Nincs engedélyezve a javascript.
lapful_ikon-1.png
Carta TEEN Kiadó
január 10.
Anna Kadabra kalandjai már több mint 1 millió példányban keltek el Spanyolországban!

Anna Kadabra kalandjai már több mint 1 millió példányban keltek el Spanyolországban!

Könyvajánló

Anna Kadabra, a kis imádni való boszi már 1 millió spanyol ajkú kisgyerek szívét olvasztgatja a hideg téli napokon. Ha belegondolunk, ez meglehetősen nagy szám a mintegy 47,42 millió lakossal rendelkező nyugat-európai országban. Nem csoda hát, hogy immár 12 résszel és egy különleges naplóval gyarapodott a sorozat, amiből már négy elérhető Magyarországon is. De ha egészen pontosak szeretnénk lenni, összesen 16 különböző ország nyelvére fordították le, Görögországtól kezdve Oroszországon át Koreáig.

Pedro Mañas díjai:

  • Everest kiadó, Leer es Vivir díj
  • Anaya kiadó, Ciudad de Málaga díj
  • SM kiadó, El Barco de Vapor díj
  • Anaya Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díj, ami nem mellesleg a spanyol nyelvű gyermekirodalom legrangosabb díja

De honnan is indult Anna Green élete? Minden kezdet nehéz, ez szent igaz, de gondoljunk bele abba, amikor a kicsi lány éppen csak elköltözött egy teljesen másik városba, senkit sem ismerve, teljesen elveszetten. Majd azon kapta magát, hogy a pálca, a varázsige napló és egy sokat rejtő kódnév („Anna Kadabra”) a mindennapjai részévé váltak. Hogy még egy kis pikantériát adjon a sztorinak az írónő, a kisváros neve Moonville. De ha se seprűje, se köpenye, se bosziorra, egyszerű tornacipőt hord, az arca is szeplős, és még ügyetlen is, akkor miért szeretik ennyien?

A sztorin túl azért is tudott ennyire közkedveltté válni a sorozat, mert maximálisan a gyermekek igényeihez és képességeihez van igazítva. Természetesen egy kisgyerek, aki éppen csak hogy megtanult olvasni, nem fog egyből egy Shakespeare-szonettel kezdeni, és valószínűleg Dosztojevszkijt sem fogunk a kezében látni (Vagy ki tudja?). Mindenesetre a rövid fejezetek és a könnyed szövegkontextus teljesen gördülékennyé teszi a kicsik számára is az olvasást, így nemcsak a való élethez köthető tanulságot tudják levonni, de tökéletes első lépést is jelentenek az olvasás megkedvelése felé. Mennyire lehet a valósághoz kötni a könyv tartalmát, ha boszorkányokra, varázslatra és varázspálcákra alapoz a történet? A válasz egyszerű. A főszereplőnek ugyanúgy vannak barátai, életre szóló kalandjai és megpróbáltatásai, mint bárki másnak. A különböző kötetek különálló könyvként is remekül helytállnak, de pillantsunk bele, mitől is olyan különlegesek:

Annának első kalandja során nemcsak a költözés nehézségeivel kell szembenéznie, hanem sok minden mással is. Túl kell tennie magát rajta, hogy nem éppen azt a stílust viseli a ház, amit ő otthonnak nevezne, a környék sem a legcsábítóbb a maga szellemkastélyával, és amikor végre azt hinné, hogy legalább egy édi-bédi kiscicában barátra lelt, rájön, hogy egy macska is tud titokzatos lenni. A padláson rejtőzködő furcsaságokról nem is beszélve.

Anna Kadabra 1.

Anna Kadabra 1.

Telihold klub

Pedro Manas
Carta TEEN Kiadó
Anna Kadabra
Anna teljesen ki van akadva. Búcsút kell vennie otthonától, iskolájától, szeretett városától csak azért, mert a szülei úgy döntöttek, Moonville-be költöznek - egy poros kis faluba, amit boszorkányokról és mágiáról keringő legendák szőnek körül. Már csak ez hiányzott…

„A történet élénk, vidám és nagyon aranyos, a színes grafikák pedig jól felépített és könnyen olvasható könyvet adnak az olvasónak.” – Goodreads, olvasói vélemény

A második részben már Pedro Mañas, a Madridban született író annyira engedte szabadjára a fantáziáját, amennyire csak tudta. Csillámporos kakikupac, telihold klub, szárnyas disznókornis, aki megmentésre vár, és mindezt egy lépésről lépésre követhető nyomozás tartja össze. Na meg persze ne felejtsük ki a hű kis bajtársat, Cosmo cicát.

Anna Kadabra 2.

Anna Kadabra 2.

Szárnyas probléma

Pedro Manas
Carta TEEN Kiadó, 2022.06.22.
Anna Kadabra
Moonville-ben mindig különös dolgok történnek, de amikor csillámporos kakikupac csúfítja el a város híres boszorkányvadászának szobrát, az még Annát és barátait is meglepi. A boszorkányvadász dédunokája, Oliver, bosszút esküszik.

„Egyszerre valóságos és varázslatos világ, könnyű és ártatlan, ahol bármi megtörténhet, miközben mindig ügyelünk arra, hogy ne ragadjuk meg a pálca hegyét, és ne váljunk varanggyá.” – Goodreads, olvasói vélemény

A harmadik részben Madame Prugne felfüggeszti a varázsleckéket a hatalmas hőség miatt, így amikor kicsit kimozdulnak a boszi tanoncok az iskolapadból, egy „Szörnyeteg a fürdőkádban” bonyolítja tovább a szálakat. A helyszín továbbra is Moonville kis városkája, azonban az olvasók immár Szörnylápba is eljuthatnak. Lila csápos splugelt a fürdőkádban? Nos, jobb, ha magadnak deríted ki, ez mit is takar!

Anna Kadabra 3.

Anna Kadabra 3.

Szörnyeteg a fürdőkádban

Pedro Manas
Carta TEEN Kiadó, 2022.
Anna Kadabra
Moonville-ben hőség tombol, mindenkiről szakad a víz. A kis boszorkányok úgy döntenek, lehűtik magukat a közeli Szörnylápban. Csakhogy a kis tó környéke megdöbbentően rendetlen: úgy tűnik, Moonville összes polgára itt szabadul meg a szemetétől.

A negyedik részben, azaz az Éjféli buliban, már a 7-10 évesek figyelmét is felkelti a ‘buli’ szó, nemcsak a tizen- és huszonévesekét. Pontosan ezért ragadta meg a lehetőséget az egyébként versírásban is remeklő Pedro, hogy kihozza a legtöbbet egy halloweeni buliból, ami az egyetlen olyan dátum az évben, amikor nem kell a szörnyeknek és a boszorkányoknak rejtőzködni. Azonban a buliba Anna Kadabrán kívül csak beleszólnak a szülei is. Nem is akárhogy! A role-modellként is helytálló főszereplő mellett megjelennek a visszatérő szereplők is, köztük Oliver Darkkal, aki szintén a saját buliját szeretné megtartani, ugyanazokkal az emberekkel, mint Anna. Ahogyan a már egyetemistaként is kitűnően tehetséges író műveire igaz, ezekben a könyvekben a humor és az eredetiség dominálnak, mindamellett, hogy a mindennapi élet csodáit helyezik a fókuszba.

Anna Kadabra 4.

Anna Kadabra 4.

Éjféli buli

Pedro Manas
Carta TEEN Kiadó, 2023.06.01.
Anna Kadabra
Moonville-ben a halloween különleges alkalom: ilyenkor ünneplik a varázslények erőiket. Anna bulit akar rendezni barátainak, de a szülei csak azzal a feltétellel engedélyezik az összejövetelt, ha elhívja az ÖSSZES osztálytársát. Így van: Oliver Darkot és a boszorkányvadászokat is. Mi fog ebből kisülni?

Mivel ezt a könyvet a halloween ünnepének szentelték, a csodálatos rajzok olyan formákat és színeket kapnak, amelyek kiemelik a könyv témáját, és mosolyt csalnak az olvasókra. Kezdődjön a buli!” – Goodreads, olvasói vélemény

Egy jó tanács, mielőtt kinyitod a könyvet:

„Vigyázz, hogy jól ejtsd ki a varázsképleteket, különben megkockáztatod, hogy valamiből hering lesz!”