Nincs engedélyezve a javascript.
profil_pics2-1.jpg
Pioneer Books
2021. március 18.
Fontos feminista könyvek váltak előrendelhetővé!

Fontos feminista könyvek váltak előrendelhetővé!

Előrendelhető újdonság

A nemzetközi könyvpiacon az utóbbi években egyre jelentősebbé vált az az irodalmi irány, amely a nő és a férfi egyenjogúságát helyezi a középpontba, az egyedi, ambiciózus és a férfival szakmai szempontból is egyenértékű modern nőt mutatja be. Egyre több népszerű és az olvasóközönség által elismert női szerző szólal fel könyveiben a beskatulyázás, a női érdemek és képességek lekicsinyítése ellen, egyre bátrabban hallatva a hangjukat. Azonban mivel mind a kritikusok berkeiben, mind pedig a könyvkiadók tulajdonjogait tekintve markáns férfidominancia jellemző, ezek a művek sokszor nem kapják meg azt a méltatást, amit megérdemelnének.

A Pioneer Books könyvkiadó éppen ezért döntött 2020 májusában egy új irányvonal meghatározása mellett. A szerkesztőség célkitűzése, hogy – mint úttörő női kiadó – az eddigieknél még tudatosabban, még nagyobb számban juttassa el a magyar olvasóközönséghez azokat a könyveket, amelyek ennek az irodalmi irányzatnak a jegyében születtek. Mindemellett kiemelt figyelmet szán olyan alkotásoknak, amelyek a nők akár múltbéli, akár a mai napig érzékelhető diszkriminatív helyzetével foglalkoznak. Most pedig végre előrendelhetővé váltak a Pioneer Books új irányvonalának első képviselői, továbbá fontos mű jelenik meg az egyenjogúság témájában az Alexandra Kiadó gondozásában is.

A modern kori Jane Austenként is emlegetett Kiley Reid fordulatos, ellenállhatatlan humorú regénye, a Micsoda idők érzékeny és értő látlelet a napjaink társadalmát átszövő képmutatásról és túlkompenzálásról. A két főhősnő nem is különbözhetne jobban: Alix Chamberlain fehér, jómódú és sikeres. Népszerű blogger, aki üzleti vállalkozását más nők önbizalmának növelésére építi. Emira Tucker ezzel szemben fekete, megélhetési gondokkal küzd, és fogalma sincs, mit akar az élettől. Tanácstalanul sodródik, és amíg nincs más, gazdag fehér nők gyermekeire vigyáz, többek között Alixére is. Akár békésen elélhetnének egymás mellett, ám egy, a faji előítéleteket kiélező borzasztó eset után a két nő összecsapása elkerülhetetlen. A könyvet a Goodreads olvasói 2020 legjobb debütálásának nyilvánították, a The Washington Post, az Elle, a Vogue és a Vox pedig 2020 legjobb könyvei közé választotta, ahogy Reese Witherspoon könyvklubja is.

A Mielőtt megismertelek-trilógia és más, hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő romantikus bestsellerek szerzője, Jojo Moyes így nyilatkozott a könyvről:

„Kiley Reid megtévesztően könnyed stílusban, mégis igazságügyi pontossággal ír az érzelmi önsanyargatásról és a képmutatásról, amely emberré tesz bennünket. Képtelen voltam letenni!”

Micsoda idők

Micsoda idők

Kiley Reid
Pioneer Books
Alix Chamberlain fehér, jómódú és sikeres; tudja, hogy mit akar, és meg is szerzi azt. Népszerű blogger, aki üzleti vállalkozását más nők önbizalmának növelésére építi. Emira Tucker fekete, megélhetési gondokkal küzd, és fogalma sincs, mit akar az élettől. Tanácstalanul sodródik, és amíg nincs más, gazdag fehér nők gyermekeire vigyáz, többek között Alixére is.

Míg Kiley Reid szépirodalmi köntösbe bújtatja a diszkrimináció nehéz témáját, Mikki Kendall, a neves amerikai író és aktivista sodró lendületű publicisztikai kötetbe foglalta gondolatait a modern kori feminizmusról. Úgy véli ugyanis, hogy a mozgalom minden sikere ellenére elfeledkezett egy fontos tényezőről: a nőkről. A meghatározó feministák, akik újabb és újabb üvegplafont törnek át az üzleti életben és a politikában, ritkán beszélnek az alapvető létszükségletekről, holott sok nő számára elérhetetlen a megfelelő táplálkozás, a minőségi oktatás, a biztonságos lakókörnyezet és a tisztességes fizetés. A sokak szükségletei helyett legtöbbször mégis a kevesek privilégiumainak növelése áll a középpontban.

Az óriási visszhangot kiváltó Szemellenzős feminizmus számot vet a modern feminizmus önigazoló mítoszaival, feltárja a kortárs nőjogi mozgalmat szétfeszítő ellentéteket, a faji, társadalmi és nemi különbségeket, és felteszi a kérdést: hogyan lehetnek a nők szolidárisak egymással, ha a köztük lévő kapcsolat is sokszor az elnyomásra épül?

Szemellenzős feminizmus

Szemellenzős feminizmus

Mikki Kendall
Pioneer Books, 2021.10.29.
Az óriási visszhangot kiváltó Szemellenzős feminizmus számot vet a modern feminizmus önigazoló mítoszaival, feltárja a kortárs nőjogi mozgalmat szétfeszítő ellentéteket, a faji, társadalmi és nemi különbségeket, és felteszi a kérdést: hogyan lehetnek a nők szolidárisak egymással, ha a köztük lévő kapcsolat is sokszor az elnyomásra épül?

A faji előítéletek és a feminista mozgalom kétszínűsége mellett az Alexandra Kiadócsoport még egy fontos témára szeretné felhívni a figyelmet: a mérgező párkapcsolatok és a családon belüli erőszak szörnyű hétköznapiságára. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelenő Mert kihozod belőlem az állatot az elmúlt évek egyik legnagyobb visszhangot keltő tényirodalmi könyve, amelyben az elismert ausztrál oknyomozó újságíró, Jess Hill a mérgező párkapcsolatok mélyére ás, feltárja, hogy miképp szereznek hatalmat a bántalmazók áldozataik felett, és hogyan hagyja cserben a bántalmazottakat az elvileg a megvédésükre hivatott igazságszolgáltatás. A rideg tényeket és felkavaró történeteket egybejátszó, a rangos ausztrál Stella-díjat is elnyerő Mert kihozod belőlem az állatot kimerítő alaposságú, elborzasztó és meggyőző tanulmány a párkapcsolati erőszakról és annak rengeteg formájáról, álcájáról.

Az Alexandra Kiadó a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület és a Patent Egyesület segítségével teszi a könyvet a magyar olvasók számára is hitelessé és aktuálissá.

Mert kihozod belőlem az állatot

Mert kihozod belőlem az állatot

Jess Hill
Alexandra Kiadó (A), 2021.06.25.
Az ausztrál Victoria állam párkapcsolati nonstop segélyhívó vonalára átlagban hárompercenként fut be egy telefon. Sok nőnek nem ez az első hívása; átlagosan nyolc alkalommal térnek vissza bántalmazó partnerükhöz, mielőtt végleg kilépnének a mérgező kapcsolatból. Bár ösztönösen a sötét sikátoroktól félünk, otthonaink sokkal gyakoribb, hétköznapibb helyszínei a testi és a lelki erőszaknak.