Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. július 4.
Az elitklub megjelenése óta felforgatta Svédországot

Az elitklub megjelenése óta felforgatta Svédországot

Könyvajánló

Nagyot fordult a világ Matilda Gustavsson oknyomozó könyve, Az elitklub megjelenése óta, ám a kötet, a téma fontosságát és aktualitását még a világjárvány sem tudta elmosni. Az elitklub szinte felforgatta az irodalmi Nobel-botrány helyszínéül szolgáló Svédországot, a május elején nyilvánosságra hozott adatok szerint (egy gyermekkönyv mellett) az országban ez volt a legnagyobb példányszámban eladott könyv 2020 első negyedévében.

Bár az aktuális társadalmi témák sokszor elvonják a figyelmet, a szexuális zaklatás és erőszak, valamint a hatalommal való visszaélés témaköre korunk egyik meghatározó problémája. A szerzőt, Matilda Voss Gustavssont – aki azóta felvette férje vezetéknevét – kendőzetlen, dokumentarista stílusban, alázattal megírt, mélyrehatóan alapos, önreflektív munkájáért az Expressen lap a „Kiváló kulturális újságírásért” járó Björn Nilsson-díjjal tüntette ki. A legfrissebb hírek szerint pedig a Nordisk Film stúdió filmet is készít a nagy hatású könyv alapján, amely a dán Maren Louise Käehne forgatókönyvírói munkáját dicséri majd. A feldolgozás elsősorban a hatalmi struktúrákra és játszmákra koncentrál, a szereposztásról és a tervezett megjelenési dátumról egyelőre azonban nincsenek nyilvános információk.

2020 májusában egyébként a szokásos kétharmadolásos technikát alkalmazva, az előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítva lejárt a könyv központi figurájának számító, nők tucatját zaklató Jean-Claude Arnault börtönbüntetése, ami után – egyelőre feltételesen – szabadlábra helyezték. A kivételes bátorságról és kitartásról tanúbizonyságot tevő fiatal szerző korábban a Moobiusnak adott interjújában azt mondta:

„A cikkem megjelenése előtt egy rövid ideig valóban féltettem a biztonságomat. Mindez még inkább igaz volt az áldozatokra, akik olykor egész környékeket kerültek Stockholmban, nehogy véletlenül Arnault-ba fussanak. Csak az ő elítélése és lecsukása után merték újra birtokukba venni ezeket az utcákat, és szabadon járni-kelni.”

Gustavsson a férfi szabadlábra helyezéséről egyelőre nem nyilatkozott, ugyanakkor sejthető, hogy a könyv népszerűségének köszönhetően most már ő és a könyvben megszólaló áldozatok is a nyilvánosság által való védelmet érezhetik Arnault-val szemben.

Kapcsolódó híreink

elitklub_interju.jpg
„A botrányt eltussolni próbálók még mindig meghatározó szerepben vannak”
Interjú az irodalmi Nobel-díj botrányt kirobbantó Matilda Gustavssonnal, Az elitklub című frissen megjelent oknyomozó könyv szerzőjével.

És hogy mi történik a Svéd Akadémia háza táján a megjelenés óta? Szomorú hír, hogy május elején elhunyt Kristina Lugn költőnő, akadémiai tag, akit Az elitklubban meg is interjúvol Gustavsson, és akinek a lányát is zaklatta Arnault. Emellett a múlt hónap végén megjelent Birgitta Lillpers, ismert költőnő új verseskötete, melynek kapcsán nyilvánosságra hozták, hogy annak idején, 2018-ban az Arnault-botránytól való undora indította arra, hogy visszautasítsa a Svéd Akadémia 300 000 svéd koronával járó tekintélyes irodalmi díját. Szintén új kötettel jelentkezik Peter Englund történész,író, aki a botrány kirobbanása után lemondott akadémiai tagságáról és otthagyta a Svéd Akadémiát; ám azóta ismét a testület tagja. Állítása szerint a hangulat jó, de az akkor történtek nem nagyon kerülnek szóba.

Az elitklub
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az elitklub

Matilda Gustavsson
Alexandra Kiadó (A)
2017 novemberében szexuális zaklatási botrány sodorta válságba az irodalmi világot. Az elképesztő történet szálai a Svéd Akadémiára vezettek, ahol az intézmény egyik tagjának férje évtizedeken át zaklatta a nőket.