Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2021. június 20.
Matilda Gustavsson esélyes a neves Ryszard Kapuściński-díjra!

Matilda Gustavsson esélyes a neves Ryszard Kapuściński-díjra!

A könyves világ hírei

A neves svéd újságírót, Matilda Voss Gustavssont Az elitklub című oknyomozó könyvével nemrég a rangos Ryszard Kapuściński-díjra jelölték. A Kapuściński-díjat Ryszard Kapuściński lengyel író és újságíró tiszteletére alapította Varsó városi tanácsa 2010-ben.

Azóta a rangos elismerésre minden évben egyre kimagaslóbb olvasmányokat jelölnek, ennek fényében tehát különösen nagy szó, hogy idén Az elitklub is egyike a Lengyelországban megjelent oknyomozó könyvek tíz legjobbjának.

Egy emberként szorít a világ a svéd újságíróért, hiszen a végső listán szereplő öt könyvcímet egyelőre nem ismertették, s a győztes kihirdetésére is csak szeptemberben kerül sor. Mindenekelőtt óriási gratuláció Matildának, illetve lengyel kiadójának, a Wielka Literának is!

Az elismert kitüntetésre esélyes műben az írónő megdöbbentő igaz történetet tár az olvasók elé a hatalom, a szexuális erőszak és az irodalom összefonódásáról, miközben a világhírű irodalmi Nobel-díj odaítélése rejtélyes körülményeinek sötét titkairól rántja le a leplet: a látszólag példás és kifogástalan irodalmi világ felszíne alatt valójában kegyetlen, hatalmi vágyból fakadó szexuális zaklatás, megaláztatás és erőszak bújik meg, amely évtizedeken át keserítette meg a nők életét. A napvilágra került szexuális zaklatási botrány óriási port kavart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián, illetve a teljes nemzetközi irodalmi világban egyaránt, melynek hatására 2018-ban nem adtak át irodalmi Nobel-díjat.

Az elitklub
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Az elitklub

Matilda Gustavsson
Alexandra Kiadó (A)
2017 novemberében szexuális zaklatási botrány sodorta válságba az irodalmi világot. Az elképesztő történet szálai a Svéd Akadémiára vezettek, ahol az intézmény egyik tagjának férje évtizedeken át zaklatta a nőket.

Matilda Gustavsson számára 2017-ben Az elitklub című könyvének megjelenése világszerte óriási népszerűséget hozott, megbízhatósága, szaktudása és izgalmas elbeszélői stílusa okán pedig azóta is töretlen elismerésnek örvend: elnyerte a Svéd Újságírói Nagydíjat Az Év Újsághíre kategóriában, valamint a Svéd Magazinkiadók Szövetsége is őt választotta az év újságírójának.

Jelenleg a svéd Dagens Nyheter lapnál dolgozik, ahol intim hangvételű portrékat ír híres svéd közszereplőkről.