Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. január 19.
Hamarosan új kiadásban érkezik a Nyugaton a helyzet változatlan

Hamarosan új kiadásban érkezik a Nyugaton a helyzet változatlan

Megfilmesítés

Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a német klasszikusból elkészüljön az első német gyártású filmadaptáció is, 2022. október 28-án azonban végre debütált a Netflixen Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című könyvének legújabb feldolgozása. A film amellett, hogy két hét alatt meghódította a Netflixet, és 90 országban került fel a top 10-es lista élére, a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is esélyes 2023-ban.

Remarque 1929-ben megjelent könyve már első megjelenésekor bestsellerré vált, pár hónap leforgása alatt 26 nyelvre fordították le. Sikere azóta is töretlen; mára már több mint 50 nyelven olvasható a német szerző háborúellenes regénye. Az író tizennyolc éves korában került az első világháború barbár csataterére, ahol rövid időn belül komoly sérülést szenvedett, amivel a harcok végéig hadi kórházban ápolták. A Nyugaton a helyzet változatlan azonban nem egyszerű önéletrajzi ihletésű regény, hanem zsigerien érzékletes megjelenítése a modern háború emberellenességének.

Paul Bäumer 17 éves, amikor barátaival közösen a szülői tiltás ellenére, saját akaratukból, buzgó hazaszeretettől és tettrekészségtől fűtve bevonulnak a seregbe, és az első világháború észak-franciaországi frontvonalára kerülnek. Az iskolapadból hirtelen a hadviselés könyörtelen világában találják magukat, amelyről már az első pillanatokban megtapasztalják, hogy közel sem olyan felemelő és pátosszal teli, mint ahogyan azt a propaganda elhitette. Szembe kell nézniük a valósággal: hogy az odakerülő fiatal és álmokkal teli katonák többsége sosem tér vissza; hogy milliók halnak meg körülöttük, és aki csodával határos módon túl is éli az ágyúk, tankok, mustárgáztámadások sorát, sosem tud már az lenni, aki lehetett volna; mert nemcsak fizikailag, de mentálisan is túl kell élniük azokat a sebeket, amiket a lövészárokban szereztek.

Egy háborús életkép, ami megmutatja, milyen a katonák valós élete a fronton. Nem kimunkált, túlstilizált, hanem őszinte, naplószerű és nyers. A túlélésük a puszta szerencsén és a bajtársiasságon múlik, ugyanakkor a katonák között kialakuló egyre erősebb kötelék egyre nehezebbé is teszi bajtársaik elvesztését. Az olvasó teljes körű hozzáférést kap a főhős gondolataihoz; belső küzdelmeibe, az éppen benne lezajló érzelmi folyamatokba láthat, hogy hogyan tud a harc nemcsak fizikai, de lelki borzalmaival is megvívni. Ugyanakkor a regény nem ér véget a háború irgalmatlan pusztításával; azzal is szembesít, hogy a halál torkából visszatérő katonáknak hogyan kell megküzdeniük a civil életbe, a társadalomba való visszatéréssel; a traumákkal, amelyeket az átélt borzalmak okoztak. Mindezt úgy, hogy valójában sosem adatott meg nekik a normális élet, mert az iskolapadon és a frontvonalon kívül semmi mást nem tapasztalhattak meg.

Nyugaton a helyzet változatlan

Nyugaton a helyzet változatlan

Erich Maria Remarque
Alexandra Kiadó (A), 2023.02.21.
Erich Maria Remarque regénye rendkívül időszerű volt első megjelenése idején, 1929-ben, amikor már gyülekezni kezdtek az elsőnél is pusztítóbb második világégés viharfelhői, és legalább ennyire aktuális ma is, amikor néhány száz kilométerre Magyarországtól városok lángolnak és ágyúk dörögnek. Az embertelenség idejében az irodalom minden korábbinál fontosabb.

A regény az első megjelenésekor is rendkívül időszerű volt, amikor már gyülekezni kezdtek az első világháborúnál is pusztítóbb második világégés viharfelhői; emiatt nem meglepő, hogy számos országban már nem sokkal a megjelenése után betiltották, valamint a nácik könyvégetésének is áldozatává vált. A lassan százéves regény korának értelmetlen szenvedését örökítette meg, a fronton életüket áldozó emberek millióinak állít emléket. Ugyanakkor a legfőbb állítása, hogy a háború nem változik. Ezt nem szabad szem elől tévesztenünk, főleg, amikor ma is ugyanennyire aktuális: amikor a szomszédos országban fegyverek dördülnek, tankok vonulnak, városok állnak lángba borulva, és családok szakadnak szét a háborúskodás értelmetlen embertelenségében.