Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
augusztus 12.
Ambrus Attila könyve az újrakezdésekről

Ambrus Attila könyve az újrakezdésekről

Könyvajánló

Talán senkinek sem kell bemutatni Ambrus Attilát, vagy ahogy többek ismerhetik, a Viszkis rablót. Nevét gyakran lehetett hallani a hírekben a 90-es évek környékén, hiszen több mint 30 bankrablás kapcsolódik nevéhez, amelyek miatt 19 évre a rácsok mögé kényszerült. Szabadulása után viszont addig is kalandos élete még nagyobb fordulatot vett, mert szembement az összes negatív sztereotípiával, és leküzdve a rengeteg előítéletet és megvetést, sikerült visszailleszkednie a társadalomba, amelynek teljes értékű tagjaként, boldogan, családdal körülvéve élheti mindennapjait.

Ambrus Attila életéről korábban is olvashattunk már, például Julian Rubinstein A Viszkis című életrajzi könyvében, vagy akár találkozhattunk történetével az Antal Nimród által rendezett, azonos című akciófilmben is. Most viszont Karizs Tamással karöltve készülhetett el Ambrus legújabb kötete, amely Állj talpra! – Őszintén az újrakezdésekről címen található meg az Európa Könyvkiadó kínálatában. A történetben élete nehézségeit és azokkal való megküzdését taglalja: hogyan lehetséges az, hogy egy ember a saját magának ásott gödörbe esik, de abból kikászálódva egyenes háttal tovább sétál.

Állj talpra!
Kiadóvezetőnk kedvence

Állj talpra!

Őszintén az újrakezdésekről

Ambrus Attila, Karizs Tamás
Európa Könyvkiadó, 2024.06.10.
Nyolcéves korában az apja azt mondta neki, hogy egy semmirekellő gyerek, aki felnőttként a börtönben fog megrohadni. Ezt az útravalót kapta Ambrus Attila, a Viszkis rabló, aki eddigi élete során összesen tizenkilenc évet töltött a rácsok mögött.

Ambrus mesél többek között gyermekkoráról, az ott látott negatív példáról, édesanyja hiányáról, és hogy gyakorlatilag már élete ezen szakaszában megpecsételődött sorsa, hogy rossz útra tér. Felnőtt fejjel már sok mindent megbánt, sokaktól bocsánatot kért, de vállalta tetteiért a felelősséget; szabadulása óta azon van, hogy felépítsen egy biztos lábakon álló jövőképet, hogy megvalósítsa álmait, elérje céljait, és boldog, teljes életet élhessen. Ennek alapjait már a börtön falai között elkezdte lerakni – képzettséget szerzett, keramikusnak tanult, és azóta is ezzel foglalkozik elsősorban. Emellett motivációs tréningeket és előadásokat tart Magyarország különböző pontjain.

A visszailleszkedés természetesen nem ment gördülékenyen, mivel anyagilag teljesen kiszolgáltatottan, egyedül kellett elindítania az új életét, de vette az akadályokat, barátai segítették, nem törődött az emberek megvető pillantásaival, csak arra koncentrált, hogy amit csinál, azt jól csinálja, és épp ez vezette el a sikerhez. A szerelem is megtalálta, feleségével és két gyönyörű kisgyermekével ma olyan körülmények között élheti mindennapjait a festői esztergomi Búbánatvölgyben, amiről korábban talán még csak álmodni sem mert. Gyermekeit a legnagyobb szeretetben neveli, keményen dolgozik, hogy mindent megadhasson nekik, és hogy olyan alapokkal indulhassanak neki az életnek, ami neki sohasem adhatott meg.

Ambrus Attila cseppet sem hétköznapi története által tanulságos, mélyreható és részletes betekintést nyerhetünk valaki olyan életébe, aki megjárta a poklok poklát is, de tett azért, hogy újra teljes életet élhessen. Az ehhez vezető útról, akadályokról és küzdelmekről pedig mindent megtudhatunk az Állj talpra! kötetből. A könyv töretlen sikernek örvend, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a hatalmas tömeg, amely a két szerzőt fogadta a nemrégiben a Vörösmarty téren megrendezett Ünnepi Könyvhéten a kötet dedikálásakor. Az érdeklődés azóta sem csökkent, országszerte találkozhatunk a szerzőpárossal különböző dedikálások, előadások és beszélgetések keretein belül.

További könyvek Ambrus Attiláról:

A Viszkis

A Viszkis

Julian Rubinstein
Haramia

Haramia

Ambrus Attila