle által írt Sherlock Holmes-regénysorozatban ugyanis szó sem esett lánytestvérről. Igaz, az eredeti művekben a híres magándetektív a szüleiről is mindössze néhány említést tesz. Nancy Springer azonban varázslatos karaktert alkotott: egy okos, lendületes, minden lében kanál tinédzser lányt, aki a Holmes családra jellemző kritikus gondolkodásmóddal egészen különös rejtélyek megoldására is képes – sokszor sikeresebben, mint jól ismert bátyjai, Sherlock és Mycroft Holmes. Bár ez esetben fiktív karakterről beszélhetünk, sajnos a való életben is számos példát találhatunk arra a jelenségre, hogy zseniális nők nem tudtak híres férfi rokonaik – általában testvéreik – árnyékából kitörni, így az utókor számára csak a férfi öröksége maradt fenn. Erre hivatott felhívni a figyelmet az Alexandra kiadócsoporthoz tartozó Pioneer Books könyvkiadó új, Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait című cikksorozata, és ezt helyezi a figyelem középpontjába az angliai Netflix új kampánya is.

Kapcsolódó hírünk

Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait
Nők, akik nem féltek feszegetni a társadalom korlátait
A Pioneer Books új cikksorozatában kivételes nőket mutatunk be, akik maradandót alkottak, ám a méltó elismerést nem mindig kapták meg.

Szeptember 23-án, az Enola Holmes filmpremierjének napján az Egyesült Királyság területén számos új szobrot lepleztek le, melyek fiatal lányokat ábrázolnak rosszalló testtartásban, csípőre tett kézzel, valamiféle jellegzetes mintával a szoknyájukon. A szobrokban azonban elhelyezésük az igazán különleges, ugyanis mindegyiket egy-egy létező, híres férfiszobor mellé állították – olyan férfiak szobrai mellé, akiknek volt egy hasonlóan elismerésre méltó lánytestvérük. A kiindulópont természetesen Sherlock Holmes híres londoni szobra volt, ami mellett ideiglenesen most ott díszeleg Enola Holmes szobra is. Emellett szobrot kapott még többek között Frances Dickens, Charles Dickens tehetséges zongorista és énekes nővére, Helena Victoria hercegnő, VII. Edward testvére, akinek nevéhez köthető a brit Vöröskereszt alapítása és Maria Anna Mozart is, a híres zeneszerző hasonló zenei tehetséggel megáldott húga, akiről egyébként a Pioneer Books is megemlékezett egyik cikkében.

Kapcsolódó hírünk

Maria Anna Mozart – A világhírű zeneszerző elfeledett lánytestvére
Maria Anna Mozart – A világhírű zeneszerző elfeledett lánytestvére
Cikksorozatunk első részében Mozart hasonló zenei tehetséggel megáldott, ám kevésbé ismert nővérét mutatjuk be.

Szerintünk igazán ötletes a Netflix kampánya, hiszen a szobrokon keresztül olyanok is találkozhatnak ezeknek a nőknek az örökségével, akik másképpen talán sosem hallottak volna róluk. Neked hogy tetszik? Írd meg nekünk kommentben!

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Nancy Springer
L&L Kiadó, Carta TEEN Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-sorozat első része.
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak.