Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. január 28.
Barack Obama az Utóéleteket választotta az egyik kedvenc könyvének 2022-ben

Barack Obama az Utóéleteket választotta az egyik kedvenc könyvének 2022-ben

Könyvajánló

Az új év küszöbén szeretünk mérleget vonni, hogy mi mindennel gazdagított minket az elmúlt év, milyen izgalmakban vagy éppen fájdalmakban volt részünk, mi mindent remélünk az elkövetkezendő évtől. A felelevenítések sorából nem maradhatnak ki a könyvek sem, amelyek a napjainkat meghatározták, amelyek segítettek kikapcsolódni a rohanó hétköznapokban, amiken keresztül számos életbe és történetbe kaphattunk betekintést.

Barack Obama még a Fehér Házban töltött, elnöki időszakai alatt kezdte el hagyományát, miszerint nyáron és az év végén megmutatja aktuális kedvenc könyveit, zeneszámait és filmjeit – és ennek a jó szokásnak az elnöki posztról való leköszönése után sem vetett véget. Idén külön öröm, hogy a kedvenc könyvei közé az irodalmi Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah Utóéletek című regénye is bekerült. A lenyűgöző elbeszélést a kultúrák és civilizációk összecsapásáról, a rasszizmus pszichológiájáról az Európa Könyvkiadó gondozásában olvashatják a hazai olvasók.

Utóéletek
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Utóéletek

Abdulrazak Gurnah
Európa Könyvkiadó
Brutális erőszak, elnyomás, népirtás. A Német Birodalom XIX. század végi kelet-afrikai gyarmatosítási politikája és gyakorlata nem sokban különbözött a későbbi, egy kontinenssel odébb véghez vitt háborús stratégiájától. Az itt élőknek a nyugodt élet kialakítására vajmi kevés az esélyük - a véráztatta földek útjait emberi koponyák és csontok szegélyezik.

A regény a gyarmatosítás és az első világháború kezdetétől egészen a második világháború végéig mutatja be a mértéktelen erőszakot és az elnyomást az egykori Német Kelet-Afrika területén élők szemszögéből. Nem egy csatajelenetekkel tűzdelt háborús regény, a tétje sokkal inkább abban áll, hogy bemutassa a kelet-afrikai gyarmatosítási politikának, a világégésnek milyen hatásai vannak az ott élőkre; a háború szörnyűségeivel és a kolonizálással hogyan küzdenek meg a mindennapjaikban, hogyan szövi át és befolyásolja az életüket. A regénybeli négy főszereplő hol összefonódó, hol egymástól távolodó életútját követhetjük, négy különböző perspektívát ismerhetünk meg. Betekintést nyerhetünk, hogy hogyan lehet kijutni a mélyszegénységből több generáció munkájával, a különböző kultúrák és hagyományok hogyan keverednek, az afrikai nők milyen alárendelt és kiszolgáltatott státusszal rendelkeznek a társadalomban. Emellett egy romantikus száll is húzódik a regényben és az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket, miközben egy megrázó, mélyen elgondolkodtató történet bomlik ki az olvasó előtt.

Obama listáján – ahogyan a korábbi években is –, szerepelnek más regények és non-fiction művek is. Természetesen helyet kapott a listán a felesége, Michelle Obama könyve is, amiről az egykori elnök maga is megjegyzete, hogy „kicsit elfogult ezzel az eggyel kapcsolatban”. A kedvenc filmjei között szerepel az idén rekordokat döntő Top Gun: Maverick, a zenei listán pedig Beyoncé és Lizzo új dala is helyet kapott.