Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. március 8.
A Szöszi színésznője is esélyes a legjobb női főszereplőnek járó Oscarra

A Szöszi színésznője is esélyes a legjobb női főszereplőnek járó Oscarra

Megfilmesítés

A Joyce Carol Oates, elismert amerikai írónő nagy sikerű regényéből készült Szöszi című film a Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol álló taps fogadta a produkciót. Szeptember 28. óta a Netflix kínálatában is elérhető a film, amely az első hetekben Magyarországon a nézettségi listákat is vezette. A Marilyn Monroe szerepében látható Ana de Armas kimagasló teljesítménye nem csak a filmfesztivál résztvevőit, valamint a streamplatform nézőit nyűgözte le, ugyanis a 95. Oscar-gála jelöltjei közé is bekerült, mégpedig a legjobb női főszerepért járó díj esélyeseként. A filmszakma legjelentősebb eseményének majd’ egy évszázados történelme során ő az első kubai származású színésznő, akinek lehetősége van elnyerni a filmes szcéna legmagasabb elismerését.

A rendezés, valamint forgatókönyv Andrew Dominik munkája, aki mintegy 11 éven keresztül dolgozott a megvalósításon. Az előzetes megjelenése után egyes kritikusok kételkedtek abban, hogy a kubai származású színésznő volt-e a legjobb választás spanyol akcentusa miatt, azonban ennek kiküszöbölésére Ana de Armas még beszédtanárhoz is járt, hogy hűen alakíthassa az 50-es évek igazi ikonját. A film főbb férfiszerepekben pedig Bobby Cannavale, Adrien Brody, Xavier Samuel és Evan Williamst láthatjuk.

Oates regénye a világ egyik legismertebb színésznőjének, a 20. század szexszimbólumának életét meséli el. Bevezeti az olvasót a csillogás mögött rejlő kulisszákba, egy törékeny nő életébe, akit fantasztikus tehetséggel áldott meg a sors, és akinek élete ennek ellenére tragikusan végződött. Kénytelen volt folyamatosan újra és újra felépíteni magát, küzdeni azért, hogy a felszínen maradhasson, és az egyik legragyogóbb csillaggá váljon egy olyan világban, ahol a női test elsősorban árucikk, a profittermelés eszköze. Az átlagos amerikai lány, Norma Jean Baker életútját követi végig, míg Hollywood legnagyobb sztárjává vált. Tükröt tart az egész rendszernek, amely nemcsak Marilyn felemelkedéséhez vezetett, hanem nagyon korai halálához is.

Joyce Carol Oates nagyszabású életrajzi és történelmi adatokra támaszkodó munkája, az író eddigi leggrandiózusabb műve, amely a Nemzetközi Könyvdíj, valamint a Pulitzer-díj esélyese is volt.

Szöszi
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Szöszi

Joyce Carol Oates
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.

A regény és a film árnyaltan ábrázolja, milyen ára van a csillogásnak és egy kívülről tökéletesnek tűnő életnek, amelyben látszólag minden megvolt, amit csak a társadalom elvárt, a hírnév, a szépség, az elbűvölő állás, a legjobb férjek, és végül mindez hogyan torkollhatott tragédiába.

Hogy Ana de Armasnak sikerül-e megszereznie a legjobb női főszereplőnek járó díjat, 2023. március 12-én fog kiderülni.