Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
március 1.
Britney Spears könyvének sikere töretlen!

Britney Spears könyvének sikere töretlen!

A könyves világ hírei

A észak-amerikai BookRiot, vagy más néven Book Recommendations and Reviews, a mintegy 3 millió látogatójával az egyik legmegbízhatóbb független szerkesztőségi könyves oldalnak számít. Elsősorban a marginalizált és alulreprezentált közösségekre koncentrál, így a feminizmussal is foglalkozó Britney-könyv kifejezetten megfelel az oldal elvárásainak, sőt 2023-ban elnyerte a Goodreads Choice Awards díját a Legjobb memoár és önéletrajz kategóriában. Igaz, ma már az ötödik helyre esett vissza a könyv, de 13 hete vezeti a különböző könyves listákat, és a The New York Times-bestseller címet is magán viseli. 2023. október 24-én jelent meg, és 26 különböző nyelven olvashatják a Britney-rajongók.

Mindenki tudja, ki az a Britney Spears, de nem mindenki érti meg hosszú útjának miértjét és hogyanját. A hírességekről mindenkinek más jut eszébe. Britney-vel általában mindenki az ikonikus vékony hangot, törékeny, de annál nőiesebb megjelenést azonosítja. A bennem lévő nő viszont mind inkább arra összpontosít, hogyan is alakult át törékeny és könnyen kihasználható kislányból önálló és magabiztos nővé, aki már az érzelmeiről és a saját akaratáról is nyíltan mer beszélni, nem félve attól, hogy milyen következményei lesznek. A botrányairól híres, de ettől sokkal több van benne. Anya, énekesnő, sok-sok ember számára úttörő, lázadó, mégis érzékeny, emellett a hatalmas sikert nem érte volna el a megfelelő kitartás nélkül, hiszen egyik megpróbáltatást gurította elé az élet a másik után. A rengeteg szerepnek való megfelelés egy kívülállónak nem feltétlenül tűnik fel, mivel sokszor lelkileg volt megterhelő számára, de a végén valahogy mindig sikerült megoldást találnia minden szituációra. Beszél válásról, elhidegült anya-fiú kapcsolatról, és toxikus, elnyomó családi háttérről egyaránt. De miben is lehetett neki nehezebb, mint férfi társainak? Az Ada Calhoun, Sam Lansky és Luke Dempsey segítségével megírt mű ötlete, magja egy 2021-es eseményen fogant meg, amikor is a #FreeBritney mozgalom célba ért, és Britney arra vette a bátorságot, hogy végre nyíltan beszéljen legbensőbb érzelmeiről. Hamarabb nem volt rá lehetősége, mivel egészen azév novemberéig, tizenhárom éven keresztül, édesapja gyámsága uralkodott felette. Így tehát a könyv elismertségéhez az újdonság ereje is hozzájárult. Most azonban, 42 évesen leleplezi, milyen érzés, amikor kihasználják a sikere vagy éppen a külseje miatt.

A bennem lévő nő

A bennem lévő nő

Britney Spears
Alexandra Kiadó (A), 2023.
Britney Spears végre saját maga mondja el történetét szabadságról, hírnévről, anyaságról, túlélésről, hitről és reményről.

Természetesen a könyvben nemcsak új információk szerepelnek, hiszen Britney élete valamilyen formában mindig is a kamerák előtt zajlott, de az, hogy benne mi zajlott le, és ő hogyan élte meg a különböző szituációkat, már egy másik kérdés. A könyv elgondolkodtatja olvasóit, hogy valóban helytálló-e az ítélkezés akkor, amikor nem tudjuk a háttértörténetét az adott embernek, vagy amit a mű is hangsúlyoz, a dolgok mögé nézve nemcsak magát a személyt, de a mögötte álló családot és annak nevelési módszereit, értékrendszerét is figyelembe kell venni, hogy az egész képet láthassuk. Az összképet arról, hogy saját családja hogyan irányította kedve szerint lányukat, nem törődve annak mentális állapotával. Britney mindezt egy könnyed nyelvezettel festi le, így nem kell nekifeszülni az olvasásának, egy esti elalvás előtti kikapcsolódásnak is tökéletesen megfelel.

„Abban a pillanatban kibékültem a családommal – ez alatt azt értem, hogy rájöttem, hogy soha többé nem akarom látni őket, és ezzel meg is voltam békülve.”        (Britney Spears)

Nagyon sokan extrémnek és sokszor őrültnek is tekintették, beleértve a 2007-es incidenst, amikor az egész fejét leborotválta, és ikonikus hosszú szőke haja odalett. De mi van akkor, ha mindez csak a kívülállók szerint utal mentális problémákra, és közben az énekesnő pontosan tisztában volt vele, hogy mit tesz magával, és igazából egy külvilágnak szánt üzenet volt a részéről. Ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló történeteket megértsük, érdemes belepillantani a popikon memoárjába. Ahogyan azt több rangos újság is elismerte, többek között a The Independent (UK), a The Guardian (UK), a The Telegraph (UK) és a Vogue, a könyv megrendítően tárja fel a különböző életesemények ok-okozatiságának miértjét a maga erőteljes gyönyörűségével.