Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. július 31.
George R. R. Martin rajongóinak örömére fenntartja a jogot, hogy a sorozathoz képest másként fejezze be A tűz és jég dalát

George R. R. Martin rajongóinak örömére fenntartja a jogot, hogy a sorozathoz képest másként fejezze be A tűz és jég dalát

Megfilmesítés

„Lesznek olyan szereplők, akik bár meghaltak a tévésorozatban, a könyvekben még élni fognak – és fordítva” – fejti ki személyes blogján George R. R. Martin.

A szerkesztőségünkbe érkező rajongói üzenetek számából ítélve csak sejteni tudjuk, hány megkeresést kaphat a szerző – főleg most, hogy a Sárkányok háza közelgő premierje ismét felkavarta a vizet a Trónok harca, valamint a népszerű tévésorozat alapjául szolgáló könyvek körül. A legtöbb rajongói kérdés természetesen A tűz és jég dala folytatását, a hatodik részt illetően érkezik, amelyre George R. R. Martin megfontoltan és titokzatosan válaszol – magától értetődően nem akar elárulni igazán fontos részleteket, hiszen erős szenvedély munkál benne, hogy meglepje olvasóit. A mindenkit nyugtalanító kérdésre így válaszolt legújabb blogbejegyzésében:

„Hogy mi lesz a végével? Meg kell várnod, amíg odaérek. Lesz néhány dolog, amely ugyanaz lesz. Sok azonban nem. Egy biztos, hogy amint eljön az ideje, és fény derül a befejezésre, óriási viták lesznek majd arról, a történet melyik verziója sikerült jobban” – értve ezt a könyvsorozat, illetve a Trónok harca HBO-sorozat különbségeire.

A nagy rajongói érdeklődésre való tekintettel kezdett el mesélni az írói működésmódról is. „A bejegyzésben kifejtette, hogy szerinte az írókat két csoportra lehet osztani: vannak az építészek, akik mindent előre gondosan megterveznek, és előre tudják, hogy minek hol lesz a helye; és vannak a kertészek, akik lyukat ásnak a földbe, elvetik a magokat, „a vérükkel öntözik", aztán majd kiderül, mi lesz. Persze a kertész típusú író sem teljesen fogalmatlan: az analógiánál maradva Martin azt mondta, hogy a kertész típusú is tudja, mit vetett el, kukoricát vagy karfiolt, de a végeredmény függ a széltől, és hogy mennyi vért áldozott erre. Szerinte egyébként nincs olyan író, aki tisztán építész vagy kertész típusú lenne, magát mégis inkább az utóbbi csoportba sorolja” – foglalja össze a Könyves Magazin.

„Nem fogok mindenféle részletes beszámolót adni a könyvről, de annyit elmondhatok: dolgozom a télikertemben. A dolgok fejlődnek… és változnak, ahogyan ez velünk, kertészekkel is történik. Pörögnek az események, változnak a dolgok, új, inspiráló ötleteim támadnak – ezúton is köszönet a múzsámnak. Ha a régi ötleteim megvalósíthatatlannak bizonyulnak, újraírom, átírom, átstrukturálom őket, akár mindent szétszedek és újraírok. Átmegyek olyan ajtókon, amelyek nem vezetnek sehova, ám olyan ajtókon is, amelyek csodákra nyílnak. Igen, tudom, hogy őrülten hangzik, de én így írok. Ez mindig is így volt és ez mindig is így lesz. Történjék bármi” – olvasható a szerző blogján.

Tehát azok, akik túléltek a Trónok harca végéig, a könyvben nem biztos, hogy mindannyian életben maradnak, és az HBO-sorozatban meghalt szereplők között is lesz majd olyan, aki túl fog élni. George R.R. Martin továbbá hozzáfűzte, hogy simán benne van a pakliban az, hogy jövő héten, amikor a következő fejezeten dolgozik, meggondolja magát – hiszen pont ez a kertész-típusú írás lényege.

A tűz és jég dala-sorozat:

Királyok csatája
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Királyok csatája

George R. R. Martin
Varjak lakomája
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Varjak lakomája

George R. R. Martin
Sárkányok tánca
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Sárkányok tánca

George R. R. Martin