Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
augusztus 16.
Egy introvertált rémes és tanulságos éve az extrovertáltak világában

Egy introvertált rémes és tanulságos éve az extrovertáltak világában

Könyvajánló

Jessica Pan, mint egy teljesen átlagos, texasi származású szabadúszó újságíró, szereti a hétköznapi dolgokat. Legyen szó jegeskávéról, aranyos kiskutyákról, vagy éppen az úszásról. Azonban van valami, amitől mindig különlegesnek érezte magát. Hamar rájött, hogy introvertált lévén az írásban tudja leginkább kiélni magát, és számára a papír és toll jelentik az igazi önkifejezést. Számos nagyobb újságnak írt már, úgymint a The Guardian Weekend magazine, a The Week, a Jezebel, az ELLE, a Broadly, a The Hairpin, a The Toast, a Refinery29 és a The Frisky. De akkor ő mindig egyedül issza azt a bizonyos jeges kávét? Nos, sokáig talán inkább a ház négy fala között tette ezt meg, mintsem nagyobb társaságba ment volna, főleg nem idegenekkel. Ez az életszakasz egy idő után lelkileg megterhelővé vált számára, mivel nem jutott új és felejthetetlen élmények birtokába.

Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni

Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni

Egy introvertált rémes és tanulságos éve az extrovertáltak világában

Jessica Pan
Pioneer Books, 2023.05.25.
"Tisztázzunk valamit: nem hiszem, hogy bárki is - introvertált, extrovertált vagy bármi más - gyógykezelésre szorulna. Volt azonban egy olyan időszak, amikor boldogtalan introvertáltként éltem, és kíváncsi voltam, vajon hogyan változna meg az életem, ha egy évet eddig számomra ismeretlennek és ijesztőnek tűnő dolgok kipróbálására szánnék.

A könyvben az hozza meg a fordulatot, amikor munka és barátok nélkül találja magát az írónő, és ráeszmél, ezt valószínűleg máshogy is lehetne csinálni. Ahhoz, hogy változtassunk az életünkön, olyasmit kell meglépnünk, amit eddig még nem csináltunk. Ennek ellenpontozásaként volt egy év az életében, amikor egymás után próbálta ki a számára újabbnál újabb programokat. Kipróbálta magát a stand-up comedy világában, egyedül utazott általa még fel nem fedezett helyekre, ily módon rengeteg ismeretlen emberrel kezdett el beszélgetni, és egyre jobban megkedvelte ezeket a helyzeteket. E tevékenységek mind-mind kimozdították a komfortzónájából, és a Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni című önéletrajzi könyv ihletőivé váltak. A mű alaptémája az a fejlődési-változási folyamat, ahogy az introvertált emberek extrovertált emberekké válnak. Természetesen nem egyszerű kilépni a komfortzónánkból, és csak úgy sodródni az árral. Az első kísérletek talán nem is lesznek annyira pozitív élmények, mint szeretnénk, de megéri kitartani. A mára több mint 100 ezer példányban elkelt könyvben az introvertáltak és extrovertáltak világát nem úgy mutatja be Jessica Pan, mintha bárkinek is segítségre lenne szüksége csak azért, mert valamelyik jellem tulajdonságait képviseli. Mindösszesen arról van szó, hogy saját tapasztalataiból kiindulva próbálja szemléltetni, hogyan is lehet és érdemes kimozdulni olykor-olykor a megszokás mókuskerekéből. A könyv egyik érdekessége, hogy Jessica Magyarországon is megfordult, így akár számunkra ismerős helyszínekről is olvashatunk.

„Az öngondoskodás és az éjszakázás világában ez a könyv inspirál és emlékeztet arra, hogy olykor olyasmiket tegyél, amelyektől megijedsz.”

A kötet témájában egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak, de pontosan emiatt érdemes elolvasni. Új perspektívákat mutat meg az Ausztráliában szerzett mesterdiplomás írónő, aki a könyvek világában valami teljesen újat és szokatlant alkotott, méghozzá úgy, hogy szórakoztat, és mellette az életre is megtanít:

 

„Nem arról van szó, hogy mások bukását kívánnánk, de tudnunk kell, hogy a saját bánatunk megérinti a másik embert. Ez az, ami összeköt bennünket.
Az erő lehet lenyűgöző, de a sebezhetőség az, ami barátságokat épít – magyarázza Mark.”

Mindenkinek érdemes elolvasni a könyvet, aki úgy érzi, szeretne valamit változtatni, de nem tudja, hogyan lenne érdemes elkezdeni. Mindenkinek, aki úgy érzi, az introvertáltak vagy az extrovertáltak táborát erősíti, és szeretné megérteni a másikat. Sokszor nem arra van szükség, hogy gyökerestől megváltozzunk, az is elég, ha megpróbáljuk megérteni egymást és azt, mit érezhet embertársunk. Ezen a szellemi fejlődési úton nagy segítségünkre lehet a hatalmas sikernek örvendő könyv.