Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. augusztus 20.
Edith Brucköt választották a Dante-társaság új alelnökének

Edith Brucköt választották a Dante-társaság új alelnökének

A könyves világ hírei

Edith Bruck 1931-ben született Tiszakarádon, ortodox zsidó családban. 1944 nyarán szüleivel és három testvérével előbb a sátoraljaújhelyi gettóba zárták, majd deportálták. Tizenkét évesen, a nővérével egymást segítve élte túl Dachau és Bergen-Belsen poklát; a szüleik és fiútestvérük a táborokban pusztultak el.

1945 után az izraeli pincérnő, táncosnő, fotómodell és munkanélküli lét után végül Olaszországot választotta otthonául.

Edith Bruck hármas (magyar, zsidó, olasz) identitásának köszönhetően műveiben – amelyek számos nemzetközi díjat elnyertek – mindig is fontos szerepet kapott az anyanyelvhez való viszony.

Nem meglepő hát, hogy az olasz nyelv nemzetközi terjesztéséért és védelméért felelős, 1889-ben alapított Dante Alighieri Társaság őt nevezte ki új alelnökéül.

A kilencvenéves szerzőnő úgy nyilatkozott kinevezéséről: „Az olasz a családom, az otthonom, a teljes szabadság nyelve – ez nyújtott számomra menedéket az írásban. Az olasz nyelv védelme a nyelvi sivatagosodás elleni küzdelmet jelenti.”

Ráadásul nem ez az egyetlen izgalmas történés idén az írónő háza táján. Egy, a szentszéki napilapban, a L’Osservatore Romanóban közölt cikkével Ferenc pápa érdeklődését is felkeltette, aki 2021 februárjában személyesen rótta le tiszteletét Edith Bruck otthonában, és az emberiség nevében bocsánatot kért tőle a második világháború alatt történtekért. Emellett Il pane perduto című művével – amely az Európa Könyvkiadó gondozásában 2022-ben jelenik meg magyarul – bekerült a tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega öt döntős írója közé is.

Edith Bruck 1959-ben írt, Ki téged így szeret című kisregénye – amelyet sokan „az életben maradt Anne Frank naplójaként” emlegetnek – nemrég az Európa Kapszula Könyvtár sorozat részeként jelent meg új kiadásban. A rövid idő alatt világsikert arató történet ereje pátosztalanságában, nyerseségében van, máig része a holokauszt világirodalmi kánonjának.

Ki téged így szeret
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Ki téged így szeret

Bruck Edith
Európa Könyvkiadó
Európa Kapszula Könyvtár
Edith Bruck 1931-ben született Tiszakarádon, ortodox zsidó családban. Az évtizedek óta Rómában élő magyar írónő otthonában vendégeskedett 2021 februárjában Ferenc pápa, aki személyesen rótta le tiszteletét. Bruckot 1944 nyarán szüleivel és három testvérével előbb a sátoraljaújhelyi gettóba zárták, majd deportálták.